NYE METODER:  Med «gaffel-metoden» kan svindlerne loppe minibankene for penger, før automaten blir ødelagt. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix / Polisen
NYE METODER: Med «gaffel-metoden» kan svindlerne loppe minibankene for penger, før automaten blir ødelagt. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix / PolisenVis mer

Tømmer minibank med gaffel

Svensk politi har registrert en ny metode tatt i bruk av minibank-ligaene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med en gaffel og kunnskap om hvorden minibanken fungerer, kan svindlerne stjele store beløp. Metoden går ut på å få minibanken til å betale ut penger, uten at det registreres på kontoen. Etter svindelen går automaten i stykker.

Svensk politi har oppdaget flere slike forsøk bare den siste uka, melder avisa Expressen. Metoden kalles for «forking» og er registrert en rekke steder i Sverige.

Våpenkappløp - Etter hvert som sikkerheten på automatene oppgraderes, har «skimming» etter hvert blitt umulig. Derfor finner svindlerne på nye metoder, sier Magnus Lindegren, sjefen for bedrageriseksjonen i Göteborg.

Fenomenet er også oppdaget både i England og Frankrike. I England skal en bank ha vært utsatt for over 500 angrep på en uke, ifølge Expressen.

Den mer kjente metoden «skimming» foregår ved at et kamera festes over kodetastaturet - i tillegg til at en ekstra kortleser festes på automaten. Når svindlerne har både koden og kortinformasjonen, kan de deretter tømme kontoen.

I «gaffel-metoden» gjør svindlerne en litt annen manøver. Først brukes et kort til å ta ut et mindre beløp i minibanken. Og idet automaten skal spy ut penger puttes denne gaffelen inn i automatens «seddelpresse». Når dette er gjort vil automaten gå over i et såkalt ventemodus. Deretter tar svindleren ut et betydelig større beløp, men denne gangen festes pengene i gaffelen.

Ødelegger automaten Dermed registrer automaten heller ikke uttaket, og kontoen beholder sin saldo.

Bankkortene er ofte stjålet eller skaffet med «skimming». I enkelte tilfeller har også prepaid-kort blitt brukt, bankkort der man setter inn et beløp via nettet og som brukeren bare kan bruke pengene som er tilgjengelig.

Etter svindelen blir minibanken ødelagt og trenger service. Derfor er «gaffel-svindlerne» avhengig av å angripe en ny minibank hver eneste gang. Og det skaper irritasjon blant svensk politi, spesielt midt i julehandelen.