Tomme bensinpumper i Spania

Rasende lastebileiere vil stoppe varetransport i bensinprotest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Protestene mot økende bensin- og dieselpriser har nå spredt seg til Spania. Mange bensinstasjoner i millionbyen Barcelona måtte stenge i går med tomme pumper fordi rasende lastebilsjåfører blokkerte for tankbiler.

I denne oversikten fra Norges  Automobilforbund finner du drivstoffprisene for hele Europa - oppdatert 1. juni for de fleste land.

I Spania koster nå en liter 95 oktan bensin 9,98 kroner og en liter diesel 8,79 kroner. Prisene har steget 35 prosent på ett år og 25 prosent siden midnatt.

Den nest største lastebilorganisasasjonen i Spania - som har 80 000 av landets 380 000 transportkjøretøyer under sine vinger - startet aksjonen for fullt i går med blokkade av trafikken til Madrid og Barcelona.

I natt har lastebilkolonner blokkert grenseoverganger mellom Frankrike og Spania.

Ifølge BBC krever lastebileierne at myndighetene gir garantier for en minimumspris for transporttjenester.

Stopper matvaretransport
Mange av de aksjonerende lastebileeierne holder varetransporten i gang til matbutikkene. Nå vil ikke transportørene fylle opp butikkhyllene med en ostebit før de har fått statlige garantier for støttetiltak før drivstoffprisene tar knekken på dem.

Tidligere i vår har lastebileeiere i store EU-land som Frankrike, Italia og Storbritannia markert seg på lignende måte.

 IKKE EN DRÅPE IGJEN:  Dette er en av bensinstasjonene i Barcelona som måtte stenge i går fordi tankbilene ikke kom med bensin. Nå vil lastebileierne stoppe matvaretransporten i protest mot bensinprisene. Foto: REUTERS/SCANPIX.
IKKE EN DRÅPE IGJEN: Dette er en av bensinstasjonene i Barcelona som måtte stenge i går fordi tankbilene ikke kom med bensin. Nå vil lastebileierne stoppe matvaretransporten i protest mot bensinprisene. Foto: REUTERS/SCANPIX. Vis mer

Også fiskere i flere EU-land aksjonerer mot de galopperendre drivstoffprisene. I månedsskiftet mai/juni delte spanske fiskere ut 20 tonn gratis fisk til publikum i Madrid for å få oppmerksomhet om de økonomiske problemene.

OVERTOK MOTORVEIEN: Lastebileiere overtok hovedferdselsårene inn til Madrid i sneglefart.