Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Tømmerbiler» med atom-missiler

Nord-Korea har kjøpt noen enorme lastebiler fra Kina, oppgitt til bruk for tømmerdrift, og bygd dem om til utskytningsramper for interkontinentale, kjernefysiske missiler.

VISE MAKT: Nord-Korea viser fram sine missiler under en militær parade i Pyongyang på sekstiårsdagen for våpenhvilen i Korea, lørdag 27. juli 2013. Kjøretøyene med missilene er øyensynlig kjøpt fra Kina under falskt påskudd og ombygd i Nord-Korea. Bildet er fra en nordkoreansk video. Foto: AP / Scanpix / KRT
VISE MAKT: Nord-Korea viser fram sine missiler under en militær parade i Pyongyang på sekstiårsdagen for våpenhvilen i Korea, lørdag 27. juli 2013. Kjøretøyene med missilene er øyensynlig kjøpt fra Kina under falskt påskudd og ombygd i Nord-Korea. Bildet er fra en nordkoreansk video. Foto: AP / Scanpix / KRT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette hevder de tre forskerne Jeffrey Lewis, Melissa Hanham og Amber Lee fra USA, som har skrevet en artikkel på nettstedet 38 grader nord, som vier seg til analyser av Nord-Korea.

15. april 2012 viste regimet fram sine KN-08 interkontinentale ballistiske missiler under en parade på Kim Il-sungs Plass i hovedstaden Pyongyang. De viste fram seks missiler som lå på hvert sitt kjøretøy. De digre lastebilene var oppsiktsvekkende med 8 par store hjul og ble gjenstand for gransking på mange hold.

Fra Kina Kinesiske bloggere gjenkjente raskt kjøretøyene som kinesisk-bygde. De frakter, reiser opp og skyter ut missiler. De brukes av Kinas strategiske missil-styrker. Bilene bygges ved Wanshan Spesialbilkompani.

Offisielt nektet Kina først å ha forsynt Nord-Korea med noe som bryter med vedtakene om Nord-Korea i Sikkerhetsrådet i FN eller med kinesiske lover og regler. Kina hevdet at man bare hadde solgt kjøretøy med understell og skrog til sivilt bruk. Uansett om salget trolig var et brudd på straffetiltakene mot Nord-Korea uansett, så viste kineserne fram beviser for at Nord-Korea hadde oppgitt en falsk mottaker av kjøretøyene.

Til Skogbruksdepartementet Nord-Korea fortalte myndighetene i Kina at kjøretøyene skulle brukes i tømmerhogst og at mottakeren var Skogbruksdepartementet. Mange kalte denne påstanden nokså tvilsom, og den burde vært gjennomskuet av kineserne. Men disse lastebilene i særklasse kan i det sivile brukes i tømmerhogst og i bygningsindustrien, skriver forskerne.

Fabrikken i Wanshan leverte i 2011 seks av disse lastebilene i to omganger. Dette har man i ettertid kunne spore i offentliggjorte, åpne kilder.

Ombygging Men Nord-Korea er tydeligvis i stand til å på egenhånd å ombygge de digre lastebilene og sette på det utstyret som trengs for å reise missilene opp i stående stilling, klare til å skytes ut, og til å tjene som rampe som de kan avfyres fra. Ved å analysere en propaganda-video fra det nordkoreanske regimet, som er kalt «Kim Jong-ils anstrengelser for å forsvare landet», kom forskerne på sporet av anleggene hvor kjøretøyene oppgraderes til å kunne håndtere de interkontinentale missilene.

ATOM-GUTT: Nord-Koreas unge leder, Kim Jong-un, vinker til sine militære styrker. Bildet er sendt ut av Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå. Foto: REUTERS / Scanpix / KCNA
ATOM-GUTT: Nord-Koreas unge leder, Kim Jong-un, vinker til sine militære styrker. Bildet er sendt ut av Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå. Foto: REUTERS / Scanpix / KCNA Vis mer
Hele Norges coronakart