Tomhendt fra Pakistan

President Bill Clintons lynbesøk i Pakistan i går brakte ikke med seg noe nytt. Han oppfordret til demokratisering i en direktesendt TV-tale, men fikk ingen oppmuntrende løfter fra landets kuppmaker og diktator Pervez Musharraf.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Heller ikke når det gjaldt Kashmir-konflikten med India eller det omstridte atomvåpenprogrammet, viste Musharraf tegn til oppmyking. Men uansett har nok Clintons Asia-besøk bidratt til å dempe spenningen mellom India og Pakistan, i hvert fall for en tid framover.

  • Pakistanerne har merket seg at Clinton tilbrakte fem dager i India og bare fem timer i deres land. Mens Pakistan tidligere var USAs hovedallierte i området, er situasjonen nå endret. Den kalde krigen er over. Amerikanerne trenger ikke lenger Pakistan som et bolverk mot kommunismen. India er en langt viktigere partner for USA, både økonomisk og politisk.
  • Alt tyder på at USA nå foretar et strategisk linjevalg, der man ved hjelp av vennligsinnede stater i Asia skal forsøke å demme opp for Kinas ambisjoner i området. Pakistan er nær venn av Kina, og dette rammer landet i dagens situasjon. At pakistanerne er såre over utviklingen er lett å forstå, men slik er stormaktspolitikken.
  • Men Pakistans hovedproblem overfor utenverdenen er at landet styres av Musharraf, som begikk statskupp i oktober i fjor. Hadde generalen valgt å gi fra seg makten etter kort tid, ville hans motiver kanskje til en viss grad stått til troende. Nå har han lovt lokalvalg om noen måneder, men politiske partier får ikke delta. Politiske møter er også for tida forbudt i Pakistan. Når det blir parlamentsvalg, er helt uklart.
  • Bill Clintons oppfordring til demokrati fører neppe til endringer i Pakistan, og det var vel heller ikke ventet. Men spørsmålet er om verdenssamfunnet legger stort nok press på det pakistanske militærregimet. Man kan tenke seg reaksjonene om det i dag hadde skjedd et militærkupp i Tyrkia eller i et av landene i Latin-Amerika. Slik sett har general Musharraf sluppet billig unna til nå.