Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tolvte gang oljestreik blir stoppet

Ikke glad i streikende oljearbeidere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringens beslutning om å bruke tvungen lønnsnemnd for å stanse riggstreiken er 12. gang en norsk regjering har stanset en konflikt i regi av Oljearbeidernes Fellesforbund (OFS) med lønnsnemnd.

Arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten har allerede rukket å bruke lønnsnemnd to ganger mot OFS. Så sent som ved sankthanstider stanset den nye «superministeren» konflikten mellom forbundet og Oljeindustriens Landsforening (OLF).

Mandagens beslutning er i tråd med tidligere avgjørelser i Høyesterett og i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, men Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) har kritisert Norges bruk av tvungen lønnsnemnd.

ILO mener økonomiske argumenter ikke kan brukes for å stanse en streik, selv om tapet kommer opp i 1 milliard kroner om dagen.

Fra Høyesterett til Strasbourg

Da regjeringen i 1994 stanset en streik på norsk sokkel etter 36 timer, ble saken brakt inn for norske domstoler av OFS. Oljearbeiderne fikk ikke medhold noe sted.

I Høyesteretts dom av 10. april 1997 ble det slått fast at regjeringens vedtak om å forby streik og henvise tarifftvisten til tvungen lønnsnemnd var gyldig.

OFS klaget deretter til domstolen i Strasbourg med påstand om at Norge bryter med prinsippet om foreningsfrihet i EMKs artikkel 11 når regjeringen bruker tvungen voldgift mot arbeidskonflikter på norsk sokkel.

Klagen ble avvist, men samtidig sa domstolen at avgjørelsen knyttet seg til den konkrete konflikten i 1994.

Jusprofessor Henning Jakhelln har imidlertid tolket dommen dit hen at økonomiske argumenter for å stanse en streik kan vektlegges.

ILO på sin side hevder at økonomiske skadevirkninger for samfunnet ikke er noen rimelig grunn til å stanse en konflikt med lov.

Urokråka OFS

Den konflikten som nå er stanset, berørte bare 20 prosent av de ansatte innenfor et tariffområde. De øvrige 80 prosent er organisert i andre fagforbund enn OFS.

De har inngått tariffavtale og akseptert at spørsmålet man strides om, skal utredes i en komité sammensatt av representanter for både arbeidsgivere og arbeidstakere. OFS har ikke villet være med i denne utredningen.

Det er imidlertid Norges Rederiforbund som denne gang har utløst tvungen lønnsnemnd. OFS har konsentrert seg om å streike slik at de økonomiske skadevirkningene først vil bli synlige et stykke fram i tid. Selve produksjonen har nesten ikke blitt rammet.

Etter fire måneder hadde imidlertid arbeidsgiversiden fått nok. Det ble varslet full lockout og dermed produksjonsstans. Resultatet var gitt på forhånd.

For 12. gang benyttet en regjering tvungen lønnsnemnd mot OFS. Spørsmålet som gjenstår er om konflikten har styrket eller svekket OFS i konkurransen mellom fagforbundene på norsk sokkel.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media