Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tomhendt til Bush-dag

Statsminister Kjell Magne Bondevik kommer etter alt å dømme tomhendt til Washington når han møter George W. Bush fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondevik har ønsket å ha en norsk Irak-pakke med seg til Washington, men lite tyder på at han rekker å få den helt ferdig. Gaven kommer nok fram før sommeren, men ikke ferdig pakket og med sløyfe på. Statsministeren skal derimot være budbringer for president George W. Bush når han mandag - bare tre dager etter møtet med Bush - skal besøke Frankrikes president Jacques Chirac.

Venter på FN

Det er ingen tvil om at regjeringen vil at Norge skal delta i stabiliseringsstyrkene i Irak med et mannskap på rundt 100. Det vil etter det Dagbladet erfarer være 60 mineryddere og noen ingeniørsoldater og sanitetsfolk som deltar. Men det eneste Bondevik kan si til Bush fredag er at de norske styrkene er klare når FNs sikkerhetsråd er enig om en resolusjon som gir et FN-mandat, eller når en legitim irakisk administrasjon selv ber om hjelp.

En FN-resolusjon er ventet før 3. juni, men ikke denne uka. Regjeringen vurderer også om Norge kan delta på et folkerettslig grunnlag uten FN-mandat, men Stortinget har ikke gitt grønt lys for en slik løsning.

Ifølge pressekontoret i Det hvite hus skal Bondevik og Bush samtale om viktige utfordringer på den globale agenda, krigen mot terror, gjenoppbyggingen av Irak og transatlantiske forbindelser.

- Midtøsten vil også være tema under samtalene, sier statssekretær Gunnar Husan til Dagbladet.

- Vil Bondevik ta opp andre temaer enn dem Bush har sagt at han vil snakke om?

- Det kan hende, men det er ikke såpass klart at vi snakker om det nå, sier han. I forkant av møtet med president Bush har det vært en notatutveksling mellom Statsministerens kontor og Det hvite hus. I disse notatene har man også berørt behovet for å sende noen signaler til Frankrikes president Jacques Chirac på et noe annet nivå enn det et toppmøte mellom Bush og Chirac, eller Blair og Chirac, ville representere - og man har funnet at Kjell Magne Bondevik vil være en nyttig budbringer.

- Bondevik skal møte president Jacques Chirac til en arbeidslunsj i Elysee-palasset i Paris mandag. Har han da med seg et budskap fra president Bush?

- Det må du regne med at han har, sier statssekretær Husan.

Ikke pølser og muffins

Bondevik er en av mange statsledere som i det siste har møtt eller skal møte president Bush. Statsledere som har vært positive til krigen i Irak, blir det imidlertid gjort mer stas på enn andre. Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen fikk spise frokost med presidenten i hans private spisestue, og fikk servert omelett, bacon, pølser og muffins.

Spanias statsminister José Marma Aznar ble beæret med en stor middag i Det hvite hus, mens Kjell Magne Bondevik må nøye seg med cirka en halv times arbeidsmøte med Bush.

FORSKJELLSBEHANDLING: George W. Bush gjør ikke like stor stas på Kjell Magne Bondevik som han har gjort på dem av USAs «krigsvenner» som nylig har vært på besøk i Det hvite hus.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media