Tolvte gang oljestreik blir stoppet

Ikke glad i streikende oljearbeidere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Regjeringens beslutning om å bruke tvungen lønnsnemnd for å stanse riggstreiken er 12. gang en norsk regjering har stanset en konflikt i regi av Oljearbeidernes Fellesforbund (OFS) med lønnsnemnd.

Arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten har allerede rukket å bruke lønnsnemnd to ganger mot OFS. Så sent som ved sankthanstider stanset den nye «superministeren» konflikten mellom forbundet og Oljeindustriens Landsforening (OLF).

Mandagens beslutning er i tråd med tidligere avgjørelser i Høyesterett og i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, men Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) har kritisert Norges bruk av tvungen lønnsnemnd.

ILO mener økonomiske argumenter ikke kan brukes for å stanse en streik, selv om tapet kommer opp i 1 milliard kroner om dagen.

Fra Høyesterett til Strasbourg

Da regjeringen i 1994 stanset en streik på norsk sokkel etter 36 timer, ble saken brakt inn for norske domstoler av OFS. Oljearbeiderne fikk ikke medhold noe sted.

I Høyesteretts dom av 10. april 1997 ble det slått fast at regjeringens vedtak om å forby streik og henvise tarifftvisten til tvungen lønnsnemnd var gyldig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer