Tomme huler der britene rykker inn

NEW YORK (Dagbladet): De britiske kommandosoldatene som nå jakter på al-Qaida-krigere og Taliban i «Operasjon Bekkasin» finner huler, løpeganger og bunkere, men ingen krigere i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det ville vært mye bedre om de hadde gått til angrep, sa oberst Paul Harradine, som snakket reportere ved Bagram-basen nær Kabul.

Oberst Harradine virket litt skuffet over at det ikke var kommet til skyting den første dagen av «Bekkasin» («Snipe» på engelsk, kan også bety skudd fra en snikskytter). «Bekkasin» er den største samordnete militæroperasjonen av allierte styrker siden «Anaconda» («Kvelerslange») tidligere i vinter, som heller ikke klarte å klemme til så hardt at Osama bin Laden eller mulla Omar dukket fram i dagslys.

Fant våpenlager

Minst tusen britiske Royal Marines-kommandosoldater deltar i «Bekkasin» sammen med et hundretall spesialstyrker fra USA. I går meldte de om funn av et større våpenlager.

Operasjonen har amerikansk luftstøtte i form av kamphelikoptre, transporthelikoptre og bombefly, dersom de britiske soldatene støter på ansamlinger av krigere fra al-Qaida eller Taliban.

Har vært der

Som i «Anaconda» viser det seg at fienden nylig har vært der de allierte styrkene rykker inn etter fem dager med forberedelser. Området der denne operasjonen foregår, har ikke vært offentliggjort, men det skal være fjelltopper der på over 4000 meter. The New York Times skriver at terrenget mest sannsynlig ligger sørøst for Kabul, nær Gardez og Khost. En reporter som på egen hånd fant britenes hovedleir, ble vist bort med maskingeværer pekende mot seg, skriver The New York Times.

Mange av krigerne har åpenbart flyktet inn i Pakistan, der amerikanske spesialstyrker bistår pakistanske styrker i jakten på Osama bin Laden og mulla Omar.

Men heller ikke her har styrkene tatt krigere fra al-Qaida eller Taliban til fange.

Til tross for fraværet av krigere der de britiske styrkene har rykket inn, hevder oberst Harradine at operasjonen er satt i verk etter solid etterretningsarbeid.

Nylig i området

- Vi setter ikke operasjoner ut i livet på grunnlag av tilfeldige innskytelser, sier han.

- Etterretningsopplysningene vi hadde, gikk ut på at al-Qaida og Taliban har benyttet dette området nylig og kanskje fortsatt oppholder seg der. Dersom de er der, vil vi finne dem og konfrontere dem.

Et halvt dusin liknende opprydningsoperasjoner er i gang i grenseområdene mot Pakistan, skriver the New York Times, men ingen av dem har resultert i mange drepte eller tilfangetatte terrorister.

Felles for operasjonene er at media holdes langt unna dem.

Samarbeider

Den lokale krigerhøvdingen Bacha Khan, som regner grenseprovinsene mot Pakistan som sitt rike, samarbeider med amerikanerne, men motarbeider Hamid Karzai, som leder overgangsregjeringen i Kabul. Nylig brukte Khan raketter mot Gardez for å drive ut guvernøren som Karzai har innsatt der. Flere dusin sivile ble drept, uten at amerikanerne avbryter samarbeidet med Khan. Jakten på bin Laden og mulla Omar går foran alt.

- Hvis vi ikke skal samarbeide med folk som har blod på hendene, er det ingen i Afghanistan å samarbeide med, sier en amerikansk talsmann.

BOMTUR:De britiske styrkene i Afghanistan holder på med en større operasjon for å finne krigere fra Taliban eller al-Qaida, men så langt er de tomhendte.