KREVER DUSØRPENGER: 63 år gamel Tom Lee krever opptil 25 millioner kroner fordi han hevder han ga amerikanske myndigheter opplysninger om hvor terrorlederen Osama bin Laden befant seg allerede i 2003 - åtte år før han ble drept. Her er en avisannonse som sto på trykk i en pakistansk avis i 2005. Foto: Reuters/Faisal Mahmood/NTB Scanpix
KREVER DUSØRPENGER: 63 år gamel Tom Lee krever opptil 25 millioner kroner fordi han hevder han ga amerikanske myndigheter opplysninger om hvor terrorlederen Osama bin Laden befant seg allerede i 2003 - åtte år før han ble drept. Her er en avisannonse som sto på trykk i en pakistansk avis i 2005. Foto: Reuters/Faisal Mahmood/NTB ScanpixVis mer

Tom (63) hevder han tipset FBI om Osamas skjulested åtte år før raidet

Nå krever han milliondusøren USA hadde satt på terrorsjefens hode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «I 2003 ga Tom Lee korrekte opplysninger om stedet Osama bin Laden gjemte seg i Abbottabad i Pakistan, det samme stedet hvor bin Laden seinere ble funnet og drept under et amerikansk raid.»

De oppsiktsvekkende opplysningene kommer fram i et brev fra det Chicago-baserte advokatfirmaet Loevy & Loevy. Firmaet er leid inn av Michigan-mannen Tom Lee for å kreve dusøren amerikanske myndigheter hadde satt på terrorlederens hode, melder nyhetsbyrået AP.

- Har hjulpet USA i 20 år Gjennom USAs «Rewards for Justice»-program ble det utlovet 25 millioner dollar for informasjon om Osama bin Ladens skjulested.

I brevet framkommer det at Lee er en forretningsmann som driver med kjøp og salg av juveler, og at han gjennom jobben har reist mye i Midtøsten og Pakistan.

Han skal også ha samarbeidet med amerikanske myndigheter i en rekke andre saker siden 1986, og skal ha delt informasjonen om Osama bin Laden med en navngitt FBI-agent. I brevet framkommer det at det finnes video av dette møtet.

Tom Lee selv oppgir å ha fått informasjonen fra en pakistansk etterretningsagent, som skal ha eskortert Osama bin Laden og hans familie fra Peshawar til Abbottabad.

Den pakistanske agenten skal ifølge brevet være fra en familie som har gjort forretninger med Lee i flere tiår. Familien skal også ha vært motstander av Osama bin Laden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skepsis I brevet, som også Chicago Tribune omtaler og har lagt ut i sin helhet, framkommer det at Lee har gjort en rekke forsøk på egen hånd for å gjøre krav på milliondusøren.

Lee bor i byen Grand Rapid i den amerikanske delstaten Michigan. Til lokalavisa Grand Rapids Press sier Lee at han er sjokkert over at det tok amerikanske myndigheter åtte år fra de skal ha fått tipset til det skjedde noe.

DREPT HER: Det var i dette huset i Abbottabad i Pakistan tidligere al Qaida-leder Osama bin Laden bodde til han ble drept av amerikanske spesialstyrker. Foto: AFP Photo/Aamir Qureshi/NTB Scanpix
DREPT HER: Det var i dette huset i Abbottabad i Pakistan tidligere al Qaida-leder Osama bin Laden bodde til han ble drept av amerikanske spesialstyrker. Foto: AFP Photo/Aamir Qureshi/NTB Scanpix Vis mer

- Det sjokkerer meg, og det bør sjokkere alle amerikanere, at jeg fortalte dem nøyaktig hvor bin Laden var i 2003, og at de lot han leve i ytterligere åtte år, sier Lee.

Flere er imidlertid skeptisk til opplysningene. Blant annet på grunn av opplysningene som tidligere har kommet om at bygget al Qaida-lederen brukte som skjultested ikke var ferdigstilt før i 2005 - to år etter at Lee påstår at han tipset amerikanske myndigheter.

Ifølge nyhetsbyrået AP har pakistanske myndigheter sagt at de ikke tror han flyttet inn før sommeren det året.

Lee vil ikke si noe om skepsisen til hans opplysninger:

- Jeg kan ikke svare på det. Fakta er fakta, sier Lee til Grand Rapids Press.

HJERNEN BAK 11. SEPTEMBER: Osama bin Laden ble drept i et amerikansk raid i 2011. Dette bildet er tatt på ukjent sted i Afghanistan i 1998. Arkivfoto: AFP Photo/NTB Scanpix
HJERNEN BAK 11. SEPTEMBER: Osama bin Laden ble drept i et amerikansk raid i 2011. Dette bildet er tatt på ukjent sted i Afghanistan i 1998. Arkivfoto: AFP Photo/NTB Scanpix Vis mer