Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tømmer Kosovo for albanere

SKOPJE (Dagbladet): Slobodan Milosevic tømmer nå hele Kosovo for albanere. Som kveg jages hundretusener mot grensa. Noen har gått fire dager til fots. Flyktninger som kommer til Kukes i Albania, forteller om ukegamle lik som ligger i veikanten og har begynt å råtne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På stigbrettet på en buss som kjører inn i flyktningleieren Stankovic i utkanten av Makedonias hovedstad Skopje i går kveld, satt Avdi Hoxha med sønnen Flamur på fanget. Sønnen sover mens faren stirrer tomt ut i lufta, til en trøstesløs framtid som flyktning.

Fortvilte og dødstrøtte

Inne i flyktningleiren Stankovic i Makedonia tømmes de ti bussene fulle av fortvilte og dødstrøtte mennesker. Tomme blikk stirrer ut av vinduene i de tettpakkede bussene. De har alle vært gjennom det samme. De er blitt kastet ut av sine egne hjem, ranet og truet med å bli skutt.

- De kom til Gilan med tanks og tunge våpen. Jeg fikk et minutt på å pakke og komme meg av gårde. Ellers ville jeg bli skutt. Soldatene sa at Kosovo er serbisk, og at albanerne kunne forlate landet eller bli skutt, sier Avdi Hoxha.

Som kveg ble han og de andre flyktningene jaget i tre dager inne i Kosovo. Avdi Hoxha forteller:

- Vi kjørte i traktor, og kom for to dager siden til grenseovergangen Blazde ved grensa til Makedonia. Vi sto der i mange timer, så kom serberne og sa vi måtte snu. De tvang oss til å gå tilbake, og jeg trodde de skulle skyte oss alle sammen, sier Avdi Hoxha.

Krøttersti og slaktehus

Han har sett en mann bli skutt i sin by. Andre flyktninger forteller om mange drepte på veien.

Med Avdi Hoxha og sønnen Flamur gikk det bra.

De ble ikke skutt, men tvunget over en annen grenseovergang, ved Jazince. Avdi Hoxha er bonde, og håper han snart kan komme hjem igjen.

Historien til Avdi Hoxha er lik historien til alle som kom over grensa i går. Alle er blitt tvunget ut av sine hus, og ranet for alle verdier. Så har huset blitt stukket i brann. Engstelige og sultne har de flyktet, enten på eget initiativ, eller med serbiske geværer i ryggen.

Planlagt rensing

Det virker som om de serbiske myndighetene har en plan for hvordan Kosovo skal tømmes for albanere. Først jager man folk fra landsbyene i utkanten av de større byene. Man går systematisk til verks, tømmer landsby for landsby, og jager menneskene inn i de større byene.

Når hele området er renset, blir folk sendt i samlet tropp ut av storbyene, og ut av Kosovo. Nå er Mitrovica det store senteret som tømmes.

NATO droppet i går flygeblader over Kosovo. Flygebladene oppfordrer de serbiske soldatene til å forlate provinsen, ellers vil de bli angrepet av Apache-helikoptere. På baksiden av flygebladet var det et bilde av det fryktinngytende våpenet.

Internasjonale observatører mente i går at det vil ta dager eller få uker før Kosovo er tømt for 1800000 albanere, dersom ikke vanviddet inne i Kosovo blir stanset.

<B>UTSLÅTT: </B>Avdi Hoxa med sønnen Flamur på fanget. De hadde vært på flukt i tre døgn, og var dødstrøtte da de kom til Makedonia i går.
MASSEFLUKT: </B>Tusener av kosovoalbanere ankom Makedonia i går. De flyktet fra avsvidde landsbyer og trusler om å bli drept.