Kushner-plan for Midtøsten-fred

- Tomme løfter og annonsør-klisjeer

Hva kan Jared Kushners fredsplan sammenliknes med? En luksusbåt i ørkenen, ifølge israelsk kommentator.

VIL LAGE FRED: Donald Trumps svigersønn, Jared Kushner, har fått oppgaven om å lage fred i Midtøsten, og holder en todagers konferanse i Bahrain. Den går under navnet Fred til velstand. Foto: Reuters TV / Scanpix
VIL LAGE FRED: Donald Trumps svigersønn, Jared Kushner, har fått oppgaven om å lage fred i Midtøsten, og holder en todagers konferanse i Bahrain. Den går under navnet Fred til velstand. Foto: Reuters TV / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«I dag handler det ikke om politiske saker. Målet med dette arbeidsverkstedet er å tenke på disse utfordringene på en ny måte. Å jobbe sammen for å skape en konkret plan og forsøke å nå den. Se for deg en ny virkelighet i Midtøsten …»

Slik startet Jared Kushner, Donald Trumps svigersønn, som har som oppgave å lage fred i Midtøsten sin tale til delegatene på hans fredskonferanse som avholdes i Bahrain.

- Trenger hukommelsestap

Nå er det økonomi og ikke politikk som skal skape fred og tillit mellom partene, som ikke er på plass i Manama.

Kushner og Trump prøver å lokke palestinske ledere med over 200 milliarder kroner for å få dem tilbake til forhandlingsbordet, men med færre krav enn i tidligere fredsforhandlinger.

Palestinerne nekter, sier de har hørt Kushners løgner før og kaller det hele tøv.

Den israelske avisa Haaretz har en rekke kommentarer i forbindelse med den pågående konferansen, som skal gi «århundrets fredsavtale» mellom israelere og palestinere, ifølge president Trump sjøl.

«Det økonomiske arbeidsverkstedet er viktig. Ikke fordi det vil lede til fred: Den vil ikke det», skriver Anshel Pfeffer.

Hans kommentator-kollega Amira Hass, som har dekket konflikten mellom israelerne og palestinerne gjennom et langt og premiert journalistliv, er ikke nådig i sin vurdering av det som nå pågår i Bahrains hovedstad Manama.

«Hva kan Jared Kushners plan bli sammenliknet med? Et tegning av en luksusyacht som er laget for å seile i ørkenen. For å ta planen til Donald Trumps svigersønn seriøst, må vi være velsignet med hukommelsestap. Virkeligheten må fjernes fra vår bevissthet for å lese en så utmattende tekst, som er fylt opp med tomme løfter og annonsørers klisjeer», skriver Hass.

Boikott

Trump og Kushner har store ambisjoner om å skape fred i Midtøsten, men forventningene verden rundt er små. Palestinske ledere boikotter verkstedet og da kan heller ikke israelske ledere være med på Kushners arbeidsmøte om et «globalt investeringsfond» som skal få Gaza og Vestbredden til å bli et «myldrende turistsenter», slik Kushner la det fram i kveld.

Palestinerne boikotter, israelerne er ikke invitert og forventningene var små da USA la fram deler av sin mye omtalte fredsplan for Midtøsten.

- Det palestinske folket har vært fanget i fortidas rammeverk. Dette er et rammeverk for en lysere framtid. Det er en visjon om hva som er mulig med fred, sier Kushner.

Hvilken verden?

Den israelske kommentatoren Hass svarer tørt, og spør om hvilken virkelighet Kushner lever i, og ser for seg. Hun svarer sjøl.

«En der Israel har total kontroll over verdensrommet, landet og hva som ligger under, vannet, folket, deres ekteskap og liv, deres bevegelsesfrihet, deres håp og framtid».

Israelske Hass viser til de utallige fredsforsøkene som har mislyktes gjennom historien.

«Men forfatterne av de tidligere forslagene har startet med å anerkjenne virkeligheten. De visste at det var umulig å ta opp palestinsk økonomisk utvikling uten å kreve at Israel skulle fjerne alle hindringene som sto i veien», skriver Hass.

Hun viser til at verdenssamfunnet gjennom i tiår etter tiår har puttet millioner av dollar inn i palestinske Gaza og Vestbredden, i et håp om å få den palestinske økonomien til å blomstre. Uten å lykkes.

«Men fordi disse økonomiske midlene ikke visket bort virkeligheten, kunne det palestinske lederskape late som at de gjorde alt i deres makt for å få en uavhengig palestinsk stat», skriver Hass, og avslutter:

«Kushners skip i ørkenen tillater dem ikke engang å gjøre det - som er den eneste gode tingen med dette».

- Penger hjelper ikke

Palestinske Yara Hawari ved Palestine Policy Network skriver følgende i Al Jazeera:

«De vil ikke «fikse» den palestinske økonomien fordi de ikke tar for seg det viktigste problemet: Den israelske okkupasjonen. Palestinere skjønner at den «økonomiske freden» bare er et forsøk på å kjøpe seg fri», skriver hun.

Og avslutter med følgende:

«En må få en slutt på Israels okkupasjon og oppløse dets apartheid-regime. Alt annet enn det er dømt til å mislykkes».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer