Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tømmer New Orleans

Flyplassen er stengt. Motorveien ut av byen er snudd til en enveis fluktvei. Byen kan bli oversvømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Orkanen Ivan har skapt katastrofetilstander i New Orleans sørøst i USA. Selve byen har en halv million innbyggere, i tillegg bor en million i forstedene. Alle blir bedt om å forlate byen. Byens flyplass, Louis Armstrong Airport, ble stengt i morgentimene i dag. På alle veiene ut av byen står bilene støtfanger mot støtfanger. Trafikken var så tett at motorvei nummer 61 ble snudd av politiet slik at alle feltene nå fører ut av byen.

Byens ordfører Ray Nagin ber folk komme seg ut av byen mens de ennå hadde muligheten. Ifølge nyhetsbyrået AP ga han folk en «innstendig oppfordring», men kunne ikke beordre folk ut av byen. Et problem er at minst 100.000 mennesker er avhengig av offentlig transport, som ikke finnes, for å komme seg vekk.

Et stort område langs kysten er i faresonen.

- Jeg trygler folk langs kysten: Ikke prøv å utfordre denne stormen, sier guvernøren i nabostaten Mississippi Harley Barbour ifølge AP. Han ber folk i andre deler av landet om å åpne sine hjem og ta imot stormflyktninger.

Kan bli oversvømt

Deler av New Orleans ligger opp til tre meter lavere enn havoverflaten og byen er avhengig av et sinnrikt system av kanaler og pumper for å holdes tørr.

Stormen Ivan truer med å drukne deler av byen. Advarsler som er sendt ut frykter at byen kan oversvømmes med så mye som seks meter vann. Vannet vil i såfall være forurenset med kjemikalier og være svært skittent.

Meteorologene ved National Weather Service sier de regner med at stormen vil føre med seg en springflo på tre til fem meter. Dermed vil ikke byens flomvern klare å stanse vannmassene, ifølge lokalavisa Times-Picayne.

Uværet i dag vil begynne med tung nedbør. Deretter blir det store sjanser for tordenvær. Og selvsagt mye vind. Det er fortsatt en viss sjanse for at orkanen tar av mot vest.

Ivan var i morges klokken sju rundt 420 kilometer sør-sørvest for munningen av Mississippi-elven. Den beveger seg med en fart på 19 kilometer i timen. Stormen fører med seg vinder med en fart på opp til 225 kilometer i timen. Den vil pløye seg nordover fra New Orlenans. Sannsynligvis vil den nå land i tre - fire tiden i natt. Dette bildet fra Accuweather viser hvordan stormen kommer til å vandre.

Til nå har 68 mennesker mistet livet i stormen. Myndighetene frykter tallene vil stige når den når fastlands-USA i natt.

<B>IVAN:</B> Bildet tatt av en av NASAs satellitter viser orkanen utenfor kysten av Louisianna.
<B>EVAKUERER:</B> På motorveien Interstate 10 ut av New Orleans er det tett saktegående trafikk ut av byen.
<B>BARRIKADERER:</B> Alle vindusflater i byen blir dekket med plater.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling