Ukraina-krigen

Tom hjelper norske Ukraina-soldater

IT-mann fra Tromsø står bak Facebook-gruppe for frivillige soldater og nødhjelpspersonell som ønsker å bidra i kampen mot den russiske invasjonen.

ENGASJERT: Tom Niclas Tornedal fra Tromsø står bak et initiativ for å samle frivillige soldater til Ukraina. Foto: Privat
ENGASJERT: Tom Niclas Tornedal fra Tromsø står bak et initiativ for å samle frivillige soldater til Ukraina. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

IT-mannen Tom Niclas Tornedal fra Tromsø står nå bak et internasjonalt initiativ for å rekruttere frivillige soldater og hjelpearbeidere til Ukraina.

- Jeg opprettet en Facebook-gruppe helt i begynnelsen av konflikten. Jeg så at det var veldig mange som ville delta - og bistå både med humanitær og militær innsats, sier Tornedal til Dagbladet.

- Jeg fant heller ikke at noe var tilrettelagt for å organisere det hele - og på det tidspunktet hadde det heller ikke kommet offisiell info fra ukrainske myndigheter.

Kort tid etter at gruppa «Ukraine International Brigade» ble opprettet, ba Ukrainas president om hjelp av frivillige soldater fra utlandet.

Både norske og britiske myndigheter har gjort det klart at det ikke er straffbart å delta som norsk soldat i Ukrainas militære styrker.

Nordmenn meldt seg

- Det har vært kontakt med nordmenn. Og jeg antar at det vil bli flere i løpet av uka. Gruppa er heller ikke bare ment for norske interesserte. Jeg har også kontakt med folk i og utenfor EU. Vi har kontakt med den ukrainske ambassaden i Norge. Og har også medlemmer med ukrainsk bakgrunn som kan hjelpe med informasjon og oversetting.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer