Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tom (53) har sittet på Nordkapp i ni dager. - Andre har det verre enn meg

Er helt alene. Men sier han ikke kjeder seg.

FINT VÆR: Påskeaften er det pent vær på Nordkapplatået, og Tom nyter utsikten. Her ved kongebautaen. Foto: Privat
FINT VÆR: Påskeaften er det pent vær på Nordkapplatået, og Tom nyter utsikten. Her ved kongebautaen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet skrev torsdag om Tom Wangsholm (53) fra Moss, som før påska kjørte de 2300 kilometerne til Nordkapp for å utføre arbeid i Nordkapphallen, besøkssenteret på stedet. Men på grunn av stengte veier ble han sittende værfast helt alene.

Nå, to dager seinere, er det fremdeles ikke snarlig utsikt til at E69 - den eneste bilveien mellom Nordkapp, Honningsvåg og fastlandet - blir gjenåpnet. Tom sitter dermed i Nordkapphallen for niende dag på rad - nærmeste bebyggelse med folk er kilometervis unna og utilgjengelig.

Gode fasiliteter

- Nå skulle jeg egentlig vært hjemme i Moss og spist lammelår, drukket øl i sola og pusset båt. Dessuten har jeg gått glipp av bursdagen til sønnen og svigersønnen min, forteller Tom til Dagbladet.

- Men det er faktisk ikke kjedelig; det er hotellstandard her, og jeg har TV, DVD, god internettilkobling og telefon, i tillegg til tilgang på vaskemaskin og storkjøkken - jeg tok med meg mat for to uker, sier 53-åringen.

- Det er ikke så gærent. Andre, som sitter fast i hytter og hus rundt omkring, har det verre enn meg, understreker han.

Nordkapp har vært preget av voldsomt uvær, og det har vært umulig å bevege seg utendørs - men i dag, lørdag, er været flott, forteller Tom.

UNDER RENOVERING: Nordkapphallen er under renovering, og Tom har kjørt 2300 kilometer dit for flytte ventilajonsanlegget i himlingen. Foto: Privat
UNDER RENOVERING: Nordkapphallen er under renovering, og Tom har kjørt 2300 kilometer dit for flytte ventilajonsanlegget i himlingen. Foto: Privat Vis mer

- Jeg kunne nesten satt meg ut i en fluktstol. Utsikten er flott, bemerker han.

Stor mediepågang

Familiefaren har også sysselsatt seg med det planlagte arbeidet. Nordkapphallen er under renovering, og hans oppgave er flytte ventilasjonen i forbindelse med arbeidet med ny himling.

- Jeg slapp imidlertid opp for deler tidligere i uka, og arbeidskameratene mine ble sittende værfast i Alta - så nå kan jeg bare gå og vente på å dra hjem. Men jeg har jevnlig kontakt med fruen på telefon hver dag, og media har vært på hele tida, sier han.

Optimistisk som han er, håper han å komme seg av gårde i morgen, søndag.

- Jeg regner med å komme meg til Honningsvåg, for så å ta Hurtigruten til Kirkenes eller Tromsø, sier Tom Wangsholm.

Setter inn helikopter

Det er de mange snørasene i området som setter en effektiv stopper for samferdselen i nordlige Finnmark, og Magerøya (hvor Nordkapp og Honningsvåg ligger), har vært isolert fra fastlandet siden mandag, da E69 stengte.

Vegvesenets hovedtiltak for å få gjenåpnet veien er å sette inn helikopter som kan bidra til å utløse skred i farlige områder. På grunn av dårlig vær har helikopteret tidligere i uka forblitt på bakken, men har i dag vært i sving.

- Vi har holdt på med nedskyting med helikopter i dag, men er ikke blitt ferdige, på grunn av dårlig sikt, og vi er usikre på om det blir bedre, opplyser Kristin Jullumstrø, operatør ved Vegtrafikksentralen region nord, til Dagbladet.

Jullumstrø forteller at Vegvesenet har håp om å åpne veien ved Hammerfest i løpet av kvelden - men E69 har dårligere odds.

STORE SNØMENGDER: Fra toppen av skrenten på Nordkapplatået. Foto: Privat
STORE SNØMENGDER: Fra toppen av skrenten på Nordkapplatået. Foto: Privat Vis mer

- Det er enorme mengder snø ved Honningsvåg, og seinest i natt gikk et stort skred på 400 meter. Husk at det er mye logistikk som er involvert, og at arbeidet er omfattende - hjullastere og snøfresere skal settes inn i opprydningen når et ras er utløst, sier hun.

Mange ringer

Jullumstrø forteller at Vegtrafikksentralen får mange henvendelser fra folk som sitter værfaste i bygder og fiskevær i Finnmark og Troms.

- Det er nå satt opp en hurtigbåt mellom Hammerfest og Alta. Det hjelper noe, sier Kristin Jullumstrø.

I 19-tida lørdag er fremdeles ca. 15 veistrekninger i Finnmark stengt eller med kolonnekjøring.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!