<strong>STORT BEHOV:</strong> Lang kø for bostedsløse ved Oslo Røde kors i Christian Krogs gate i januar 2014.Foto: Monica Strømdahl / Aftenposten / NTB Scanpix
STORT BEHOV: Lang kø for bostedsløse ved Oslo Røde kors i Christian Krogs gate i januar 2014.Foto: Monica Strømdahl / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer

Tomme sengeplasser i jula - frykter rush på nyåret

Måtte avvise 70 mennesker på det verste. Nå er køene borte - inntil videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mens de kalde blå kryper under 20, sørger blant annet Røde Kors og Kirkens Bymisjon for at de som trenger det har en ren og trygg seng å sove i. Eller akutt overnatting for fattige tilreisende i Oslo, som tilbudet heter.

- For den symbolske sum av 15 kroner kan de kreve noe. Rent sengetøy og trygghet i det minste, forteller prosjektleder ved Kirkens Bymisjon, Morten Skåttet.

Han mener betalingen gjør noe med selvfølelsen. Nå har julefreden senket seg i lokalene.

Hjem til jul - Jeg tror en del har dratt hjem til jul. Mange har veldig sterke juletradisjoner, forteller daglig leder i Oslo Røde Kors, Randi Hammerstrøm og legger til at de hadde nesten 20 senger ledig i natt.

Hun er svært fornøyd med at de nå klarer å si ja til alle som banker på døren. Oslo Røde Kors har 50 sengeplasser til mennene, mens Kirkens Bymisjon har 50 sengeplasser til kvinnene og de over 60 år. Hos Røde Kors måtte de i høst avvise folk nesten hver dag fordi de ikke hadde plass til alle, ifølge Hammerstrøm. Nå som julefeiringen har startet står flere senger tomme.

- Veldig mange av de som bor hos oss er svært troende kristne, forteller hun, som en forklaring på de tomme sengene.

Også Skåttet hos Kirkens Bymisjon merker at pågangen har dempet seg.

- Det startet et par tre dager før jul. De har fortalt oss at «nå reiser vi hjem til jul, men så kommer vi tilbake» forteller han.

Frykter nyåret Derfor er Kirkens Bymisjon også mer opptatt av hva nyåret vil bringe. 

- På det verste i fjor vinter måtte vi avvise rundt 70 stykker, forteller Skåttet. 

Han syns det er for ille å tenke på at mennesker i et av Europas rikeste land skal bo ute når de kommer hit. 

- Folk sier vi må hjelpe i hjemlandet, og det er jo sant. Men ansvaret er tredelt, det er regjeringen i hjemlandet, EU og til slutt landet de har kommet til som må ta ansvar, sier Skåttet.

Han syns tilbudet i Oslo er veldig simpelt og ser mot naboene våre i Sverige når han drar frem eksempler på hva mer han skulle likt å tilby.

- Vi var i Stockholm for å se hvordan de gjorde det og der hadde de både dusj og fikk vaske klær, forteller Skåttet.

Temperaturbetinget tilbud Tilbudet til Røde Kors og Kirkens Bymisjon er relativt ferskt og startet i juni 2013. Før dette var det Oslo kommune og Frelsesarmeen som stod for tilbudet. I dag har Frelsesarmeen fortsatt også et et akutt overnattingstilbud, men dette er avhengig av kuldegradene.

- Det skal være opplevd minus ti grader. Der følger vi Storm.no som har et barometer på følt temperatur, forteller Pål Henriksen, daglig leder ved Fyrlyset - Frelsesarmeens kontaktsenter for rusmiddelbrukere i hovedstaden.

De siste tre nettene har dørene til mer enn 100 feltsenger stått åpne. I natt benyttet bare seks stykker seg av tilbudet. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer