Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tom Hagen siktet for drap eller medvirkning til drap

Politiet pågrep tirsdag morgen Tom Hagen. Han er nå siktet for drap eller medvirkning til drap på sin kone Anne-Elisabeth Hagen.

MULIG BESLAG: Tirsdag kveld, samme dag som politiet pågrep milliardær Tom Hagen, ble gjenstander fraktet ut av huset hans på Lørenskog. Video: Liereng / Rydning Vis mer

Anne-Elisabeth Hagens ektemann, Tom Hagen (70) ble tirsdag morgen pågrepet i en politiaksjon på Lørenskog, bekrefter politimester i Øst politidistrikt, Ida Melbo Øystese.

Han er nå siktet for drap eller medvirkning til drap på sin kone.

Politiet sperret ifølge VG av Nordahl Griegsgate med flere biler og stanset trafikken i begge retninger med blålys ved 08.30-tiden, før de raskt kjørte av gårde. Etterpå skal Hagens bil ha stått igjen i veikanten – tom.

- Siktelsen er et resultat av en bred og omfattende etterforskning der mistanken har styrket seg over tid, sier Melbo Øystese på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

BOLIGEN: Politiet er utenfor boligen til ekteparet Hagen i Sloraveien på Lørenskog. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BOLIGEN: Politiet er utenfor boligen til ekteparet Hagen i Sloraveien på Lørenskog. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- En tydelig planlagt villedning

Politiet sier at forsvinningen bærer preg av å være «en tydelig planlagt villedning» og mener ingen forhandlinger har vært reelle.

- Det har ikke skjedd en bortføring, vært en reell forhandlingsmotpart eller reelle forhandlinger. Det bærer preg av en tydelig planlagt villedning, sier politiinspektør i Øst politidistrikt, Tommy Brøske.

Politiet sier det imidlertid fortsatt er flere ubesvarte spørsmål. Den antatt drepte, Anne-Elisabeth Hagen er fortsatt ikke funnet, opplyser Brøske.

- Hypotesen om at Anne-Elisabeth Hagen er utsatt for en straffbar handling, ble styrket tidlig i etterforskningen, sier han.

Framstilles for varetektsfengsling

Dagbladets reporter på stedet kunne tirsdag formiddag fortelle at politiet befant seg utenfor ekteparets bolig og sperret av området.

På pressekonferansen viser Brøske til at politiet i juni i fjor endret hovedteori fra forsvinning til drap.

PÅGREPET: Politiet mener saken bærer preg av en tydelig planlagt villedning. Video: NTB SCANPIX Vis mer

- I begge typer saker er det naturlig at personer med relasjoner til fornærmede får mye oppmerksomhet. Dette har også vært tilfelle i denne saken, sier han.

Hagen framstilles for varetektsfengsling i Nedre Romerike tingrett onsdag. Politiet vil be om fire ukers varetektsfengsling og begrunner med faren for bevisforspillelse, forteller politiadvokat Åse Kjustad Eriksson.

Familiens bistandsadvokat Svein Holden er orientert om utviklingen og skriver i en tekstmelding til NTB at han sitter i et annet rettsmøte. Det er ikke kjent om han vil ta på seg jobben som Hagens forsvarer.

3D-KAMERA: Politiet tar bilder med det som skal være et 3D-kamera i terrenghet rundt boligen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
3D-KAMERA: Politiet tar bilder med det som skal være et 3D-kamera i terrenghet rundt boligen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Utelukker ikke flere pågripelser

Politiet mener det er skjellig grunn til å mistenke Hagen, men vil ikke si detaljert hva det var som førte til pågripelsen tirsdag, annet enn at det var «det samlede bevisbildet».

Ingen andre personer er pågrepet i saken, men politiet utelukker ikke at flere pågripelser kan forekomme.

Ifølge VG fikk etterforskningsledelsen i fjor sommer rettens tillatelse til å ta i bruk hemmelige etterforskningsskritt mot Hagen og skal ha installert avlyttingsutstyr. Disse opplysningene vil politiet verken bekrefte eller avkrefte på pressekonferansen.

FJELLHAMAR: Politiet søkte med hund i Langvannet mandag 29. april i forbindelse med at Anne Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i oktober 2018. Reporter: Amanda Walnum. Video: Elias Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Halvannet år siden forsvinningen

Halvannet år har gått siden Anne-Elisabeth Hagen (69) forsvant fra sitt hjem 31. oktober 2018.

Politiet har omtalt det siste sikre livstegnet fra henne som en telefonsamtale med et familiemedlem om morgenen samme dag. På dette tidspunktet var ektemannen angivelig på jobb i Futurum næringspark i Lørenskog.

Politiet etterforsket først forsvinningen som en bortføring med økonomisk motiv, men i fjor sommer endret de hovedhypotese. De mente nå at det var mest sannsynlig at Anne-Elisabeth Hagen var blitt drept og at en eller flere gjerningspersoner hadde fordekt drapet som en økonomisk motivert kidnapping.

Det finnes fortsatt ikke håndfaste bevis for at 69-åringen er drept.

FORSVINNING: For første gang på lenge var det igjen aktivitet fra politiet på eiendommen der Anne-Elisabeth Hagen forsvant. Video: Henning Lillegård Vis mer

De sentrale sporene

I jakta på svar og gjerningspersoner, har politiet tidligere gått ut med fire spor som har stått sentralt i etterforskningen:

  • Biler i nærområdet til Sloraveien 4 i et begrenset tidsrom
  • Strips solgt på Biltema, funnet i Hagens bolig
  • Brevpapir med tilhørende konvolutt solgt på Clas Ohlson, funnet i boligen
  • Skoavtrykk etter skotypen Sprox i størrelse 44-46 solgt på Sparkjøp, funnet i ekteparets bolig

Ved å kryssjekke disse, har håpet vært å finne personer som har gått igjen blant kjøp eller observasjoner. Spørsmålet har vært hvilke konkrete butikker de forskjellige gjenstandene har vært solgt fra.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!