Tollvesenet vil lagre data om bilpasseringer i et år

Tollvesenet ønsker å trappe opp den digitale registreringen av skiltene på biler som passerer grensa, og de ønsker også å lagre dataene i opptil et år.

Svinesund  20120718.
Tollere på Svinesund kontrollerer biler på vei inn i Norge.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Svinesund 20120718. Tollere på Svinesund kontrollerer biler på vei inn i Norge. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tollvesenet har de siste to årene gjennomført et prøveprosjekt med digital skiltavlesing ved sju grenseoverganger i Østfold. Datene lagres bare i én time, men har resultert i en kraftig økning i beslagene.

Nå vil toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse ha digital overvåking ved flere grenseoverganger, og han ønsker også å lagre skiltdataene i inntil ett år, skriver Aftenposten. - Vi ser behov for lagring av data fra alle grensepasseringer i inntil ett år. Vi ønsker å lagre opplysninger i Tollvesenets etterretningssystem om de biler og bileiere som vi finner noe galt ved i sjekk av forskjellige databaser, sier Røse.

Dersom dataene skal lagres så lenge, må det en lovendring til, mener Datatilsynet.

- Vi er særlig opptatt av at innføringen av denne typen hjelpemidler medfører en ytterligere registrering og lagring av personopplysninger, som senere kan benyttes til andre formål, sier fagdirektør Cecilie Rønnevik i Datatilsynet.

Prøveprosjektet med digital overvåkingen ved grenseovergangene i Østfold blir nå videreført på permanent basis, men Røse mener tilsvarende overvåking bør skje ved langt flere av de rundt 80 kjørbare veiene inn i Norge. - Tollerne går glipp av et viktig våpen i bekjempelsen av smugling og annen kriminalitet om ikke fullmaktene utvides, mener han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer