Tolv års forvaring: - Han framstår som grenseløs

Dømt for voldtekt, en rekke seksuelle overgrep mot unge jenter og småbarn, sex med dyr og grove bilder.

FANTOMTEGNING:  Denne tegningen, basert på vitnebeskrivelser, ble slått opp i Oppsal-området i Oslo etter en voldtekt 11. oktober 2011. Dette er ett av punktene serieovergriperen etter pågripelsen tre år seinere. Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet.
FANTOMTEGNING: Denne tegningen, basert på vitnebeskrivelser, ble slått opp i Oppsal-området i Oslo etter en voldtekt 11. oktober 2011. Dette er ett av punktene serieovergriperen etter pågripelsen tre år seinere. Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Gjøvik tingrett har dømt en 44 år gammel mann fra Oppland til 12 års forvaring med en minstetid på åtte år, for voldtekt, en rekke seksuelle overgrep mot unge jenter, store mengder barnepornografisk film- og fotomateriale og to tilfeller av sex med dyr.

Straffenivået er i tråd med hva statsadvokat Marit Bakkevig ba om da hun holdt sin prosedyre i tingretten 8. desember.

Familiefaren er også dømt til å betale 760 000 kroner i samlet oppreisningserstatning til ofrene og 207 000 kroner for avbrutt skolegang og tapt arbeidsfortjeneste for det ene av ofrene.

Vil anke
- Jeg har ikke gått gjennom dommen med ham ennå, men har snakket kort med ham. Hans umiddelbare reaksjon er at han vil anke dommen.

- Han vil anke bevisbedømmelsen for straffskyld på et par poster. Han vil også anke reaksjonsfastsettelsen. Han mener han ikke skal ha forvaring, og at det uansett er for mange år, sier mannens forsvarer, Vegard Aaløkken, til NTB.

I tingretten ba Aaløkken retten dømme 43-åringen på mildest mulig måte, og frifinne ham for flere av tiltalepunktene, blant annet for voldtekten av spedbarnet. Dette skjedde ikke.

Mannen ble dømt etter hele tiltalen.

- Grenseløs
- Han framstår grenseløs i valg av seksualobjekter, og har ofte tatt stor risiko på høylys dag, står det i rettens argumentasjon for stor fare for gjentakelse, og at straffen må sones som forvaring med en minstetid på åtte år.

Fakta om forvaring

• Forvaring er en 13 år gammel soningsform i norsk rettsvesen. Siden 2007 har det vært avsagt mellom åtte og 19 forvaringsdommer i året. Forvaring er en strengere og mer «overvåket» soningsform enn ordinær soning, der innsatte automatisk blir løslatt når dommen er ferdig sonet.Forvaringsfanger må søke om å bli løslatt.

• Fengselsmyndigheter og sakkyndige vurderer først faren for tilbakefall.

• Det var i 2002 at forvaringsdom avløste sikring som strengeste soning i Norge. Da ble 48 soningsdommer «konvertert» til forvaring, og de 13 siste åra har 237 innsatte sonet under forvaring i Norge - eller gjør det fortsatt.

• 133 er løslatt av retten, en av fem har begått nye kriminell handling, de fleste innen to år etter løslatelse.

• Rundt halvparten av de innsatte soner for seksuelle overgrep.

Kilde:  KRUS (Kriminalomsorgens utdanningssenter).

Retten legger mindre vekt på at han har innrømmet flere overgrep enn han er tiltalt og dømt.

De rettsspsykiatrisk sakkyndige har funnet det vanskelig å plassere 44-åringen i en spesiell kategori.

Retten ser det skjerpende at overgrepene er utført over en ti års periode fra han var 33, og ellers vel etablert i familieliv, arbeidsliv og i sosiale sammenhenger.

Stasjonsvogn

En fantomtegning etter en voldtekt i Hellerudveien i Oslo i oktober 2011 utløste tips, men ikke bevis - da.

Det løsnet for politiet etter et overgrep mot ei jente i Nittedal 28. mai 2014. Da dukket det igjen opp litt diffuse vitnebeskrivelser av en mørk stasjonsvogn, som også ble fanget opp av overvåkningskamera på en bensinstasjon - uten idenfiserbare skilter.

Dette ble han dømt for

Her er de 17 tiltalepunktene mot familefaren i 40-årene, i kronologisk rekkefølge:

1, 2 og 3: mars - september 2005, Hadeland: Overgrep mot spedbarn, i straffeloven definert som samleie, tok bilder, tre tiltalepunkter. Erkjenner skyld: Nei x 3.

4 og 5: september 2008, Skjetten: Overgrep mot jente (6), kledde av henne og tok bilder, to tiltalepunkter. Erkjenner skyld: Nei og delvis.
 
6: april 2009, Vestre Toten: Overgrep mot jente (11), dro av henne klær og tok bilder. Erkjenner skyld: Nei.

7: april 2010, Jevnaker: Overgrep mot jente (11), forsøkte å rive av klær, tok bilder.
Erkjenner skyld: Nei.
 
8: august 2010, Hakadal: Overgrep mot jente (13), tok bilder. Erkjenner skyld: Nei.
 
9: august 2011, Vestre Toten: Overgrep mot jente (10), kledde av henne og tok bilder.
Erkjenner skyld: Nei.
 
10: august 2011, ukjent sted: Seksuell omgang med hest. Erkjenner skyld: Ja.
 
11: oktober 2011, Hellerudveien, Oslo: Overfall og voldtekt mot jente (18) Erkjenner skyld: Ja.
 
12: august 2012, ukjent sted: Seksuell omgang med sau, tok bilder. Erkjenner skyld: Ja.
 
13: mai 2014, Nittedal: Overgrep mot jente (8). Erkjenner skyld: Delvis.

14, 15 og 16: oktober 2014, Hadeland: Seksualiserte bilder av sovende jenter, alle under 15 år, tre tiltalepunkter Erkjenner skyld: Nei x 3.
 
17: oktober 2014: Oppbevaring av minst 60 000 bilder og 2145 filmer (total varighet 278 timer) som viser seksuell omgang mellom voksne og barn, seksuell omgang mellom barn, seksuell omgang mellom barn og dyr, barn som utfører seksuelle handlinger med seg selv og framstillinger som seksualiserer barn. Erkjenner skyld: Delvis.

Kilder: tiltalebeslutning, Det nasjonale statsadvokatembetet og rettssak, Gjøvik tingrett.

Med hjelp fra bilimportøren fant politiet ut at det var 7 707 slike biler i Norge og 1 895 med en farge som vitner mente å ha registrert.

Det strammet seg inn til 154 biler det kunne være. En av dem var registrert på mannens kone.

1 472 telefonersamtaler ble registert i Nittedal i timene før og etter overgrepet skjedde ved 19-tiden om kvelden. En av telefonene var registrert på mannens kone.

82 menn hadde brukt bankkort i totalt 14 butikker i området. Mannens kort var ett. Mannen ble pågrepet hjemme 11. oktober 2014 og måtte avgi DNA-prøve. Det ga treff mot voldtekten i 2011 og to andre saker fra 2004 og 2008.

LES OGSÅ: - Jeg ber om unnskyldning til de jeg har krenket

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer