«Tom sov med ett øye åpent»

Kona (48) skal ha drapstruet den tidligere NRK-journalisten Tom Henriksen (58) en rekke ganger. Lørdag endte en krangel med at hun kvalte ham i luksusboligen på øya Mauritius.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nicolai Heyerdahl

- Vi har ventet på at dette skulle skje. Tom har sovet med ett øye åpent det siste året, forteller hans bror, Arild Henriksen (54) til Dagbladet.

Henriksen ble drept i parets felles bolig i Goodlands - nordøst på øya Mauritius.

Kvalt med klut

Kona ringte selv seint lørdag kveld ambulanse og forklarte at ektemannen var bevisstløs, men legen fattet mistanke på grunn av skader i ansiktet til nordmannen og tilkalte politiet.

48-åringen nektet først enhver befatning med drapet, og hevdet at hun trodde mannen bare hadde besvimt.

Seinere tilsto hun at hun hadde kvalt ham med en klut under en voldsom krangel. Dette er i tråd med konklusjonen etter den foreløpige obduksjonen, skriver lokalavisa L'Express.

Nordmannen hadde skader på kjeven, halsen, ryggen og venstre lår. Kluten som Tom Henriksen ble kneblet med, og klærne siktede hadde på seg lørdag kveld, har blitt sendt til analyse.

Bak ryggen


- Vi er fulle av sorg, men jeg er også bitter. Vi har fryktet at dette skulle skje. Det er viktig for oss at hun ikke slipper unna dette, sier Arild Henriksen.

Han forteller at samlivet mellom broren og den mauritiske kvinnen forandret seg fra harmonisk til svært turbulent. Den siste tida skal de to ha bodd i hver sin etasje i huset.

Tom Henriksen flyttet til Mauritius i 1999 med den mauritiske kvinnen han hadde truffet i Norge. Året etter giftet de seg på tropeøya, og på ny i Norge sommeren samme år. Ikke lenge etter surnet forholdet. Kimen til konflikten skal ha vært eiendommen i Goodlands. Like etter bryllupet solgte kona parets hus videre til sine to døtre for 350000 kroner, skriver L'express.

Henriksen skal ha investert en stor sum penger i oppbyggingen av huset, og følte at han ble lurt av sin kone.

- Hun eide en tomt og et råhus på Mauritius. Tom investerte 800000 kroner i huset. Det var nesten alle pengene hans, som han investerte i sin pensjonisttilværelse med kona. Da huset sto ferdig, skrev hun huset over på døtrene sine, uten å si et ord til Tom. Hun gikk bak ryggen hans, forteller broren.

Skiftet personlighet

Den tidligere NRK-journalisten gikk trettens vei for å hevde sin rett. En rettssak skulle ha funnet sted på Mauritius i oktober, men den ble utsatt. Han tok advokat på Mauritius, og advokat Camillo Mordt representerte ham i Norge.

- Jeg bisto ham i konflikten om huset når han var tilbake i Norge, men alt gikk veldig langsomt i rettssystemet på Mauritius, sier Mordt til Dagbladet.

Broren Arild forteller at Tom Henriksens kone forandret seg dramatisk, og at broren var redd henne.

- Da de først møttes, virket hun som en meget søt og hyggelig dame, men da huset sto ferdig forandret hun seg helt. Hun har drapstruet min bror både på Mauritius og her i Norge. Periodevis var hun svært ustabil og viste et voldsomt sinne, sier han.

Hylte

Arild var selv på Mauritius for å besøke broren. Da de kom til huset, nektet kvinnen dem å komme inn.

- Min bror og jeg var der med to politifolk. Hun hang ut av vinduet og hylte at hun skulle drepe både meg og min bror. Politiet kunne ikke gjøre noe, sier Arild Henriksen.

Hun skal også ha vært voldelig mot Tom Henriksen tidligere.

- Tom tok aldri igjen. Han var ikke voldelig av seg, og hun truet med å gå til politiet dersom han gjorde noe. Men politiet skal ha fått mange rapporter om at hun var voldelig mot ham, sier Arild Henriksen.

Ville bryte

Tom Henriksen skal så seint som i sommer ha vurdert å bryte all kontakt med sin kone, men han ønsket rettferdighet i konflikten rundt huset.

- Han ville ha klarert situasjonen rundt huset. Han hadde brukt alle pengene sine, og han ville ha en arv til sin sønn. «Jeg har brent alle bruer. Jeg må prøve å redde stumpene,» sa han til meg, forteller broren.

Familien er skremt

Familien forsøker nå å hente Tom Henriksens levninger tilbake til Norge, men vil ikke reise dit. Broren er rett og slett skremt fra å reise til Mauritius.

Tom Henriksens kone ble i går framstilt for fengsling i byen Mapou, og blir foreløpig sittende i varetekt til 17. februar.

TRUET PÅ LIVET: Tom Henriksen (t.h.) fotografert i sommer sammen med broren Arild i brorens hjem på Kråkerøy ved Fredrikstad. De to dro sammen tilbake til Mauritius. Der ble begge to truet på livet av Toms kone. Hun er nå siktet for å ha kvalt og drept ektemannen.
KONA FENGSLET: Tom Henriksens kone (48) brukte et håndkle for å skjule seg for pressefotografene etter pågripelsen.
HUS-KRANGEL: Tom Henriksen ble funnet drept i luksusvillaen han og kona kranglet bittert om.