Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tom er villig til å gå i fengsel for mannen som hjalp hans kreftsyke datter Matilde (7)

- Jeg går gjerne i fengsel for ham. Det skylder jeg ham. Han har reddet datteren min.

MÅ VITNE: Tom Gregersen og datteren Matilde sammen. Matilde fikk kreftdiagnosen for to år siden, og under kjemoterapien hun måtte gjennom, sleit hun med voldsomme bivirkninger. Pappa Tom sier at cannabisolje lindret smertene hennes, men han må nå vitne mot mannen som hjalp dem. Foto: Privat
MÅ VITNE: Tom Gregersen og datteren Matilde sammen. Matilde fikk kreftdiagnosen for to år siden, og under kjemoterapien hun måtte gjennom, sleit hun med voldsomme bivirkninger. Pappa Tom sier at cannabisolje lindret smertene hennes, men han må nå vitne mot mannen som hjalp dem. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er nå om lag to år siden den da fem år gamle Matilde Gregersen fra Aalborg i Danmark fikk kreftdiagnosen Rhabdomyosarkom - et bløtvevsarkom som oftest forekommer hos barn og unge.

Den lille jenta måtte gjennom tøff behandling. Pappa Tom forteller til Dagbladet at det var vondt å se hvordan datteren hadde det.

- På grunn av kjemoterapien hadde Matilde store smerter. I tillegg sleit hun med oppkast, nedsatt appetitt, nerveforstyrrelser, hard mage og depresjon, sier han.

BEHANDLING: Matilde Gregersen under den siste kjemoterapien. Foto: Privat
BEHANDLING: Matilde Gregersen under den siste kjemoterapien. Foto: Privat Vis mer

Kjøpte olje

Han beretter videre at Matilde fikk fem piller hver dag for å bli kvitt bivirkningene, men at ingenting hjalp. Helt til de prøvde å gi henne medisinsk cannabisolje for å få bukt med smertene. Han hevder dette hadde en nærmest umiddelbar effekt.

- Etter at vi begynte med cannabisoljen snudde alt. Vi var i tvil om det var cannabisen som virket, så vi sluttet å gi henne pillene hun fikk mot bivirkningene. Hun fikk det stadig bedre. Det føltes så godt, men samtidig gjorde vi jo noe ulovlig, sier Gregersen.

Mannen familien kjøpte cannabisoljen av heter Ulrich Vestergaard. Han er selv alvorlig kreftsyk, og har i en årrekke tatt oljen mot smertene. Samtidig har han levert olje til en rekke andre pasienter.

Og nettopp det har nå blitt et problem. Gregersen har nå blitt innkalt som vitne i en sak der boligselskapet Aalborglund krever Vestergaard kastet ut av sin bolig. Dette fordi han ulovlig selger cannabisoljen fra sin bopel.

- Jeg var rasende

Dette har fått Gregersen til å se rødt.

- Jeg var rasende. Her skal jeg vitne mot mannen som har hjulpet datteren min tilbake til livet. Det kommer jeg ikke til å gjøre. Han har gjort noe ulovlig for å hjelpe både oss og andre, så jeg gjør mer enn gjerne det samme for å hjelpe ham.

Han understreker at han forstår at det Vestergaard har gjort er ulovlig, og at han kommer til å møte i retten, men at han ikke kommer til å avgi noen forklaring som kan være med på å få Vestergaard kastet ut av sin leilighet.

- De må gjerne straffe meg, og sette meg i fengsel. Ulrich har hjulpet oss der ingen andre kunne. Jeg går gjerne i fengsel for ham. Det skylder jeg ham. Han har reddet datteren min, sier Gregersen.

Underskriftskampanje

Vestergaard selv sier til danske Ekstra Bladet at han nekter å flytte ut av leiligheten da han ikke ser på seg selv som en narkotikaselger i begrepets tradisjonelle forstand.

- Jeg skaper ikke noe kriminelt miljø. Jeg hjelper syke barn og svake eldre. Ofte har jeg ikke engang solgt oljen, men bare kjøpt den inn sammen med pasientene og så fordelt den, sier han.

FRISK: I dag går Matilde på skolen. Hun har ingen bivirkninger lenger. Foto: Privat
FRISK: I dag går Matilde på skolen. Hun har ingen bivirkninger lenger. Foto: Privat Vis mer

Han forteller også at han er så syk at han ikke kan bli boende i leiligheten. Derfor har han søkt om en pleiebolig hos kommunen, men her blir det ikke noe ledig før til neste år. Rettssaken om utkastelse står i august.

Det er Alabu bolig som administrerer leieboligen der Vestergaard bor. På spørsmål fra Ekstra Bladet ønsker ikke direktør Klaus Ringaard å uttale seg, men han har tidligere kommentert saken overfor dansk TV2.

- Det foregår noe ulovlig fra hans leilighet. Det foregår en handel med ulovlige rusmidler, og derfor er vi som organisasjon forpliktet til å handle deretter.

Naboene til Vestergaard skal samtidig ha startet en underskriftskampanje for at han skal få fortsette å bo i leiligheten. Medieomtalen har også gått så langt at selskapet og dets ansatte blir sjikanert på Facebook. Det synes ikke Gregersen noe om.

- I dag har jeg hørt at det er enkelte medarbeidere i Alabu Bolig som dessverre har blitt utsatt for trusler på grunn av denne saken. Det går ikke. Det må stoppe, sier han ifølge danske TV2.

Prøveordning

Debatten rundt bruken av cannabisolje er opphetet i Danmark. Enkelte leger skriver i dag ut cannabismedisin på resept, men medisinen frarådes samtidig av Legemiddeltilsynet på grunn av manglende dokumentasjon om effekt og bivirkninger.

Fra 1. januar i 2018 vil det bli innført en prøveordning der pasienter med for eksempel kreft vil kunne få medisinsk cannabis.

Ifølge Danmarks Radio anslår man at prøveordningen vil omfatte 1500 pasienter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!