Tolv terrormistenkte pågrepet i Nederland

Nederlandsk politi pågrep julaften tolv somaliere i Rotterdam, mistenkt for å ha planlagt terror.

PLANLA TERROR: Tolv menn med somalisk bakgrunn skal ha planlagt terror mot byen Rotterdam i Nederland. Foto: ROBIN UTRECHT/EPA
PLANLA TERROR: Tolv menn med somalisk bakgrunn skal ha planlagt terror mot byen Rotterdam i Nederland. Foto: ROBIN UTRECHT/EPAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nederlandsk politi pågrep julaften tolv somaliere i Rotterdam, mistenkt for å ha planlagt terror.

Mennene er mistenkt for å ha planlagt et terroranslag i Nederland. De tolv er menn i alderen 19 til 48 år, heter det i en uttalelse fra påtalemyndigheten i Nederland lørdag.

Pågrepet fredag Pågripelsene ble gjort fredag kveld etter et tips fra nederlandsk etterretningstjeneste om at somaliere planla å utføre et terrorangrep i Nederland i nær framtid.

Seks av de arresterte bor i Rotterdam, mens fem av dem bor på ukjente adresser. Den siste bor ifølge uttalelsen i Danmark.

En butikk og fire hus ble gjennomsøkt i Rotterdam. Også to motellrom i byen Gilze-Rijen sør i landet er blitt ransaket, men det er ikke funnet noen våpen eller eksplosiver, ifølge påtalemyndigheten.

- Mennene blir nå avhørt, sier Wim de Bruin, talsperson for påtalemyndigheten.

- Innen tre dager skal en dommer avgjøre hvorvidt de kan bli holdt i varetekt, forklarer han videre.

De Bruin sier at det ikke ser ut til at det vil bli flere pågripelser i saken.

De mistenktes advokater får ikke lov til å uttale seg om saken til media før de har fått nærmere beskjed om noe annet.

Ikke forhøyet trusselnivå Landets terrornivå som lenge har vært gradert til to av fire, er ikke oppgradert. Pågripelsene har avverget en akutt trussel, opplyser myndighetenes antiterrorgruppe.

Islamistiske ekstremister har oppfordret til voldsaksjoner i Nederland de siste månedene som et svar på antiislamske uttalelser fra den høyreradikale nederlandske politikeren Geert Wilders.

Politikeren satte sinnene i kok hos muslimer verden over da han sammenlignet Koranen med Adolf Hitlers bok «Mein Kampf» og beskrev islam som en «fascistisk ideologi». I tillegg kalte Wilders profeten Muhammed for en «barbar, massemorder og pedofil»

(NTB)