Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tom Jurkowskys lov

Våpenindustrien inviterer regjeringen tilbake til virkeligheten. Ordkrigen om norsk kjøp av jagerfly er i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NORSK INDUSTRI

har satt i gang en brevkampanje mot regjeringen. Striden dreier seg om kjøp av norske jagerfly, det største våpenkjøpet i norsk historie. Industrien hevder at dette kjøpet ikke bare avgjør framtida til norsk våpenindustri. Et feil valg av fly kan true Norges rolle som industrinasjon, hevdes det.

Industrien setter et spørsmålstegn ved om det amerikanske Joint Strike Fighter (JSF) vil være et riktig valg. Norge er allerede med på å betale utviklingen av dette flyet. Avtalen koster oss en milliard kroner i løpet av ti år. Flyene, hvis Norge kjøper de 48 som er planlagt, vil koste om et sted mellom 40 og 60 milliarder kroner.

Disse pengene må brukes til utvikling av norsk industri, sikre at USA kjøper utstyr fra norske bedrifter og gir dem kontrakter. Kort sagt, sikre at også norsk industri har kompetanse og teknologi til å konkurrere med andre når våpen skal selges. Men USA har, til tross for de norske millionene, vist minimal vilje til å etterkomme norske krav. Og nå, viser brevene, er industrien i ferd med å miste sin tålmodighet.

REGJERINGEN

har forsøkt å trekke løfter ut av den amerikanske regjeringen og våpengiganten Lockheed Martin, som er hovedleverandør av JSF. Det har også Stortingets forsvarspolitikere gjort. Industrien har gjort sine utspill. Alt til liten nytte. Vi blir holdt utenfor, sier industrien. Vi får ikke konkurrere på lik fot med amerikanske bedrifter. Amerikanerne gir oss ikke den informasjonen vi trenger for å kunne konkurrere. Og forklaringen er hele tida den samme, slike informasjoner er hemmelige, av sikkerhetsgrunner.

Sier industrien som nå setter sin mistillit og mistro til regjeringen på trykk i brev etter brev. Fra både Norske Forsvarsleveranser som representerer 49 norske bedrifter, fra Fellesforbundet og fra Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Det henvises spesielt til regjeringens påstander i årets statsbudsjett, om at Forsvarsdepartementet opprettholder presset både mot Lockheed Martin og amerikanske myndigheter og at situasjonen for norsk industri, i forbindelse med flykjøpet, faktisk har bedret seg. Hvordan da? spør industrien som ganske utvetydig beskylder regjeringen for å omskrive virkeligheten.

TOM JURKOWSKY

er talsmann for Lockheed Martin i USA. I avisa Washington Post i sommer satte han ord på hvordan amerikansk våpenindustri oppfatter sin virkelighet. Og hvorfor den finner det nødvendig å hemmeligholde ny teknologi.

Våre avanserte våpensystemer, som flyene, representerer et teknologisk forsprang. Dette forspranget vil i seg selv avskrekke mulige fiender - som Kina - fra å begi seg inn i en teknologisk tvekamp med oss. Og dette teknologiske forspranget må vi opprettholde, om vi vil beholde vår makt og vårt lederskap i verden. Det er USAs livsforsikring, sa Tom Jurkowsky.

Som altså lever av å selge våpensystemer. Men, som utenriksminister Colin Powell nylig sa det, president George W. Bushs utenrikspolitikk vil fortsatt bli styrt av hensynet til egne, nasjonale interesser. Om nødvendig vil USA gå til aksjon alene, på tvers av andres interesser, også venners og alliertes, slo han fast. Den som velger seg og sine først på den måten, og som er villig til å bruke våpenmakt for å beskytte dem, trenger det teknologiske forspranget Jurkowsky snakker om. Det er selve forutsetningen for den politiske handlefrihet Bush ønsket seg, og fikk av sine velgere. Kina er ingen erklært fiende av USA. Men Jurkowsky og Bush vet begge at Kina er et av de få land i verden som på sikt kan true USAs teknologiske herredømme.

HVOR TROVERDIG

vil det være i gå imot amerikansk utenrikspolitikk, som Norge må gjøre, og samtidig støtte amerikansk våpenindustri med milliarder av kroner? Hvorfor fortsetter vi å banke på en amerikansk dør som vi vet bare vil bli åpnet på gløtt?

Norsk industri mener åpenbart at Norge nå i stedet bør banke på den europeiske døra, som fortsatt lar seg åpne og velge Eurofighter. NHO har, ikke uventet, regnet ut at et slikt valg ville være økonomisk meget fordelaktig for Norge. Det ville blant annet sikre 15 000 arbeidsplasser i norsk våpenindustri.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media