Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Tom trodde det var en spøk, han lo mens det pågikk»

BRYNE (Dagbladet): Mens Tom Halvorsens foreldre satt og gråt, fortalte Ole Håkon Geliassen med rolig stemme hvordan han skjøt sønnen deres gjennom hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går fortalte en av de tre hovedtiltalte i Tom-saken hvordan blårussen fra Stavanger ble likvidert natt til 1. mai i fjor. Hans historie fra diskotek-kjelleren på Jæren var sterk kost. Geliassen og to vietnamesere, Minh Quang Pham og en 17-åring, er tiltalt for overlagt drap. Alle nektet skyld da rettssaken startet i går.

Ole Håkon Geliassen (25) var første mann i vitneboksen. Det var han som kjørte til Tananger og hentet Halvorsen til dødsfellen på Bryne. Der ble Tom overmannet.

- Da vi tok tak i Tom, gjorde han ingen motstand. For meg virket det som om Tom trodde det var en spøk, han lo mens det pågikk. Jeg tror ikke han visste hva som skjedde, fortalte Geliassen.

Tom ble lenket fast til en søyle i diskotekets kjeller og de satte en finlandshette på ham bak-fram. Geliassen blandet sovemiddel i et glass Solo, som han fikk Halvorsen til å drikke. Da Tom ble slapp nok, slepte de ham inn på et annet rom, hvor han ble lenket fast til foten på et biljardbord.

Trakk av

Geliassen hevdet i går at det var hovedtiltalte, Minh Quang Pham, som sto bak drapet og ga alle ordrene.

- Quang sa at hvis ikke vi skjøt Tom, skulle han få andre til å ta livet av både ham og oss, forklarte sandnesmannen. Etter store sjelekvaler og en del nøling, skjøt han blårussen i hodet.

- Jeg så på Tom, rettet pistolen mot ham og snudde meg vekk. Jeg tenkte at valget er å trekke av eller miste livet selv. Samtidig var det noe i meg som sa at «dette kan du ikke gjøre». Uten å tenke noe mer, trakk jeg av, sa han i retten i går.

Ifølge Geliassen ringte de Quang, som hadde dratt på legevakten for å skaffe seg alibi. Han skal ha spurt om Tom var død.

- Jeg sa: «Det er liv i Tom ennå. Han ligger og snakker og smågriner med seg selv.» Da kom beskjeden om at vi måtte skyte ham en gang til. Jeg sa til 17-åringen at jeg ikke orket å ta i den pistolen mer. Han ville ha meg med inn, men jeg gikk bare med på å stå i døråpningen. Derfra ser jeg 17-åringen ta en av putene, som han bretter sammen. Han legger puten over hodet på Tom. Det går en stund, og så fyrer han av det andre skuddet.

På morgenkvisten legger de tre hovedtiltalte liket i en plastsekk og lemper det i en bil. De får låne båten til den medtiltalte 24-åringen fra Sandnes. Liket blir lagt i en presenning sammen med en Leca-blokk og en tung stålring, og lempet over bord.

Drapsmetoder

Geliassen sier at han ikke tok Quang på alvor da han flere ganger spurte ham om han ville ta livet av Tom Halvorsen. Aktor Tormod Haugnes mener derimot at Geliassen var med og planla drapet på Tom.

Sandnesmannen har selv forklart politiet at han tidligere på kvelden diskuterte kvelning og andre drapsmetoder. I samme politiforklaring går det fram at de tre hovedtiltalte snakket om å dumpe liket i sjøen etterpå.

- Det er ikke alt som står i politiforklaringen som stemmer. Noe er blitt misforstått. Jeg kan ikke si sikkert at vi diskuterte dette, svarte Geliassen.

I dag fortsetter den groteske opprullingen i Jæren herredsrett. Da er det den 17 år gamle vietnameseren som skal gi sin versjon av det som skjedde.

SKJØT: Ole Håkon Geliassen (25) satt i vitneboksen i går. Hans forsvar er at han ikke visste at Tom skulle drepes før han var midt oppi det, og da var han selv utsatt for drapstrusler.

Tegning: ESTHER MARIA BJØRNEBOESKUTT: Tom Halvorsen