Tommelen ned for Stoltenbergs heroinforslag

Forslaget om å bruke heroin i behandlingen av av tunge rusmisbrukere får lite støtte.

FIKK RAPPORT: Thorvald Stoltenberg og helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fikk i juni 2010 en rapport med forslag til hvordan vi bedre kan nå fram med hjelpetilbud til narkotikaavhengige. 
 Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
FIKK RAPPORT: Thorvald Stoltenberg og helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fikk i juni 2010 en rapport med forslag til hvordan vi bedre kan nå fram med hjelpetilbud til narkotikaavhengige. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget fra Stoltenbergutvalget om å bruke heroin i legemiddelassistert rehabilitering av tunge rusmisbrukere får tommelen ned fra flere enn tre av fire høringsinstanser.

Det vakte oppsikt da det kontroversielle forslaget ble lansert av utvalget da det la fram sin rapport i fjor.

Forslaget møter hard motstand fra flere høringsinstanser, og jurister mener at utdeling av heroin vil være i strid med internasjonale forpliktelser om bekjempelse av narkotika, skriver Dagsavisen.

Forslagene fra utvalget har vært ute på høring, og høringsfristen gikk nylig ut. En gjennomgang som Dagsavisen har foretatt, viser at blant de 98 høringsinstansene som har innsendt uttalelser med merknader, har 51 motsatt seg bruk av heroin mens 13 har støttet forslaget. Hele 34 instanser har valgt å ikke ta stilling til forslaget.

- Dette er det mest nedverdigende forslaget som noen gang er blitt foreslått for rusavhengige, skriver Rusmisbrukernes interesseorganisasjon, som består av tidligere rusavhengige.

Også tunge faginstanser og organisasjoner som Helsedirektoratet, LO, Norsk Sykepleierforbund og Fellesorganisasjonen er imot.

Oslo statsadvokatembeter skriver i sin høringsuttalelse at Norge vil bryte internasjonale forpliktelser dersom staten tar i bruk heroin for å behandle narkomane.
(NTB)