Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ambulanseflyene:

Tolv piloter har sagt opp: - Vanskelig å se denne situasjonen ett år til

Helse Nord beskriver dramatisk situasjon for luftambulanseberedskapen. Samtidig har Babcock kommet med nytt forslag til Norsk Flygerforbund.

13,5 MÅNEDER IGJEN AV KONTRAKTEN: Luftambulansefly fra Lufttransport på Tromsø Lufthavn. Nå har 12 av pilotene sagt opp jobbene sine. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, NTB Scanpix.
13,5 MÅNEDER IGJEN AV KONTRAKTEN: Luftambulansefly fra Lufttransport på Tromsø Lufthavn. Nå har 12 av pilotene sagt opp jobbene sine. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Seks av ni ambulansefly her i landet for pasienters nødvendige flytransport til sykehus har fast base i Nord-Norge.

Avstander, inkludert mellom Svalbard og fastlandet, er den enkle forklaringen på den geografiske plasseringen av to tredeler av den nasjonale ambulanseflyberedskapen.

Men den siste tida har det vært meldt om beredskapskrise for luftambulansetjenesten i Nord. Babcock skal ta over luftambulanseoppdraget fra selskapet Lufttransport, som driver ambulanseflyging fram til 1. juli 2019.

Forhandlingene mellom det svensk-britiske selskapet og Norsk Flygerforbund om å overta piloter og personell fra Lufttransport FW ble imidlertid brutt. Til sammen har tolv piloter sagt opp i selskapet.

I dag ble det kjent at Babcock har tilbudt alle pilotene i Lufttransport fast jobb i forslaget sendt Flygerforbundet. Det er uklart om Flygerforbundet vil si ja til det siste forslaget.

- Kriseteam

Men «enkelt» har vært et fremmedord de siste 12-13 dagene hos staben i Helse Nord, som har ansvaret for at beboere og gjester i landsdelen har et forsvarlig helsetilbud.

- Kall det gjerne et kriseteam. Flyberedskapen som har gått av seg selv i mange år sett fra helseadministrasjonens side. Nå endrer situasjonen seg mange ganger i døgnet.

- Flere medarbeidere er flyttet over fra andre jobber for å holde alle oppdatert på hva som er tilgjengelig, sier kommunikasjonsrådgiver Kenneth Lauritzen i Helse Nord onsdag ettermiddag.

12 piloter har sagt opp

Oppdaterte flygertall fra selskapet som mistet kontrakten, men skal drive ambulanseflyging for Helse Nord fram til 1. juli 2019, gir ingen umiddelbar lysning i situasjonen.

- Tolv av selskapets piloter har nå sagt opp sine stillinger. Når folk ikke har jobbsikkerhet, så sier de opp. Det er problemet som forskyver seg framover, sier adm. direktør Frank Wilhelmsen i Lufttransport til Dagbladet.

Her er de faste basene til ambulanseflyene som dekker beredskapen for Helse Nord:

Kirkenes, Tromsø, Bodø, Brønnøysund og Alta (to fly).

Faste baser for de to helikoptrene som hjelper til med pasienttransporten, er Tromsø og Brønnøysund.

Nå kommer to helikoptre fra Forsvaret i Bodø og Banak i tillegg til å avhjelpe flykrisen - med anestesilege og sykepleier om bord.

Det ene var i beredskap i Kirkenes fra tirsdag kveld. Det andre skal være utrykningsklart fra Banak fra torsdag kveld.

- Vanskelig i ett år til

- Beredskapen er i hovedsak slik den skal være pr. onsdag ettermiddag. Men det er vanskelig å se at Helse Nord kan håndtere denne situasjonen sammenhengende i mer enn et år fram i tid, sier helseregionens kommunikasjonsrådgiver Kenneth Lauritsen.

De praktiske problemene begynte umiddelbart etter at forhandlingene om overgang for piloter fra Lufttransport til nye Badcock brøt sammen 27. april.

- Så vidt vi vet har ikke flyproblemene ført til noen dødsfall. I ett tilfelle har en kvinne måtte føde under legetilsyn i Kjøllefjord istedenfor på sykehuset i Hammerfest, sier Lauritzen.

De tolv som har sagt opp i Lufttransport vil bli erstattet, men det tar tid å lære opp de nyansatte.

- Det har versert historier om at mange piloter har meldt seg ute av stand til å fly, men det er ingen tilfeller av dette, sier selskapets adm. direktør Frank Wilhelmsen.

- Bryter sammen

Wilhelmsen har tidligere gått ut i Nordlys og sagt at tjenesten kommer til å bryte sammen.

- Vi vet at mange piloter kommer til å forlate oss før året har gått. Til nå har vi kjempet med nebb og klør, for å klare å drifte videre, men vi innser nå at vi ikke vil klare det ut kontraktsperioden, sa han da.

Nå håper han politikerne vil gripe inn.

- Hvis Stortinget havner på rett side, så skal vi klare det. Men vi har sagt at det blir umulig om det ikke skjer, sier Wilhelmsen.

Han legger til at de vil gjøre det beste de kan, uansett.

- VI holder det vi har lovet om at vi skal gjøre så godt vi kan med de ressursene vi til enhver tid har. Det kommer vi til å fortsette med.

-

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media