Tømmes annenhver dag

Her har Erik nettopp fått tappet to desiliter brunaktig væske ut av høyre overarm. Det må han gjøre annenhver dag på grunn av verk i armen etter innsprøyting av dårlig heroin i musklene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Feltsykepleier Lucia og Erik har funnet tonen.

- Bare skjær, sier han. Bedøvelse er fåfengt. Det virker ikke. Sykepleieren stikker skalpellen en centimeter inn i overarmen. Verkebyllene sitter dypt i underhudsvevet. Tyktflytende brun puss velter ut og renner i en stri strøm nedover armen. Trykket i overarmene letter. Så står den andre armen for tur; 1,5 desiliter. Erik senker skuldrene, får en god klem av Lucia og vandrer ut i Oslo-natta.

Han har vært sprøytenarkoman i 14 år og er bare en blant 1736 konsultasjoner hos feltpleien i Oslo sentrum i november. I tillegg til overhyppighet av mange fysiske og psykiske lidelser (se egen sak) sliter de fleste med verkebyller - eller abscesser på fagspråket. De kan oppstå i huden, i underhudsvev og i indre organer. Byllene holdes i sjakk ved å dreneres jevnlig. Abscessene dannes når den narkomane ikke treffer blodåra eller musklene med sprøyta og setter bomskudd. Eller ved at urent tilsetningsstoff i narkotikaen og bakterier fra sprøytespissen blir transportert med blodbanen, for så å blusse opp.

Mangler leger

Leger og sykepleiere som behandler sprøytenarkomane i Oslo sentrum er sjokkert over det de møter.

- Helsa er like skrøpelig som blant fattige i den tredje verden, sier lege Jon Mordal og henviser til en artikkel i Tidsskrift for Den norske lægeforening.

- Det føles ofte som om resten av helseapparatet ikke ønsker dem eller er i stand til å takle denne pasientgruppa, sier Mordal. Han avtjener siviltjeneste og jobber 20 prosents stilling på felttiltakene. Rusmiddeletaten sliter med å rekruttere leger til denne virksomheten, og har for tida 1,2 legestillinger her.

- Det er fortvilende å se folk med en slik manglende helse og sammensatte problemer. Sånn sett er vårt arbeid et fattig bidrag, men et lindrende sådan, sier doktor Mordal. Han mener at litt medmenneskelighet gjennom samtaler, klemmer og mye galgenhumoristisk latter alene er et positivt tilskudd til de sprøytenarkomane som ellers er utstøtt de fleste steder i samfunnet.

- Vi opplever stor takknemlighet og blir også veldig glad i disse menneskene. Får blomster, tegninger, klemmer og smil. Kanskje er vi det eneste faste holdepunktet de har - i hvert fall i helseverdenen, sier Mordal.

Jobber som gelé

De fleste sprøytenarkomane kvier seg mot å oppsøke et legekontor av frykt for å skremme andre pasienter og av frykt for ikke å bli tatt på alvor. Feltpleien er et lavterskeltilbud som møter rusmisbrukerne på deres egne premisser.

- Fastlegen har ofte dårlig tid. At andre pasienter venter i kø kan være nok til å gjøre legebesøk umulig for disse pasientene, sier Sindre Ringvik. Han leder felttiltakene og beskriver virksomheten som en geléklump.

- Den er føyelig og tilpasser seg etter brukerne behov.

Hadde 40 byller

Endre Førland er blant de første som startet helseforebyggende tiltak blant sprøytenarkomane på gata i Oslo. Han satte i gang utdeling av desinfiserende sprittørk for å redusere smittefaren.

- Det var et sjokkerende syn da de tok av klærne og viste kropper fulle av arr etter abscesser, sier han. Det meste han har sett er rundt 40 verkebyller på en kropp.

- Men det aller verste var ei dame som manglet rumpe på den ene siden og hadde sprettrumpe på den andre. Da var det bare å ta på vernebriller og stikke hull. Det rant ut 1,5 liter verk, sier Førland. Den erfarne feltsykepleieren har jobbet blant prostituerte og narkomane. Han har opplevd at en pasient lå i koma på sykehus i flere dager med abscess på hjernen. Noen får det på hjertet også.

Så langt er det ikke gått med Erik. Han har fått metadon og er takknemlig for å slippe stresset med å skaffe dop hver dag.

- Feltpleien er gull verdt. Ikke så fisefint som på et vanlig legekontor, sier han. Erik tror abscessene oppsto etter at han knuste piller, blandet dem med grønn rohypnol fra Russland og satte det i overarmen.

Brukerens navn er fingert i artikkelen.

BYLLER I BEGGE ARMENE: Helsepersonell er sjokkert over den elendige helsetilstanden blant gatenarkomane i Oslo. - Jeg har jobbet her i trekvart år og sitter fremdeles med åpen munn og spør hvordan dette går an, sier feltsykepleier Lucia Uchermann Talseth. Annenhver dag tapper hun flere desiliter verk fra Eriks overarmer.