FIKK NY PENIS: Thomas Manning (64) mistet nesten hele penis på grunn av kreft. Nå har han fått ny i USAs første penistransplantasjon. Foto: EPA/SAM RILEY / MASS GENERAL HOSPITAL
FIKK NY PENIS: Thomas Manning (64) mistet nesten hele penis på grunn av kreft. Nå har han fått ny i USAs første penistransplantasjon. Foto: EPA/SAM RILEY / MASS GENERAL HOSPITALVis mer

Tommel opp for ny snopp

Kreft kostet Thomas Manning (64) penis. Nå har han fått ny.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Massachusetts General Hospital i Boston melder om å ha utført USAs første penistransplantasjon noensinne - og inngrepet var vellykket, skriver CBS News.

64 år gamle Thomas Manning fra Halifax gir tommel opp fra sykesenga etter den 15 timer lange operasjonen som ga ham en ny penis. Organet ble transplantert fra en avdød donor.

Ifølge New York Times, som var første avis til å melde om penistransplantasjonen, måtte Manning fjerne penis på grunn av kreft.

Seksuell aktivitet Doktor Curtis Cetrulo forteller at de forventer at 64-åringen skal kunne late vannet som normalt bare i løpet av noen få uker. Det er også ventet at Manning skal kunne ha seksuell aktivitet i løpet av uker eller måneder.

- Jeg vil gå tilbake til å være den jeg var, sier Manning til avisa fra sykesenga. Han sier han føler seg bra og har lite smerter. 64-åringen har ennå ikke følt seg klar til å ta det nye organet i øyensyn.

Operasjonen han gjennomgikk sies å være eksperimentell og er del av et program hvis målsetting er å hjelpe krigsveteraner, kreftpasienter og ofre etter ulykker.

Sykehuset omtaler transplantasjonen som en «kirurgisk milepæl», skriver CBS.

Kirurger fra Johns Hopkins School of Medicine, som er dyktige på hånd- og ansiktstransplantasjoner, planlegger nå å utføre en penistransplantasjon. Mottakeren er en mann som ble skadd i en bombeulykke i Afghanistan.

Første penistransplantasjon i 2014 - Veteraner som kommer tilbake fra Irak og Afghanistan er overrepresentert når det gjelder slike traumer - skader på penis og testikler, forteller urolog Joseph Alukal ved NYU Langone Medical Center.

Verdens første vellykkede penistransplantasjon ble utført i Sør-Afrika i desember 2014.

Pasienten i Sør-Afrika måtte amputere sin penis tre år tidligere på grunn av komplikasjoner etter omskjæring sent i tenåra.

Ifølge sykehuset, fikk den 21 år gamle mannen full funksjon i det transplanterte organet, og han skal senere ha blitt far.

En mann i Kina fikk en penistransplantasjon i 2005. Operasjonen syntes å være vellykket, men to uker senere ba mannen legene om å fjerne penisen igjen på grunn av psykologiske problemer.