Tømmermenn for Reinås

Norske Skog fikk skikkelig juling på Oslo Børs etter varsel om emisjon. DnB fikk bank og tippet for første gang i år under 30 milliarder koner i verdi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er de store og etablerte selskapene som omsettes på børsen for tiden. Blant de 20 mest omsatt aksjene på Oslo Børs er det kun etablerte selskaper med begge ben trygt plantet i 'den gamle økonomien'. Unntaket er nær sagt som vanlig 'aksjeopsjonen' Opticom, som falt 6,2 prosent og sluttet på 713 kroner denne tirsdagen.

Norske Skog ble tirsdagens mest omsatte. Norske Skog endte høyt oppe på taperlisten etter at selskapet meldte om et nytt stort oppkjøp.

Man kan beskylde konsernsjef Jan Reinås for mye rart, men passiv er han ikke. Det er under etter år siden han gjennomførte norgeshistoriens største oppkjøp - kjøpet av Fletscher Challenge for godt over 20 milliarder kroner. Siden har han blant annet lagt inn bud på kanadiske Pacifica (ennå ikke gjennomført), og han har solgt en rekke massefabrikker. Reinås og hans menn har også fått igjennom en sammenslåing av aksjeklassene og ryddet opp i finansene.

Men Reinås er en rastløs mann. For kort tid siden flagget han interesse for koreanske Hansols eierandel i Pan Asia Paper, som forøvrig ble etablert av Norske Skog, Hansol og kanadiske Abitibi da Asia-krisen raste som verst.

Tirsdag ble det kjent at Norske Skog kjøper to papirfabrikker for til sammen 8,7 milliarder kroner. Sammen med kjøpet av Hansols eierandel i Pan Asia Paper bringer dette Norske Skogs finansieringsbehov opp i 11,4 milliarder kroner. Det er dermed ingen annen vei utenom en aksjeemisjon, og Norske Skog tar sikte på å hente inn 3,2 milliarder kroner, først og fremst i en rettet emisjon mot institusjonelle investorer.

Emisjoner i milliardklassen er alt annet enn musikk i investorenes ører, og markedet reagerte med å sende kursen ned med 12 kroner, eller 7,8 prosent, til sluttkurs 142 kroner. På det meste var kursen ned om lag 10 prosent.

Verdiene i Norske Skog ble med andre ord kvistet med over 1,3 milliarder kroner i løpet av tirsdagen.

Norsk Hydro har vært livlig omsatt den siste tiden. Selv om selskapet også i dag trolig har bidratt til å heve volumet ved å kjøpe tilbake egne aksjer, er den gode aktiviteten rundt Norsk Hydro overraskende god, sett i lys av enkelte spådommer. Mange mente at børsnoteringen av Statoil ville legge en klar demper på aktiviteten i Hydro.

Tegningsperioden for de institusjonelle investorene i børsnoteringen av Statoil startet i dag. I den forbindelse ble prospektet lagt ut i morgentimene tirsdag. Klikk her for å få en oversikt over tirsdagens artikler om Statoil. Ønsker du en oversikt over temaene i prospektet kan du klikke her. Ønsker du et sammendrag av prospektet kan du klikke her.

Spesielt interesserte kan klikke her for nedlasting av hele prospektet.

Kursbevegelsen i Storebrand er ikke akkurat noe for tradere for tiden. Tirsdag har Storebrand fluktuert mellom 68,50 kroner og 69 kroner, enda smalere enn vanlig.

Ser vi bort fra kursbevegelsene den dagen Sampo-budet ble kjent, har Storebrand på det meste vært handlet til 70 kroner, og kursen har i perioden ikke vært under 68 kroner. For det meste har kursen ligget og vaket mellom 68 og 69 kroner.

Det er imidlertid lang vei frem for Sampo. Kollega Nordea (tidligere MeritaNordbanken) la frem sitt første bud på Kreditkassen i september 1999. Først over nyttår i 2001 var alle formaliteter på plass.

Ledelsen i det finske finanskonsernet hadde i dag møter med Storebrand-aksjonærer og -ansatte. I morgen fortsetter Sampo-sjefen Björn Wahlroos sine møter med Storebrand-aksjonærene. Han møter også finansminister Karl Eirik Schøtt-Pedersen i morgen.

Onsdag 6. juni presenterer Sampo seg for presse og norske analytikere. Rundt 15. juni starter tilbudsperioden. Det er ventet at tilbudsperioden vil være avsluttet én måned senere. Men endelig godkjenning ligger som nevnt trolig mye lenger frem i tid.

Om kursutviklingen i Storebrand er flat og kjedelig, har aksjonærene i DnB vært med på en real aketur: Verdien av DnB er redusert med om lag 4 milliarder kroner siden fredag 18. mai. Bankens fusjonsinvitasjon ble fremlagt to dager senere, og fra mandag 21. har kurspilen pekt én vei - nedover.

En kan bare tenke seg hvordan verdiutviklingen hadde vært om DnB ikke hadde kjøpt egne aksjer i bøtter og spann i deler av denne perioden. Tilbakekjøpsaktiviteten stanset opp i forrige uke.

Meglerhuset First Securities anbefaler for øvrig sine kunder å holde seg unna DnB i dagens situasjon.

IT-aksjene ble som sektor taperen tirsdag. IT-indeksen falt med 2,6 prosent. Det ble omsatt IT-aksjer for 430 millioner kroner, mens totalomsetningen på hovedlisten endte litt over 2 milliarder kroner. Hovedindeksen var ned 1,14 prosent, mens totalindeksen igjen sluttet under 1.400 poeng.

Det er grunn til å vente at Oslo Børs utover i juni vil bli preget av en rekke store emisjoner som Statoil, SAS og etter hvert Norske Skog.