Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tomme løfter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leger er mangelvare på norske sykehjem. Fordelt på 1000 sykehjem finnes bare 289 legestillinger, altså en legedekning på 0,27 lege per sykehjem. Tallet er oppsiktsvekkende, særlig fordi alle vet hvor langt strikken tøyes i de fleste norske kommuner før pleietrengende, demente eldre tildeles en plass. Bare de sykeste av de syke kommer gjennom nåløyet. Løftene om forbedring er slett ikke nye. I mars i fjor lovet helseminister Sylvia Brustad 50 prosent flere sykehjemsleger. Overlege Stein Husebø i Forum for sykehjemsmedisin har ingen tiltro til nye regjeringsløfter.

Husebø mener mangelen på geriatrileger blant annet fører til at flere gamle dopes ned fordi piller er mindre krevende enn å gi pasientene behandling. En undersøkelse som Oslo legeforening har utført, viser at Oslos sykehjemsleger sliter med tidsklemme. Det går ut over oppfølgingen av beboere, samarbeid, medisinhåndtering og smittevern. Undersøkelsen viser også at halvparten av legene er involvert i bruk av tvang mot eldre. Her burde tvangen vært brukt mot politikere og leger, for å skaffe de eldste god nok legedekning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media