Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Tom og Anne-Grethe coronafast på cruiseskip til Italia

Tre av Costa Luminosas passasjerer har fått påvist corona - én døde forrige uke. På skipet sitter det norske ekteparet Tom og Anne-Grethe Ekblom.

I UVITENHET: Tom og Anne-Grethe Ekblom befinner seg på et cruiseskip i Marseilles, i uvisshet om når og hvordan de skal komme seg hjem. Foto: Privat
I UVITENHET: Tom og Anne-Grethe Ekblom befinner seg på et cruiseskip i Marseilles, i uvisshet om når og hvordan de skal komme seg hjem. Foto: Privat Vis mer

De aller fleste nordmenn i utlandet har kommet seg hjem etter at stengte flyplasser og grenser ble blant tiltakene for å forholde coronasmitten. Flere av dem sitter på en annen side fast i et cruiseskip som ligger ved havn i Marseille, Frankrike.

Men ikke ekteparet Tom Ekblom (73) og Anne-Grethe Ekblom (70). De har vært på cruiseskipet Costa Luminosa siden 24. februar. Cruiset begynte i Fort Lauderdale i Miami, USA.

Skipet befinner seg nå utenfor Marseille i Frankrike, men nordmennene om bord får ikke gå i land. Der har de ligget siden i tidlig torsdag ettermiddag, ifølge Ekblom.

The New York Times skriver at så mange som 24 ansatte og 50 passasjerer på skipet kan være smittet av corona.

I et brev til passasjerene står det at franskmennene får forlate skipet, resten må fortsette ferden mot Savona i Italia.

Landet har flest dødsfall i hele verden, og som står overfor en krisesituasjon med sprengfulle sykehus nord i landet.

Om passasjerene blir sluppet av her er uvisst.

- Vi fikk ingen opplysninger. Til slutt gikk jeg ned i resepsjonen. Jeg sa at «nå må vi få vite noe». Da fikk vi utdelt munnbind og hansker, forteller Ekblom til Dagbladet.

PÅ VEI TIL ITALIA: Passasjerene har fått et brev hvor det står at franske passasjerer får gå i land i Marseille. Turen for resten går videre til Savona i Italia. Foto: Tom Ekblom
PÅ VEI TIL ITALIA: Passasjerene har fått et brev hvor det står at franske passasjerer får gå i land i Marseille. Turen for resten går videre til Savona i Italia. Foto: Tom Ekblom Vis mer

Svenske Aftonbladet skriver at sykehuset Health City Cayman Islands bekrefter at en italiensk passasjer som som ble sluppet av i Caymanøyene har gått bort.

NYE RETNINGSLINJER: FHI endrer nå på hvem som får teste seg for coronaviruset. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

- Vi veit veldig lite

Torsdag gikk franske myndigheter om bord på skipet for å sjekke passasjerer og ansatte i henhold til retningslinjene. Ifølge Costa Cruises har fem passasjerer og to ansatte «influensaliknende»-symptomer. Det skal være rundt 233 amerikanere på skipet, ifølge USA Today.

Danske Radio skriver at rundt 50 dansker er fanget på skipet.

Ekblom forteller at han kjenner seks andre nordmenn om bord.

- I mørke

Allerede søndag ble alle gjestene plassert i karantene på rommene sine, forteller Ekblom. Torsdag fikk gjestene utdelt munnbind og hansker, forteller han.

- Men det kommer stadig nye beskjeder. Vi veit veldig lite. Vi ligger i Marseilles ennå, og ser utover.

Han forteller også at han reagerte på hygieneforholdene ombord allerede før han ble kjent med smitten. Dette ga han uttrykk for i en e-post til skipets kaptein.

Medpassasjer Trond Arild Bakke (65) forteller at passasjerene får målt temperaturen en gang daglig. Det bekrefter også Ekblom.

- Det ser ut til at vi havner i Italia. Vi har den siste uken fått mye informasjon som viser seg å ikke gjelde dagen etter. Vi har vært i mørke om hva som egentlig skjer, sier Bakke til Dagbladet.

FREDAG 20. MARS. Rentekutt og høy arbeidsledighet som følge av coronakrisen. Foto: NTB Scanpix / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han forteller at han og andre nordmenn om bord har kontakt med UD.

- UD-kontakten vår har gjort en fantastisk jobb. Hvis alle i UD er like flinke, er det helt utrolig. UD har gjort en fantastisk jobb med å prøve å få oss av. Konsulen i Marseilles kom ut for å prøve å hjelpe oss, men uten hell.

Pressetalsperson i Utenriksdepartementet, Siri R. Svendsen, bekrefter til Dagbladet at de er kjent med saken.

- Vi er i kontakt med franske myndigheter via vår ambassade i Paris, skriver hun i en epost.

CORONAFAST: Costa Luminosa er for tida til havn i Frankrike, men det er usikker om og hvor mange passasjer som får gå i land. Foto: NTB scanpix
CORONAFAST: Costa Luminosa er for tida til havn i Frankrike, men det er usikker om og hvor mange passasjer som får gå i land. Foto: NTB scanpix Vis mer

Passasjer døde

Etter at Costa Luminosa kastet los i Florida har tre passasjerer fått påvist corona. Et ektepar fra Italia ble evakuert fra skipet i Puerto Rico. En 68 år gammel, italiensk mann ble evakuert i Caymanøyene, og døde noen dager seinere av corona, skriver USA Today.

Mandag ble to passasjerer sendt på sykehus på kanariøyene etter å ha fått henholdsvis pustebesvær og feber.

Ekblom forteller at passasjerer ble fraktet av båten og hentet med sykebil. Ingen andre fikk slippe av.

Tidligere denne uka ble passasjerene på skipet nektet avstigning i Spania etter at landet innførte lockdown.

Syke skal imidlertid ha blitt fraktet av skipet i både Tenerife og Puerto Rico, ifølge Ekblom.

- Vi hadde fortsatt lov til å gå rundt på det tidspunktet. De ga også beskjed om at folk ble lastet av. Du kan ikke ta ut folk i sykebil med sirener uten at folk legger merke til det, sier han.

Hele Norges coronakart