Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tom Steyer trekker seg

En av to milliardærer er ute av det demokratiske kappløpet, og president Donald Trump kommenterer saken i kjent stil.

GIR SEG: Kandidat og investor Tom Steyer sa lørdag kveld til sine tilhengere at han kastet inn håndkleet i kampen om å bli Demokratenes kandidat i presidentvalget mot Donald Trump i år. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP
GIR SEG: Kandidat og investor Tom Steyer sa lørdag kveld til sine tilhengere at han kastet inn håndkleet i kampen om å bli Demokratenes kandidat i presidentvalget mot Donald Trump i år. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP Vis mer

CHARLESTON/OSLO (Dagbladet): Mens Joe Biden feirer en overlegen seier i Sør-Carolinas primærvalg natt til søndag, legger enda en av demokratenes håpefulle kandidater presidentdrømmen på hylla for denne gang.

I etterkant av valgdagsmålingen meldte flere amerikanske medier at Tom Steyer ville trekke seg fra kampen. Kort tid seinere bekrefter han det selv på sin valgvake:

- Jeg sa at hvis jeg ikke ser en vei til å vinne, ville jeg suspendere kampanjen min. Og ærlig talt, jeg kan ikke se en vei hvor jeg kan vinne presidentskapet.

Tredjeplass

Videre lover Steyer å støtte den som ender opp som demokratenes kandidat.

- Enhver demokrat er en million ganger bedre enn Trump, sier han og kaller presidenten for en katastrofe.

Steyer har satset tungt i Sør-Carolina i håp om å ta seieren i delstaten under nattas valg, og har ifølge nyhetsbyrået AP brukt mer en 19 millioner dollar på TV-reklamer i delstaten. Men nå som han åpenbart ikke tar seieren, trekker han seg altså.

Da 70 prosent av stemmene var telt opp hadde Steyer en oppslutning på 11,4 prosent, bak Biden og Sanders.

Få timer senere latterliggjøres han av president Donald Trump på Twitter:

- Tom Steyer, som - utenom Mini Mike Bloomberg - brukte mer penger på ingenting enn noen annen kandidat i historien, trakk seg i dag, og erklærte hvor begeistret han var for å være en del av det demokratiske klovne-showet. Gå vekk Tom og spar det lille du har igjen av penger, skriver presidenten tidlig søndag morgen norsk tid.

Milliardæren har brukt mer enn 200 millioner dollar på reklame for kampanjen sin, men havner likevel i skyggen av en annen milliardær - Michael Bloomberg - som har brukt mer enn 500 millioner dollar på annonser i løpet av få måneder, ifølge CNN.

LITE SPINN: Kaos på spinn-gulvet etter Demokratenes debatt i Charleston. Reporter: Nicolai Eriksen. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Kaller Trump inkompetent

Steyer har de siste åra vært en enormt viktig støttespiller for Demokratene, og var sammen med nevnte Bloomberg en viktig økonomisk bidragsyter under Demokratenes valgkamp i mellomvalget for to år siden.

Da Dagbladet snakket med Steyer tirsdag denne uka, var han tydelig på hva som må til for å slå Donald Trump under presidentvalget i november i år.

- Det viktige her er at vi trenger en kandidat som kan vinne i november. Vi trenger noen som kan samle partiet, og jeg mener det må være en progressiv Demokrat, sa Steyer til Dagbladet.

På spørsmål om hvordan han ville slå Donald Trump - dersom han fikk sjansen var han krystallklar:

- Donald Trump er elendig når det kommer til økonomi. Han er inkompetent.

Steyer fortsatte med å lange ut mot den amerikanske presidenten, som han mener ikke er skikket til å håndtere utfordringene landet står overfor.

- Det virkelige problemet med Donald Trump … Ja, han er korrupt, han er kriminell og en rasist, og jeg startet «Need to impeach-movement» … Men grunnen til at han kommer til å tape, er at han er inkompetent og dårlig for innbyggerne i USA.

- Vi må skape en økonomi som fungerer for arbeiderklassen. Donald Trump forstår ikke engang hva det betyr, fortsatte han.

Imponerte

Det var få som forventet at Steyer for alvor skulle markere seg som en reell kandidat for Demokratene i kampen for å få kastet Trump ut av Det hvite hus. Da Demokratene møttes til debatt i Charleston i Sør-Carolina tirsdag denne uka, sørget imidlertid Steyer for å imponere flere eksperter.

Henrik Østensen Heldahl, kommentator for amerikanskpolitikk.no og podkasten «2020», var blant dem som trakk fram Steyer som debattens største positive overraskelse.

- Han klarte å få vist fram verdiene han står for bedre enn de andre. Det at Biden angriper ham er også et tegn på at den tidligere visepresidenten ser på ham som en trussel blant svarte velgere i Sør-Carolina, sa Heldahl til Dagbladet tirsdag.

Hele Norges coronakart