NEKTET ERSTATNING:
Tom Oppegaard ble nektet full erstatning av forsikringsselskapet etter en trafikkulykke.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
NEKTET ERSTATNING: Tom Oppegaard ble nektet full erstatning av forsikringsselskapet etter en trafikkulykke. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer

Tom får ikke full erstatning fordi han uansett ville vært for tjukk til å jobbe

Det mener forsikringsselskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeidsuføre Tom Oppegaard fra Tromsø føler seg mobbet og tråkket på som overvektig, skriver Nordlys.

Han har i flere år kjempet for å få erstatning etter at han ble skadet i en trafikkulykke for nesten ni år siden.

IF skadeforsikring gjorde et poeng ut av hans helseproblemer, og mente at han ville vært overvektig selv om ulykken aldri hadde skjedd.

- Jeg føler det som en ren mobbegreie. Føler meg på en måte mobbet som overvektig, av forsikringsselskapet. Tross for min overvekt, var jeg helt fram til ulykken en aktiv fotballspiller, var i grei fysisk form og i fullt arbeid med lite sykefravær. Hadde det ikke vært for ulykken, ville jeg fortsatt spilt fotball og vært i arbeid, sier Tom Oppegaard til Nordlys.

Krevde to millioner Siden ulykken har han lagt på seg mange kilo. Han mener at ulykkesskadene har gjort ham inaktiv, og er hovedårsaken til den situasjonen han er i nå.

- Jeg føler at jeg ikke bare er blitt tråkket på, men hoppet på. På grunn av min overvekt, og at jeg en gang hadde et ekstremt høyt målt blodtrykk som man har hengt seg opp i.

I rettssaken i Asker og Bærum tingrett i mai i år, la han fram et krav på nær to millioner kroner. Han fikk i underkant av 400 000 kroner.

- Jeg føler at jeg har vunnet, men jeg har tapt. Jeg er overhodet ikke fornøyd med dommen, sier Oppegaard.

Trafikkulykke Det hele startet da han jobbet som sjåfør for Taxanord Turvogncompagni i 2003. Han havnet da i en frontkollisjon med en møtende bil, og har i ettertid vært svært plaget med smerter i nakke og brystvirvelsøyle.

I 2005 ble han tilbudt erstatning på 200.000 kroner fra If Skadeforsikring, for framtidige utgifter og inntektstap. Erstatningen var begrenset fordi man regnet med at Oppegaard ville kunne komme tilbake i jobb.

Dette stemmer dårlig overens med IFs prognoser i dag, som mener at Oppegaard ville vært ufør selv uten ulykken.

I mai i år ble han erklært 100 prosent varig arbeidsufør av NAV.

Rettssak Han, med bistand av advokat, mente at det var grunnlag for utvidet erstatning og stevnet forsikringsselskapet for retten. Rettsforhandlingene fant sted i mai i år.Oppegaard var overvektig også i 2003, da ulykken skjedde.

Det ble et poeng i saken. If Skadeforsikring anførte følgende, ifølge dommen:

«Selskapet gjør gjeldende at det er sannsynliggjort at Oppegaard ville vært 100 prosent ervervsmessig ufør i dag, selv om ulykken ikke hadde funnet sted. Det vises til vurderingen fra den rettsoppnevnte sakkyndige, som gav uttrykk for at Oppegaard allerede før ulykken hadde betydelige helseplager knyttet til overvekt, høyt blodtrykk, ryggmyalgier og smerter i knær og føtter».

Retten konkluderte med at Oppegaard i dag har et sammensatt sykdomsbilde, hvor nakkeskaden utgjør en mindre del. Retten støtter seg til den sakkyndiges vurdering, som innebærer at de skadebetingede plagene utgjør 25 prosent av Oppegaards arbeidsuførhet.

Delvis medhold Retten gir dermed Tom Oppegaard delvis medhold, og har dømt If Skadeforsikring til å betale ham 395.975 kroner. Men samtidig må han betale sin andel av saksomkostningene, som utgjør en betydelig sum.

Forsikringsselskapet mener at de har gjort alt rett.

- Vi synes også dette er en vanskelig sak, med et tema det ofte er tabubelagt å diskutere. Men som forsikringsselskap må vi forholde oss til sakens fakta, i tråd med erklæringen fra spesialisten som begge parter var enige om å benytte, sier Jon Berge, informasjonssjef i forsikringsselskapet If, til Nordlys.

Han viser til at spesialisten mener det er Oppegaards øvrige helseplager, som ikke kan relateres til ulykken, som utgjør brorparten av hans plager.

- Dette har også retten kommet til. Hvor stor denne delen er, går det selvsagt an å diskutere. Men basert på spesialisterklæringen, mener vi det er mest sannsynlig at han ville hatt store vansker med å arbeide i dag, selv uten ulykken.

IKKE FORNØYD: Tom Oppegaard mener han er urettferdig behandlet.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
IKKE FORNØYD: Tom Oppegaard mener han er urettferdig behandlet. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer