Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tømmer butikkhyllene før «Snowmageddon»

Newyorkerne hamstrer nødvendige varer, og forbereder seg på å snø inne.

IKKE REDD: Kathy Thomas (81) tror ikke årets snøvær i New York blir like ille som stormen de opplevde i 1947. Likevel har hun kjøpt inn litt ekstra vann og tørrvarer for sikkerhets skyld. Foto:   Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
IKKE REDD: Kathy Thomas (81) tror ikke årets snøvær i New York blir like ille som stormen de opplevde i 1947. Likevel har hun kjøpt inn litt ekstra vann og tørrvarer for sikkerhets skyld. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Kathy Thomas (81) var blant de mange newyorkerne som i dag strømmet til matbutikkene for å hamstre varer før uværet.

Inne i butikkene begynte hyllene raskt å tømmes mens endeløse køer strakte seg gjennom butikklokalene. Alle er blitt oppfordret til å kjøpe inn litt ekstra vann og mat før uværet som er ventet å skape kaotiske tilstander i verdensmetropolen og resten av det nordøstlige USA.

- Jeg er ikke bekymret. Du husker kanskje ikke snøstormen vi hadde i 1947? Da kom det så mye snø at broren min og jeg kunne gå rett ut av vinduet i første etasje og over til vinduene på nabobygget. Så ille tror jeg ikke det blir i år, sier Thomas til Dagbladet.

Snøværet blir stadig tettere, og hun har med seg en trillevogn full av varer.

- Jeg kjøpte stort sett bare det jeg trengte, og litt ekstra vann og tørrvarer, sier hun.

Kan bli tidenes verste Skal vi tro meteorologene kan snøstormen bli minst like ille som den Kathy Thomas opplevde som ung jente i 1947.

TOMT: Newyorkerne bunkrer opp med vann og brød før snøstormen. I supermarkedene er det kaotisk. Hyllene begynner å blitomme for varer og køene er svært lange. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
TOMT: Newyorkerne bunkrer opp med vann og brød før snøstormen. I supermarkedene er det kaotisk. Hyllene begynner å blitomme for varer og køene er svært lange. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Nordøstkysten av USA venter nå på det som omtales som tidenes snøstorm, som etter alle solemerker blir den verste dette århundret.

Ifølge National Weather Service er det ventet fra 50 til 80 centimeter snø i løpet av de neste 36 timene, og kuling med storm i kastene. I enkelte områder kan det komme opp mot en meter snø.

- Jeg vil at alle skal skjønne at vi - mest sannsynlig - venter på én av de største snøstormene i byens historie, sier New York-borgermester Bill de Blasio.

Mer enn 6000 flyavganger er kansellert, og det er erklært unntakstilstand i New york, New Jersey og Connecticut. Folk oppfordres til å holde seg innendørs, og ikke å ferdes på veiene.

Nødproviant og overlevelsesutstyr 35 millioner mennesker på nordøstkysten av USA venstes å bli rammet av snøfallet. Ingen av dem kan påstå at de ikke har blitt advart om snøstormen, som er døpt blant annet «Snowmageddon» og «Icezilla» blant TV-meteorologene.

I tillegg til konstant dekning i amerikanske medier, har både den nasjonale værmeldingstjenesten og nødetatene matet in budskapet med teskje: Forbered dere.

New Yorks Office of Emergency Management har laget en liste over nødproviant og overlevelsesutstyr de mener folk bør utstyre seg med.

I «evakueringsbagen» bør man ha de viktigste dokumentene som pass, forsikringspapirer (pakket i plast), samt kontanter, kredittkort, vann, lommelykt, radio med ekstra batterier, førstehjelpsutstyr, et lokalt kart, og eventuelle medisiner.

De anbefaler også folk å hamstre varer nok til å kunne klare seg isolert i tre dager, og nevner i tillegg til blant annet flaskevann, hermetikk med manuell åpner og fløyte.

STORM: Satelittbildet tatt tidligere i dag viser snøstormen som er på vei innover østkysten av USA. Foto:REUTERS/NOAA
STORM: Satelittbildet tatt tidligere i dag viser snøstormen som er på vei innover østkysten av USA. Foto:REUTERS/NOAA Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!