India:

«Tomatinfluensa» sprer seg raskt

Et nytt virus sprer seg raskt i flere delstater i India. Det er hovedsakelig barn under fem år som blir smittet.

ETTEREFFEKT: En mann gasser desinfiserende middel mot denguefeber i 2021. Forskerne mener at tomatinfluensa kan være en mulig ettereffekt av denguefeber. Foto: Naveen Sharma/SOPA Images/Shutterstock/NTB
ETTEREFFEKT: En mann gasser desinfiserende middel mot denguefeber i 2021. Forskerne mener at tomatinfluensa kan være en mulig ettereffekt av denguefeber. Foto: Naveen Sharma/SOPA Images/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere barn i delstatene Kerala, Tamil Nadu og Odisha i India har den siste perioden blitt smittet med en ny type influensa. Den blir kalt for «tomatinfluensa». Det skriver avisa The Guardian.

Navnet kommer av at pasientene får noen røde blemmer på kroppen som kan utvikle seg til å bli så store som tomater, ifølge det australske mediet 7News.

Ifølge en ny forskningsartikkel som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Lancet Respiratory Medicine Journal ble influensaviruset først oppdaget i India 6. mai. Per 26. juli er det 82 barn under fem år som har blitt diagnostisert med viruset, heter det i rapporten.

Tidligere var tilfeller av influensaviruset bare blitt registrert i delstaten Kerala, men nå har også barn i Tamil Nadu og Odisha blitt smittet. Barn helt opptil ni-års alderen har blitt smittet av viruset, selv om det tidligere bare har vært barn under fem år som har blitt smittet.

Det er ikke rapportert om at barn i andre land har fått påvist influensasykdommen.

Dagbladet har vært i kontakt med Folkehelseinstituttet (FHI) som opplyser at de ikke har nok informasjon om viruset til å uttale seg.

Anbefaler sporing

Forskerne er fortsatt i gang med å identifisere viruset, men de kan allerede fastslå at viruset er veldig smittsomt.

Det er spesielt små barn som er utsatt for å bli smittet, blant annet som følge av nærkontakt, ved å ta ting i munnen eller gjennom å ta på skitne overflater.

- Den sjeldne virusinfeksjonen begrenser seg foreløpig til en endemi og den blir ikke betraktet som truende. På grunn av den fryktelige erfaringen vi har gjort oss med covid-19 oppfordrer vi likevel at viruset blir sporet for å forhindre spredning, heter det i forskningsartikkelen.

IMMUNITET: Har du hatt flere nærkontakter og tatt flere hurtigtester, men fremdeles ikke fått corona? Kan du være immun? Det svarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad på. Video: Jenny Emilie Aas/Malin Ridder-Nielsen Janssen. Vis mer

Videre opplyser de at det er vanskelig å diagnostisere tomatinfluensa fordi mange av symptomene er de samme som med corona, chikungunyafeber og denguefeber.

De siste to type sykdommene er vanlige i India under regnperioden, og virusene sprer seg via mygg. Chikungunyafeber er spesielt utbredt i regionen Kerala.

Legene påpeker videre i forskningsartikkelen at tomatinfluensa også kan være en såkalt hånd-, fot- og munnsykdom, som er en virusinfeksjon som kan gi blemmer og rødhet i munnen, samt utslett i hender og under fotsålene. Den forekommer først og fremst hos barn under 10 år, ifølge Helse-Norge.

Ekta Gupta, virolog ved instituttet for lever- og biliærforskning i Delhi, opplyser til avisa Indian Express at hånd-, fot- og munnsykdom ikke er en like vanlig sykdom i India.

Ikke bekymret

I forskningsartikkelen indikerer legene at tomatinfluensa kan være en ettereffekt av chikungunyafeber og denguefeber, istedenfor en separat virusinfeksjon.

Suneela Garg, helsepersonell i regjeringen i Delhi, sier til The Guardian at de enda ikke har fått påvist noen tilfeller av sykdommen i Delhi, og at hun heller ikke tror at det kommer til å bli et større utbrudd i Delhi.

Spredningen av tomatinfluensa kommer samtidig som India har registrert en økning i smitte av coronavirus de siste ukene, i tillegg til en økning av svineinfluensa.

- Svineinfluensa har avtatt gjennom coronapandemien, men vi ser nå en økning av antall smittetilfeller med svineinfluensa i de større byene. Men på grunn av at testene er dyre, så er det bare få mennesker som får testet seg, sier Dileep Mavalankar, professor ved helseinstituttet i Gandhinagar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer