STREIKERAMMET: Norwegian. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
STREIKERAMMET: Norwegian. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Tolv Norwegian-fly innstilt mandag

- Må regne med forsinkelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Norwegian-pilotene forbereder seg på konkurs i morgen

Det fleste flyene går som normalt, men passasjerer på tolv Norwegian-flygninger må mandag flyttes til andre avganger på grunn av pilotstreiken, opplyser selskapet.

- Reisende må forberede seg på forsinkelser, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til NRK.

De aller fleste avgangene både innenriks og i Norden går imidlertid som normalt mandag. Flyselskapets langruter til Asia og USA går også som normalt.

70 piloter i Norwegian gikk ut i streik fra lørdag morgen. Parat og NHO Luftfart har forhandlet i tre måneder uten å bli enige om en avtale for pilotene.

Onsdag har Parat varslet en kraftig opptrapping av streiken. Da vil alle Norwegians piloter være i streik.

Varsler sympatistreik Selv om Norwegian skulle klare å skaffe nok piloter mens pilotstreiken pågår, kan selskapet bli rammet av sympatistreik fra andre Parat-medlemmer i luftfarten.

YS-forbundet Parat organiserer både kabinpersonell, sikkerhetskontrollører, teknikere og drivstoffyllere, renholdsarbeidere og cateringpersonale på norske flyplasser.

Søndag sendte YS et varselbrev til NHO om sympatiaksjon. Forbundet ber om et forhandlingsmøte på vegne av nær 750 kabinansatte i Cabin Services Norway, som vurderer å streike i sympati med Norwegian-pilotene.

- Vi har allerede varslet NHO om sympatiaksjoner fra de ansatte i kabinen, og vil fortløpende vurdere videre sympatiaksjoner også fra andre av våre medlemsgrupper, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud til Dagens Næringsliv.

- Dette er klassisk Parat-retorikk. De har snakket om sympatistreiker i lang tid. De er ikke opptatt av passasjerene og ønsker å dra oppmerksomheten bort fra hva konflikten egentlig handler om. Parat ønsker at deres medlemmer skal ha full styringsrett over Norwegian, og det er naturligvis helt utelukket for Norwegian-ledelsen å la en fagforening overta de kommersielle beslutningene. Det er en klassisk avledningsmanøver, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til avisen.

70 flygere i Norwegians datterselskap Norwegian Air Norway ble lørdag tatt ut i streik. Blir ikke partene enige, trappes streiken opp til å omfatte totalt 650 piloter fra onsdag.

SAS-streik i København Samtidig er 50 SAS-fly på bakken på grunn av streik når SAS-streiken går inn i sin fjerde dag i København mandag. Selskapet sier at fortsatt streik vil medføre oppsigelse.

Mandag morgen møtes de streikende kabinansatte for å diskutere den tilspissede situasjonen som har ført til at over 150 flyavganger er innstilt siden streiken startet fredag. Inntil det er nådd en form for løsning i konflikten, vil 51 planlagte avganger fra eller til København bli kansellert, ifølge Ritzau.

Bakgrunnen for arbeidskonflikten er at SAS' danske kabinansatte fredag gikk ut i streik. SAS vil flytte over 140 kabinansatte over i datterselskapet Cimber som et sparetiltak, noe som trolig vil bety dårligere arbeidsvilkår. Dette kunne ikke de kabinansatte gå med på.

Arbeidsretten i Danmark slo fast at de kabinansatte måtte gjenoppta arbeidet søndag, men SAS-arbeiderne overså påbudet. Nå har SAS gitt sine kabinansatte frist til klokken 12 mandag for å melde fra hvorvidt de kommer på jobb. Fortsatt streik vil være å betrakte som at medarbeiderne «har brakt sitt ansettelsesforhold til opphør», opplyste SAS i en pressemelding søndag.

(NTB)