Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tom Ruud storfavoritt til å bli ny Orkla-styreformann

Nordea-direktør Tom Ruud seiler opp som storfavoritt til å bli ny styreformann i Orkla. Storeier Christen Sveaas, Jens P. Heyerdahl og den sittende styreformann Finn Hvistendahl skal alle være ute av bildet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgkomiteen ledet av høyesterettsadvokat Harald Arnkværn er i ferd med å avslutte sitt arbeid. Målsettingen er at Orklas bedriftsforsamling skal velge nytt styre 23. august.
Anbefalingen fra valgkomiteen kommer etter alt å dømme til å lyde: Tom Ruud (50) som styreformann. Dette får Dagbladet bekreftet av en sentralt plassert kilde.

Ruud selv var ordknapp da vi konfronterte ham med favorittstempelet i går:

- Dette vil jeg ikke kommentere, sier Ruud.

- Men er du blitt spurt om du er interessert?

- Ingen kommentar. Du får snakke med Harald Arnkværn om valgene i Orkla.

Men heller ikke valgkomiteens leder er spesielt taletrengt.

- Vi legger fram vårt forslag 3- 6 dager før møtet i bedriftsforsamlingen. Før den tid kommenterer jeg ingen navn, sier Arnkværn.

Kandidater

En rekke personer har vært nevnt som aktuelle kandidater til det prestisjetunge vervet som styreformann i Orkla:

  • Jens P. Heyerdahl:
Mannen som bygde Orkla fra liten industribedrift til gigantkonsern gikk av som konsernsjef i sommer. Sterkt ønsket av de ansatte, men ikke av sentrale eiere som Christen Sveaas og matvarekongen Stein Erik Hagen. Kan bli foreslått som nytt styremedlem, men blir ikke styreformann.

Tom Ruud

  • Konserndirektør med ansvar for investment banking i det nordiske finanskonsernet Nordea.
  • Var konsernsjef i Kreditkassen inntil banken ble solgt til nettopp Nordea i fjor høst.
  • 50 år gammel, gift og har to barn.
  • Skattbar inntekt 1999: 2,8 millioner kroner.
  • Formue 1999: 3,7 millioner kroner.
  • Måtte for fem år siden forlate Aker-gruppen, angivelig fordi han var for forsiktig.
  • Utdannet ved NTH, og startet sin karriere som salgskonsulent i IBM. Ble raskt spådd en stor framtid som næringslivstopp - og levde opp til forventningene.

  • Finn Hvistendahl:
Den sittende styreformannen ønsker gjenvalg, men får det neppe. Han har fått kritikk fra eiere som mener han er for ettergivende i forhold til administrasjonen - og fra administrasjonen, som synes han lar storeier Sveaas få herje litt for fritt. Har hatt en tøff jobb med å lede et meget turbulent styre.

  • Christen Sveaas:
Førstevalget til blant andre Stein Erik Hagen, men er for kontroversiell til å bli valgt. Sveaas er mannen de tillitsvalgte er livredde for at skal få for stor makt i Orkla. De mistenker ham for å være ute etter en kortsiktig gevinst.

Jakten på en samlende kandidat har pågått i hele sommer, etter at valgkomiteen i juni erkjente at de ikke klarte å bli ferdige før ferien. Valgkomiteen har etter det Dagbladet kjenner til vært i kontakt med både tidligere Statoil-sjef Harald Norvik og Egil Myklebust - nylig avgått generaldirektør i Norsk Hydro. Begge skal ha takket nei.

Ruud er en mann valgkomiteens leder Arnkværn kjenner godt etter å ha jobbet sammen med ham i Kreditkassen. Ruud ble for øvrig lansert som mulig ny konsernsjef i Orkla, men den jobben gikk som kjent til Heyerdahls kronprins, Finn Jebsen.

<B>ORKLA-FORMANN:</B> Tom Ruud ligger an til å bli ny styreformann i Orkla.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media