Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Tomme ord fra Bondevik

84 prosent av norske foreldre har liten eller ingen tillit til at regjeringen Bondevik greier å innfri løftet om full barnehagedekning i løpet av neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer fram i en undersøkelse utført av meningsmålingsinstituttet Zapera for ukebrevet Mandag Morgen. Norske foreldre er skeptiske til at kommunene skal ta over ansvaret for finansieringen av barnehagene, og de har svært liten tro på at Stortingets løfte om et priskutt ned til 1750 kroner vil bli innfridd.

-  Disse tallene er et alvorlig varsku til politikerne. Dette vitner om fullstendig tillitskrise. Selv om jeg nesten blir overrasket over at tallene er så dramatiske, er de helt på linje med våre holdninger og erfaringer, sier daglig leder Lill-Ann Junker Gundersen i Aktive Foreldre.

Redusert kvalitet

Foreldrene frykter at det er barna som får svi med et nytt kutt i maksprisen, ved at det blir færre ansatte og dårligere kvalitet i barnehagene.

-  Vi blåser i lokaldemokratiet, vi ønsker bare at barna våre skal ha et skikkelig tilbud og ro i hverdagen, sier Junker Gundersen.

I dag står mellom 15 000 og 25 000 barn uten barnehageplass. 70 000 har halvdagsplass, men mange ønsker seg heldagsplass.

Leder i seksjon barnehage i Utdanningsforbundet, Mimi Bjerkestrand, er heller ikke overrasket over tallene.

-  I altfor mange år er foreldre blitt lovt full barnehagedekning uten at det har blitt gjennomført. Samtidig er vi nå faktisk mye nærmere målet enn vi noen gang har vært, så jeg tror at foreldrene kan bli overrasket, for vi får tilnærmet full barnehagedekning innen en rimelig periode, sier Bjerkestrand.

Bygger på spreng

Barne- og familieminister Laila Dåvøy har stor forståelse for foreldrenes synspunkter.

-  Jeg skjønner godt at de har problemer med å tro på løfter, det har vært lovt og lovt i mange år, også fra tidligere regjeringer. Denne gangen står det ikke på penger, Barne- og familiedepartementet betaler hver eneste plass som bygges, og det er nytt. Det er to årsaker til at utbyggingen tar lengre tid enn vi hadde ønsket, og det er at mange flere barn enn noen hadde forutsett går fra deltids- til heltidsplass i barnehagen. Dessuten har de største kommunene problemer med å holde byggetempoet oppe. Men vi bygger på spreng, og om vi så greier å bygge 20 000 nye plasser i år, så betaler jeg det, sier Dåvøy.

VARSKU: Lill-Ann Junker Gundersen i foreningen Aktive Foreldre skjønner folkets reaksjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!