Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tom Hagen vil ikke møte i nye avhør

Forsvarer Svein Holden har rådet Tom Hagen til å ikke stille i nye avhør. Han reagerer på politiets uttalelser om klientens helsetilstand.

PREGET: Svein Holdens advokatkollega Mikkel Toft Gimse forteller hvorfor avhøret av Tom Hagen måtte avbrytes. Video: Emilie Rydning Vis mer

Tom Hagen (70) har bestemt seg for å takke nei til nye avhør, opplyser hans forsvarer Svein Holden til VG.

- For min egen del kan jeg ikke se hvordan ytterligere avhør av Tom Hagen er egnet til å bringe saken videre. Etterforskningen synes nå ikke å være rettet mot å bringe klarhet i hva som har skjedd med Anne Elisabeth Hagen, men har kjørt seg fast i et blindspor der politiet bare er ute etter å ta Tom Hagen, skriver Hagens forsvarer Svein Holden i en e-post til VG.

FORSVARER: Svein Holden. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FORSVARER: Svein Holden. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Hagen var kalt inn til tre avhør neste uke.

Han møtte til avhør hos Kripos i går, men dette ble avbrutt. Medforsvarer Mikkel Toft Gimse sa etterpå at Hagen var innstilt på å møte og samarbeide, men at det raskt ble klart at det ikke var forsvarlig å gjennomføre. Hagen hadde møtt opp før forsvareren, og Gimse sa at en Kripos-ansatt hadde informert ham om Hagens tilstand.

Etterpå gikk påtaleansvarlig Haris Hrenovica ut og sa at Hagen hadde vært «litt pjusk» da han ankom Kripos, og at politiet ikke var delaktig i vurderingen av om Hagen var i for dårlig form til å kunne gjennomføre.

Dette reagerer nå forsvarer Svein Holden på.

- At påtaleansvarlig i politiet, som ønsket å pågripe Hagen etter lagmannsrettens løslatelse, offentlig nærmest harselerer over Hagens helsetilstand og kaller han «litt pjusk» er provoserende, skriver Holden til VG.

Forklarer «pjusk»-utspill»

Torsdag ettermiddag forklarer politiet «pjusk»-utspillet» overfor Dagbladet:

- Når det gjelder ordet «pjusk» ble dette brukt under samtalen mellom etterforsker og forsvarer i forkant av møtet der et tidligere avgitt avhør skulle gjennomleses. Politiet har aldri hatt noen intensjon om å harselere over Hagens helsetilstand. Hensikten var å gjengi ordrett hva politiet svarte på forsvarerens spørsmål knyttet til hvordan Hagen fremsto for etterforskeren. For å unngå en videre meningsutveksling om hva som ble sagt eller ikke, valgte vi å gjengi ordet som faktisk ble brukt, sier påtaleansvarlig Haris Hrenovica.

Han sier også at politiet «tar til etterretning at Tom Hagen ikke ønsker å stille i avhør».

PÅ STEDET: Advokat John Christian Elden og krimforfatter og eks-politi Jørn Lier Horst møtte Dagbladet på stedet hvor Anne-Elisabeth Hagen sist ble sett. Video: Røssland / Bones. Foto: Lillegård Vis mer

Tom Hagen har tidligere stilt i 12 avhør, som har resultert i flere hundre sider med avhørsrapporter. I tillegg til avhørene har Hagen stilt i en rekke møter med politiet og oversendt all informasjon som han tenker kan være relevant.

Siktet for drap

Holden reagerer også på at påtaleansvarlig Hrenovica gjorde et poeng av at Hagen ble kjørt til sin arbeidsplass av politiet etter det avbrutte avhørsforsøket.

- Han har ikke noe hjem, så jobben er jo det eneste stedet han får være i fred, sier Holden.

EKTEPAR: Anne-Elisabeth Hagen er forsvunnet. Tom Hagen nekter for å ha med forsvinningen å gjøre. Foto: Privat
EKTEPAR: Anne-Elisabeth Hagen er forsvunnet. Tom Hagen nekter for å ha med forsvinningen å gjøre. Foto: Privat Vis mer

Hagen ble kjørt til avhøret av en venn fra jobb, og hadde følgelig parkert sin egen bil der.

Utover det ønsker ikke Holden å kommentere saken ytterligere.

Tom Hagen er siktet for drap på sin kone Anne-Elisabeth Hagen, som forsvant fra ekteparets bolig i Sloraveien på Fjellhamar 31. oktober 2018. Han nekter straffskyld og Eidsivating lagmannsrett har konkludert med at bevisene i saken tilsier at det ikke er skjellig grunn til mistanke mot ham.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!