- Tom retorikk om mobbing

Arbeiderpartiet mener barneminister Kjell Ingolf Ropstad ikke serverer annet enn tom retorikk om mobbing i skolen.

MOBBET: 21. november starter rettssaken, hvor foreldrene «Per» som har blitt grovt mobbet, går til rettssak mot skoleeier Grimstad kommune. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
MOBBET: 21. november starter rettssaken, hvor foreldrene «Per» som har blitt grovt mobbet, går til rettssak mot skoleeier Grimstad kommune. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

- Vi har fulgt Dagbladets artikler om 11 år gamle «Per» som har blitt mobbet, og påført PTSD (Posttraumatisk stress lidelse). Det har vært rystende lesning, sier stortingsrepresentant Åsmund Grøver Aukrust (Ap).

- Elevundersøkelser viser at 29.000 barn i Norge månedlig blir mobbet. Da blir det dårlig og tom retorikk, når barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad i Dagbladet viser til at Bondevik i 2003 lovet å få slutt på mobbingen, sier Aukrust.

Han viser til elevundersøkelsen som ifølge Aukrust viser at 6,1 prosent av alle elever i norske skoler blir mobbet to til tre ganger i måneden eller oftere på skolen.

Slutt på mobbing

- KrF og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik lovet slutt på mobbing i 2003. Det sier sitt når KrFs partileder og barne- og familiemisterminister i 2019 fortsatt henviser til det KrF gjorde på starten av 2000-tallet, sier Aukrust.

- Det har gjort inntrykk, og det er vondt å lese om «Per» som har blitt påført PTSD på grunn av hva han har opplevd på skolen, sier Aukrust.

MOBBING: Åsmund Aukrust (Ap) mener regjeringen ikke gjør nok for å bekjempe mobbing. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
MOBBING: Åsmund Aukrust (Ap) mener regjeringen ikke gjør nok for å bekjempe mobbing. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

- Barna som blir mobbet i dag har ikke råd til å vente lenger. Når mange tusen barn og unge opplever mobbing, er det uforståelig at regjeringen ikke kommer med nye tiltak mot mobbing i budsjettet for 2019, sier Aukrust.

- Hva vil dere gjøre for å bekjempe mobbing som regjeringspartiene ikke vil?

- Vi vet i dag hva som skal til for å motvirke mobbing. Det er avgjørende å få kunnskapen ut i kommunene, på skolene og på lærerrommene. Derfor vil vi opprette beredskapsteam mot mobbing i alle kommuner. Og vi må sikre en skolebasert kompetanseutvikling for lærerne, sier Aukrust.

Rettssaken

Arbeiderpartiet ønsker også å ansette 100 nye miljøarbeidere ved skolene med de største utfordringene.

- Hva vil det koste?

- Vi vil i 2019 bruke 77 millioner mer enn de borgerlige partiene på å forhindre mobbing, og det har vi lagt inn i vårt alternative budsjett. Det ble nedstemt av de 4 regjeringspartiene, sier Aukrust.

21. november starter rettsforhandlingene i Aust-Agder tingrett, hvor foreldrene til «Per» har tatt ut søksmål mot Grimstad kommune – eier av skolen hvor den 11 år gamle gutter var elev fram til høsten 2017.

Retten har satt av syv rettsdager til forhandlingene. Grimstad kommune avviser søksmålet, og mener de som skoleeier ikke har ansvaret.