Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tommelen ned for Sylvis krav

- Vi står ved avtaler, sier Erna Solberg til Dagbladet. Hun gir ingen åpning for Frp's beinharde budsjettkrav.

DEN SPESIELLE VÅREN: Statsminister Erna Solberg oppsummerte den spesielle våren i hagen i statsministerboligen i dag. Foto: Lars Eivind Bones
DEN SPESIELLE VÅREN: Statsminister Erna Solberg oppsummerte den spesielle våren i hagen i statsministerboligen i dag. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Erna Solberg samlet i dag Presse-Norge i hagen i statsministerens representasjonsbolig i Parkveien i Oslo for å oppsummere den politiske våren.

Det ble en oppsummering som naturlig nok først og fremst handlet om håndteringen av corona-pandemien.

Statsministeren takket alle som har bidratt.

- Tiltakene har virket. Det har vært en dugnad, men belastningen har vært ulikt fordelt, sier Solberg.

ERNAS HAGE: Solberg holder sin halvårlige pressekonferanse i hagen utenfor statsministerboligen. Foto: Lars Eivind Bones
ERNAS HAGE: Solberg holder sin halvårlige pressekonferanse i hagen utenfor statsministerboligen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Avviste somling

Statsministeren ble spurt om det var noen tiltak hun angret på og også om de somlet for mye med å åpne skolene igjen, men avviste dette.

- Jeg tror ikke det hadde vært lurt å åpne skolene tidligere. Vi hadde ikke grunnlag for å gjøre det tidligere. Vi gjorde det når R-tallet gikk under null, men brukte litt tid på å få på plass smittevernsveiledere, sier Solberg.

Å avlyse eksamen satt derimot langt inne:

- Fylkeskommunene sa tydelig at de ikke kunne gjennomføre privatisteksamen om de skulle gjennomføre muntlige eksamen. Det satt langt inne for en statsminister, sier hun.

Avviser Sylvi-krav

Solberg kan gå inn i sommeren med solide målinger i ryggen. Tre måneder på rad har Høyre oppnådd over 25 prosents oppslutning på meningsmålingene fra Ipsos, utført for Dagbladet. I juni ble Høyre igjen Norges største parti.

Til høsten venter tøffe runder med budsjett, der regjeringen er avhengig av å søke flertall hos et markeringsvillig Frp.

Nestleder Sylvi Listhaug (Frp) setter i Dagbladet i dag fram tre krav:

- Det blir ikke 3000 kvoteflyktninger i 2021. Det er et svært viktig krav for oss. Nå skal vi integrere de som har kommet. Bistandsbudsjettet skal også krympes, men hjelpen til flyktninger i nærområder til krig og konflikt bør økes, sier Listhaug.

Hun varsler videre at offentlige budsjetter må krympes, videre kamp mot bompenger og nedsatte avgifter spesielt på grensehandelsvarer.

- Vi skal ikke være med på et budsjett der det bare plusses på. Vi skal faktisk finne inndekninger. Det må gjøres reelle kutt. Vi kommer ikke til å gi ved dørene. Vi har veldig tøffe krav, lover Listhaug.

Kravene ble kontant avvist av Erna Solberg i dag.

- Jeg tenker at jeg skal forhandle med Sylvi Listhaug om budsjettet i Stortinget. Vi styrer på Granavolden. Basert på det skal vi ha 3000 flyktninger og 1 prosent BNI skal gå til bistand. Det vil si at det går noe ned fordi BNI går ned, sier hun og la til

- Vi står ved avtaler vi har inngått.

PRESSEKONFERANSE: Fredag 26. juni holdt statsminister Erna Solberg sin halvårlige pressekonferanse. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video / foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet TV Vis mer

- Fire områder vil dominere

Statsministeren så også framover. Hun pekte på fire områder som vil være hovedutfordringer framover og dominere regjeringens arbeid.

- Vi må skape flere jobber, slo statsminister Solberg fast og viste til at dette var nødvendig for å komme oss ut av den økonomiske krisen som pandemien har medført.

- Jeg vil minne om at hele ni av ti er permittert fra private. Det er ikke et alternativ å bare bygge ut offentlig sektor. Vi må legge til rette for nye sektorer, sier Solberg.

- Det andre er at vi må få ned og redusere klima-utslipp. Utslippene har gått ned fire år på rad, men vi må fortsatt jobbe hardt for å nå målene våre. Norge er det foreløpig eneste vestlige landet som har levert forsterkede klimamål til FN. Nå jobber regjeringen med å utarbeide ny klimaplan som skal vise hvordan vi skal få til dette.

Solbergs punkt nummer tre er å inkludere flere i arbeidslivet. Det fjerde punktet er å jobbe med beredskap.

- Det er statens kjerneoppgave. Siden 2013 har vi økt forsvarsbudsjettet med 28 prosent, det er flere politifolk ute i distriktene. Det nye beredskapssenteret står klart om få måneder. De siste månedene har vi også sikret at e-tjenesten får verktøy for å bekjempe dem som vil undergrave det norske demokratiet. Vi har en sterk helsetjeneste i Norge, det har krisen vist oss, men den har også vist at vi kan bli bedre. Vi må lære hver gang vi blir utfordret, det vil alltid være ting vi kan bli bedre på, sier statsministeren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!