Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tolv års forvaring: - Han framstår som grenseløs

Dømt for voldtekt, en rekke seksuelle overgrep mot unge jenter og småbarn, sex med dyr og grove bilder.

 FANTOMTEGNING:  Denne tegningen, basert på vitnebeskrivelser, ble slått opp i Oppsal-området i Oslo etter en voldtekt 11. oktober 2011. Dette er ett av punktene serieovergriperen etter pågripelsen tre år seinere. Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet.
FANTOMTEGNING: Denne tegningen, basert på vitnebeskrivelser, ble slått opp i Oppsal-området i Oslo etter en voldtekt 11. oktober 2011. Dette er ett av punktene serieovergriperen etter pågripelsen tre år seinere. Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gjøvik tingrett har dømt en 44 år gammel mann fra Oppland til 12 års forvaring med en minstetid på åtte år, for voldtekt, en rekke seksuelle overgrep mot unge jenter, store mengder barnepornografisk film- og fotomateriale og to tilfeller av sex med dyr.

Straffenivået er i tråd med hva statsadvokat Marit Bakkevig ba om da hun holdt sin prosedyre i tingretten 8. desember.

Familiefaren er også dømt til å betale 760 000 kroner i samlet oppreisningserstatning til ofrene og 207 000 kroner for avbrutt skolegang og tapt arbeidsfortjeneste for det ene av ofrene.

Vil anke
- Jeg har ikke gått gjennom dommen med ham ennå, men har snakket kort med ham. Hans umiddelbare reaksjon er at han vil anke dommen.

- Han vil anke bevisbedømmelsen for straffskyld på et par poster. Han vil også anke reaksjonsfastsettelsen. Han mener han ikke skal ha forvaring, og at det uansett er for mange år, sier mannens forsvarer, Vegard Aaløkken, til NTB.

I tingretten ba Aaløkken retten dømme 43-åringen på mildest mulig måte, og frifinne ham for flere av tiltalepunktene, blant annet for voldtekten av spedbarnet. Dette skjedde ikke.

Mannen ble dømt etter hele tiltalen.

- Grenseløs
- Han framstår grenseløs i valg av seksualobjekter, og har ofte tatt stor risiko på høylys dag, står det i rettens argumentasjon for stor fare for gjentakelse, og at straffen må sones som forvaring med en minstetid på åtte år.

Retten legger mindre vekt på at han har innrømmet flere overgrep enn han er tiltalt og dømt.

De rettsspsykiatrisk sakkyndige har funnet det vanskelig å plassere 44-åringen i en spesiell kategori.

Retten ser det skjerpende at overgrepene er utført over en ti års periode fra han var 33, og ellers vel etablert i familieliv, arbeidsliv og i sosiale sammenhenger.

Stasjonsvogn

En fantomtegning etter en voldtekt i Hellerudveien i Oslo i oktober 2011 utløste tips, men ikke bevis - da.

Det løsnet for politiet etter et overgrep mot ei jente i Nittedal 28. mai 2014. Da dukket det igjen opp litt diffuse vitnebeskrivelser av en mørk stasjonsvogn, som også ble fanget opp av overvåkningskamera på en bensinstasjon - uten idenfiserbare skilter.

Med hjelp fra bilimportøren fant politiet ut at det var 7 707 slike biler i Norge og 1 895 med en farge som vitner mente å ha registrert.

Det strammet seg inn til 154 biler det kunne være. En av dem var registrert på mannens kone.

1 472 telefonersamtaler ble registert i Nittedal i timene før og etter overgrepet skjedde ved 19-tiden om kvelden. En av telefonene var registrert på mannens kone.

82 menn hadde brukt bankkort i totalt 14 butikker i området. Mannens kort var ett. Mannen ble pågrepet hjemme 11. oktober 2014 og måtte avgi DNA-prøve. Det ga treff mot voldtekten i 2011 og to andre saker fra 2004 og 2008.

LES OGSÅ: - Jeg ber om unnskyldning til de jeg har krenket

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media