IKKE BITTER:Tom Hansen (52) satt tre månder for lenge i fensel etter en systemsvikt hos politiet. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
IKKE BITTER:Tom Hansen (52) satt tre månder for lenge i fensel etter en systemsvikt hos politiet. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Tom (52) sonet tre måneder for lenge

Tom Hansen (52) skulle egentlig sitte 17 dager i fengsel. Han ble sittende tre måneder for lenge - og gikk glipp av datterens bryllup.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hansen ble innkalt til soning på nyåret 2012. Årsaken var at han ikke hadde betalt et forelegg han fikk for ikke å ha levert selvangivelse i 2003.

Egentlig skulle 52-åringen sone 17 dager i fengsel, men en datafeil gjorde at han ble sittende nesten tre måneder for lenge. Han begynte soningen 28. februar i fjor, og slapp først ut 1. juni.

Polititabben gjorde blant annet at han gikk glipp av sin datters bryllup i mai i fjor.

- Det brylluppet får jeg jo ikke noen ny sjanse til å delta i, sier 52-åringen, som ikke likevel ikke er bitter på politiet etter det feilaktig forlengede fengselsoppholdet.

Han har aldri tidligere vært i fengsel.

- Å sitte i fengsel er vel ikke det mest artige man kan være ute for, sier han om soningen, som foregikk i Hedmark fengsel, avdeling Ilseng

Sa ikke i fra Etter at han ikke leverte selvangivelse, ble Hansen av Oslo politidistrikt ilagt et forelegg på kr 56 000, subsidiært 20 dagers fengsel. Etter delvis nedbetaling av boten skulle mannen sone 17 dager i fengsel.

Men på grunn av feil i datasystemene i forbindelse med inkallingen til soning, ble mannen sittende i fengsel tre måneder lenger enn det som var meningen.

Politiet er ikke kjent med at mannen selv skal ha sagt i fra om at han etter en stund satt i fengsel uten grunn.

Tom Hansen sier at han under soningen ikke visste at han sonet for lenge.

- Forelegget var fra 2007. Og da jeg ble kalt inn til soning i 2012 hadde jeg glemt hva det sto om subsidiær fengselsstraff i det forelegget. Det sto bare at jeg skulle sone et visst antall dager, noe jeg antok stemte, sier Hansen.

- Uakseptabelt Han ble ikke klar over at han hadde sonet for lenge før jul, da politiet tok kontakt før jul.

- De ba meg komme ned på politistasjonen for å prate om dette, sier Hansen.

Politiet beklaget overfor Hansen, og ba ham om å søke advokatbistand på det offentliges regning, for å ivareta sine økonomiske krav etter den urettmessige fengslingen.

Poitiet legger seg flate etter tabben.

- At dette har skjedd er uakseptabelt, og skal selvsagt ikke forekomme, sier visepolitimester Hans Halvorsen ved Oslo politidistrikt i en pressemelding

Oslo politidistrikt oversendte saken til Spesialenheten for politisaker til vurdering. Spesialenheten har besluttet å iverksette etterforskning.

- Vi avventer Spesialenhetens behandling av saken før vi vurderer ytterligere tiltak for å sikre at noe sånt ikke oppstår igjen, sier Halvorsen.

Mannens advokat er Siv Hallgren. Hun er ikke enig i at oversoningen kun skyldes en teknisk svikt.

Omregningsfeil - Det må skyldes mennesklig svikt også, sier Hallgren.

Ifølge advokaten skyldes svikten en automatisk omregning av boten om til soningsdager. Det regnes i utgangspunktet én fengselsdag per 500 kroner i ubetalte bøter. Men når bøtene er høye, som i dette tilfellet, setter retten et tak på soningsdager, som av retten i 2007 ble satt til 20 dager.

Dette tok ikke datasystemene hensyn til. De omregnet mannens bot på 56000 kroner til 112 dagers fengsel, med noen dagers fratrekk for mindre summer som var innbetalt.

Advokaten og den uheldige fengselsfuglen skal nå finne ut hva som er en passende erstatning.

- Han har gått glipp av et liv på utsiden i tre måneder. Det er jo nesten umulig å kompensere, men vi holder på å regne ut hva vi mener vil være en riktig kompensajson, sier Hallgren.