TOLV ÅRS FORVARING: Eidsivating lagmannsrett opprettholder straffen fra Gjøvik tingrett for den 44 år gamle familiemannen fra Oppland - her under tingretssaken i desember i fjor. Tegning: Fedor Sapegin.
TOLV ÅRS FORVARING: Eidsivating lagmannsrett opprettholder straffen fra Gjøvik tingrett for den 44 år gamle familiemannen fra Oppland - her under tingretssaken i desember i fjor. Tegning: Fedor Sapegin.Vis mer

Tolv års forvaring for overgrep mot eget spedbarn, flere jenter og dyr

Eidsivating lagmannsrett opprettholdt straff for 44-åring fra Oppland. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 44 år gammel mann er dømt til tolv års forvaring etter at han i Eidsivating lagmannsrett ble kjent skyldig i grove overgrep mot sitt eget spedbarn, flere andre jenter og dyr - en sau og en hest.

Hans egne bilder av flere av overgrepene var endel av bevismaterialet.

Også i Gjøvik tingrett ble den tidligere ustraffede mannen fra Oppland dømt til tolv års forvaring for etter at tiltalepunktene, som strekker seg over flere år, ble behandlet der første gang i desember i fjor.

Der svarte han nei på spørsmål om skyld til åtte av tiltalepunktene.

Mannen anket til lagmannsrett på grunn av bevisvurderingen i et par av sakene han ble dømt for, og fordi han og forsvareren mente forvaring var for strengt.

Juryen kjente mannen skyldig i alle tiltalepunktene i forrige uke, og har nå fastsatt samme straff som tingretten - også åtte år som minstetid i forvaring.

Pedofil legning

- Ettersom tiltalte har begått eller forsøkt å begå en rekke seksuelle overgrep over en lengre periode, er det mye som tyder på at han har en pedofil legning. Funn av omfattende materiale som viser seksuelle overgrep av barn, og tiltaltes interesse i å søke etter slike bilder og filmer, støtter dette, skriver lagmannsretten i sin begrunnelse for å dømme mannen til forvaring, ifølge NTB.

Gjøvik tingrett begrunnet forvaringstraff blant annet slik:

- Grenseløs

- Han framstår grenseløs i valg av seksualobjekter, og har ofte tatt stor risiko på høylys dag.

Det eldste tiltalepunktet strakk seg tilbake til 2004.

Han ble pågrepet første 10 år seinere. Politiet hadde identisk DNA-analyser av mistenkt gjerningsmann, men ikke noe som matchet i strafferegisteret.

Fantomtegning - og mørk stasjonsvogn

FANTOMTEGNING: Basert på vitneobservasjoner ble denne etterlysningsplakaten spredt i nærområdet etter en overfallsvoldtekt i Hellerudveien på Trasop i Oslo i oktober 2011. FOTO: EIRIK H. URKE/DAGBLADET.
FANTOMTEGNING: Basert på vitneobservasjoner ble denne etterlysningsplakaten spredt i nærområdet etter en overfallsvoldtekt i Hellerudveien på Trasop i Oslo i oktober 2011. FOTO: EIRIK H. URKE/DAGBLADET. Vis mer

En fantomtegning etter en voldtekt i Hellerudveien i Oslo i oktober 2011 utløste tips, men ikke bevis - da.

Det løsnet for politiet etter et overgrep mot ei jente i Nittedal 28. mai 2014.

Da dukket det igjen opp litt diffuse vitnebeskrivelser av en mørk stasjonsvogn, som også ble fanget opp av overvåkningskamera på en bensinstasjon - uten idenfiserbare skilter.

Med hjelp fra bilimportøren fant politiet ut at det var 7 707 slike biler i Norge og 1 895 med en farge som vitner mente å ha registrert.

Konas bil

Det strammet seg inn til 154 biler det kunne være. En av dem var registrert på mannens kone.

1 472 telefonsamtaler ble registert i Nittedal i timene før og etter overgrepet skjedde ved 19-tiden om kvelden.

En av telefonene var registrert på mannens kone.

82 menn hadde brukt bankkort i totalt 14 butikker i området. Mannens kort var ett.

Mannen ble pågrepet hjemme 11. oktober 2014 og måtte avgi DNA-prøve. Det ga treff mot voldtekten i 2011 og to andre saker fra 2004 og 2008.

Overgrepene han er dømt for, har skjedd mellom Oslo og Hadeland-distriktet.

- Denne saken viser hvor tidkrevende en etterforskning av overgrep med ukjent gjerningsperson kan være. Dommen understreker hvor viktig det er å kunne se sammenhengen mellom overgrep begått ulike steder i landet, sier Ann Kristin Grosberghaugen, leder ved Voldtektsseksjonen i Kripos i en uttalelse onsdag.