Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den siste kontakten:

«Tom du nå klart for forhandel?»

Den antatte motparten krevde å få deler av løsepengene utbetalt. Tom Hagen betalte dagen etter. Siden har ingen hørt noe.

SLORAVEIEN: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i oktober 2018. Foto: Christian Roth Christensen
SLORAVEIEN: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i oktober 2018. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

«Tom du nå klart for forhandel? Du nå understå fucke oss mistak? Anne-Elisabeth vent lang for du initiete forhandel.»

Slik innleder den antatte motparten sin så langt siste mail til Hagen-familien. Den krypterte e-posten ble sendt i begynnelsen av juli i fjor, og Dagbladet har sett innholdet i meldingen.

«Du vett vår kraven. Du send sekurity deposit 1/4 av priset vi vett du ikke fucke oss som du fucke oss för. Vi send bevisen av livet, instruktion for twoway kommunikation. Vi forhandel. Forhandel finis vi send nyw bevisen av livet» fortsetter avsenderen.

Som Dagbladet tidligere har avslørt ble en overføring av drøyt ti millioner norske kroner gjennomført til den antatte motparten den påfølgende dagen. Dette skjedde i form av en kryptovalutaoverførsel fra Tom Hagen, gjort i Kripos sine lokaler på Bryn i Oslo.

Politi i flere land fulgte med da knappen ble trykket på, i et håp om å kunne følge pengene i retning av de antatte gjerningspersonene. Siden har det vært stille.

Forhandlet om summen

I den siste kontakten kommer det, som Dagbladet tidligere har omtalt, også fram at motparten er åpen for å forhandle om det opprinnelige løsepengekravet i ni millioner euro. I den krypterte e-posten tar den antatte motparten til orde for ulike løsninger for å overføre løsepenger. Både hvor mye som skulle utbetales og hvordan overføringene eventuelt skulle deles opp.

Videre blir én spesifikk sum omtalt på en spesiell måte. Den spesifikke summen tilsvarer det Hagen betalte hos Kripos den påfølgende dagen.

I samme e-post beskrives også sentrale bevis på åstedet samt Monero-adressen som skal benyttes for å overføre pengene.

PÅVIRKET MARKEDET: På datoene Tom Hagen kjøpte og overførte Monero, kan man se tydelige endringer i verdien av kryptovalutaen. Video: Marie Røssland Vis mer

«LIKE IKKE DENNE DEAL?»

Som Dagbladet avslørte i helga, fikk milliardær Tom Hagen også en kryptert e-post fra den antatte motparten i januar i fjor, omkring samme tid som Anne-Elisabeth Hagens forsvinning ble offentlig kjent.

E-posten var langt mer konfronterende enn den som kom seks måneder seinere, og inneholdt blant annet følgende:

«NÅR VI VETT DU IKKE BARE PRØVET FUCK OSS, VI SEND BEVISEN HENNE LEVE. LIKE IKKE DENNE DEAL? OK. VI FERDIG. DU PRØVE SPILLE SPILL MED OSS. BETALA 10% 15% ELLER BETALA I BITCOIN IKKE MONERO? OK. VI FERDIG. DU TRENG MERE TID FOR KJØP MONERO? OK. VI FERDIG.»

Etter det Dagbladet forstår skal familien til Tom Hagen sette den frustrerte og agressive tonen i meldingen fra motparten, i sammenheng med en feil politiet gjorde tidlig i etterforskningen.

I et brev skrevet av et av Tom Hagens barn, blir politiet anklaget for å ha tatt kontakt med motparten ved en feil. Brevet var tiltenkt Riksadvokaten, men ble aldri sendt. Tidligere denne uka ble brevet i sin helhet publisert av TV 2.

Dagbladet får opplyst at meldingen politiet ved en feil sendte til motparten var en kodet beskjed. Meldingen skal ha liknet på, men var ikke helt identisk, en av de kodede beskjedene som står oppført i trusselbrevet Tom Hagen fant hjemme i Sloraveien 4.

DETTE SKJEDDE: Tom Hagen ringte Anne-Elisabeth åtte ganger den dagen hun forsvant. I denne videoen får du detaljene fra alt det andre som skjedde den dagen. Video: Marie Røssland Vis mer

Samme personer bak

Dagbladet har tidligere avslørt at politiets etterforskning har konkludert med at den eller de som har skrevet trusselbrevet og mailene med løsepengekrav, ikke har skandinavisk morsmål.

Hvilket land vedkommende kommer fra, har imidlertid vært et sentralt spørsmål. Aneta Pavlenko, en av verdens fremste eksperter innen forensisk lingvistikk, også kjent som kriminallingvistikk, kom med en rekke punkter som trolig er gjennomført i politiets forsøk på å avsløre avsenderen da Dagbladet intervjuet henne i forrige uke.

Blant annet pekte Pavlenko på viktigheten av analyser som kan slå fast hvorvidt feilene i teksten er lagt inn med vilje eller om forfatteren faktisk skriver feil på grunn av dårlig språk.

Like viktig er det ifølge lingvisten at man ikke kan kontrollere sitt eget språk hundre prosent, selv om man prøver. Dette gjør at selv om man forsøker å gjøre feil for å for eksempel forvirre politiet, så vil forfatterens faktiske språk være synlig på en eller flere måter.

For bedre å kunne avsløre dette, må man ta utgangspunkt i tekst man vet stammer fra personen man mistenker kan stå bak teksten.

- Hvis ektemannen er den mistenkte, så må man sammenlikne mønster i tekster som man vet vedkommende har skrevet, for eksempel e-poster eller brev. Jo mer tekst du har som bakgrunn, jo bedre, sa Pavlenko til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!