Tomme for salt i Kina

Tror det beskytter mot radioaktiv stråling.

HAMSTRER SALT: Kunder i kø for å kjøpe salt i en matbutikk i Beijing i Kina i dag etter at et misforstått rykte gikk på at salt fungerer som beskyttelse mot stråling. Foto: AP/Ng Han Guan/SCANPIX
HAMSTRER SALT: Kunder i kø for å kjøpe salt i en matbutikk i Beijing i Kina i dag etter at et misforstått rykte gikk på at salt fungerer som beskyttelse mot stråling. Foto: AP/Ng Han Guan/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved Fukushima-kraftverket  i Japankjemper 180 arbeidere en intens kamp for å forhindre at en atomkatastrofe skal spre seg over Japan og potensielt til andre nærliggende land.

Nå er det avfallslagrene for radioaktivt brensel som utgjør den største trusselen.

Ifølge Statens strålevern er avfallslagrene som store svømmebasseng som brenselstavene står nede i. Bassengene er trolig skadd i jordskjelvet og vannstanden synker.

Vannet er viktig for avkjøling og for å skjerme stråling. Hvis lagrene blir tommer er det stor fare eksplosjoner og brann. Man forsøker med å fylle bassengene med hjelp av brannbiler, vannkanoner og helikoptre, men har ikke lykkes enda. Arbeidet fortsetter i morgen.

Alle menneskene som er evakuert skal være i sikkerhet. Det samme gjelder de rundt 39 millioner menneskene som bor i og rundt Tokyo.

Men frykten har likevel spredd seg til andre land.

Nyhetsbyrået AP melder at i Beijing og Shanghai i Kina så er butikkene i ferd med å gå tom for salt fordi man har fått et misforstått inntrykk av at dette kan beskytte mot stråling.

KØORDNING: Sikkerhetsvakter kontrollerer saltkøen i en butikk i Kina. Foto: AP/Ng Han Guan/SCANPIX
KØORDNING: Sikkerhetsvakter kontrollerer saltkøen i en butikk i Kina. Foto: AP/Ng Han Guan/SCANPIX Vis mer

Salt kan inneholde jod som potensielt kan beskytte mot radioaktiv stråling, men det er jodtabletter som anbefales til dette formålet.

Det startet som et rykte om at fremtidige skipslaster med havsalt til landet ville være forurenset med radioaktivitet fra Japan

AP melder videre at i Russland ser man en større pågang etter sjøtang og rødvin i butikkene, som sovjetiske myndigheter anbefalte mot stråling etter Tsjernobyl-ulykka i 1986.

Verdens Helseorganisasjon har grepet inn og sagt at myndighetene må gjøre noe med ryktene som florerer i flere asiatiske, og at det skader folkets moral.

Selv om faren for et alvorlig utslipp har økt, ser ikke Kriseutvalget ved Statens strålevern for seg at nordmenn som oppholder seg tilstrekkelig langt unna ulykkesstedet kan bli utsatt for betydelige stråledoser eller helserisiko.

De anbefaler norske borgere at de ikke oppholder nærmere enn 80 kilometer fra anlegget i Fukushima, og minner om at Tokyo er tilstrekkelig langt fra. De anbefaler nordmenn i Japan om å følge japanske myndigheters råd om for eksempel å oppholde seg innendørs i en tidsperiode eller ta jodtabletter.

TANG OG TARE: Også tang fra sjøen, som inneholder jod, har blitt revet vekk fra butikkhyllene i Kina og Russland i dag. Foto: AP/Ng Han Guan/SCANPIX
TANG OG TARE: Også tang fra sjøen, som inneholder jod, har blitt revet vekk fra butikkhyllene i Kina og Russland i dag. Foto: AP/Ng Han Guan/SCANPIX Vis mer