SNUR: Samtidig som deler av Europa åpner opp igjen for befolkningen, velger andre å snu i gjenåpningsprosessen. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Coronaviruset i verden:

Tømmes i dag

Mens deler av Europa åpner opp igjen for befolkningen, velger andre å snu i gjenåpningsprosessen. De strenge coronarestriksjonene gjelder fortsatt flere steder i verden, og i dag stenger California en av sine mest populære strender.

Publisert

Etter å ha levd med strenge restriksjoner i flere måneder er det nå flere land som åpner opp igjen. I Europa har flere land åpnet grensene for hverandre, og 15. juli kan også vi i Norge reise på utenlandsferie i Schengen uten å bli sendt i karantene ved hjemkomst.

Likevel er det fortsatt flere land som har strenge restriksjoner for å unngå videre smitte av coronaviruset. Flere steder har oppdaget lokal oppblomstring i antall smittede, og har derfor gått innført regionale nedstengninger.

Både myndighetene i USA, England, Tyskland og Kina har gjeninnført restriksjoner i enkelte områder hvor de har opplevd oppblomstring i smittetall.

RASISTISK: Donald Trump har tidligere påstått at Kina er årsaken til coronaviruset, og kalte covid-19 for "Kung flu" i et arrangement forrige uke. Video: AP Vis mer

- Selvsagt en risiko

Svenn-Erik Mamelund er epidemiekspert med doktorgrad i demografi og jobber ved Arbeidsforskningsinstituttet ved OsloMet. Han understreker at det ikke finnes noe fasitsvar på hvorfor smittet nå sprer seg igjen.

- Det enkle, banale svaret vil være at viruset er der ute. Ingen er trygge før en vaksine er på plass, forteller Mamelund.

Han vil ikke direkte fraråde å gjenåpne Norge for innreisende, men påpeker at det vil bære med seg en risiko.

- Det ser ut som at brå bevegelser ikke er lurt. Da er det vanskelig å se og isolere hvilke tiltak som virker og ikke, sier han.

Mamelund visere videre til smittetilfellene som tirsdag ble registrert på Nordfjord sykehus etter at en svensk vikarlege smittet en sykepleier ved sykehuset.

Norge og New Zealand

Mamelund understreker at det for noen land er enklere å innføre coronarestriksjoner enn for andre. Han trekker fram både Norge og New Zealand.

- Mange har heiet på New Zealand, som riktig nok er en øy. Her er det registrert veldig få døde og veldig lite smitte.

EPIDEMIEKSPERT: Svenn-Erik Mamelund jobber ved OsloMet. Foto: Privat
EPIDEMIEKSPERT: Svenn-Erik Mamelund jobber ved OsloMet. Foto: Privat Vis mer

Både Norge og New Zealand er relativt små land, og det er derfor lett å ilegge befolkningen restriksjoner. Tilstandene er annerledes i USA, som er på topp når det gjelder smittetilfeller og dødsfall i verden. Landet består av 50 stater med forskjellige retningslinjer.

I juni kunne New Zealands statsminister Jacinda Ardern melde om at den siste coronasmittede i landet var friskmeldt. Kort tid seinere viste det seg at to reisende fra Storbritannia hadde brakt med seg smitte inn i landet igjen. Til sammen har New Zealand hatt 1530 smittetilfeller og 22 dødsfall som følge av viruset.

USA

USA er det landet som har flest smittetilfeller og dødsfall i verden med 2 738 113 smittetilfeller og 130 101 dødsfall. Det er flere delstater som fortsatt har strenge regler relatert til gjenåpningen av samfunnet.

Mandag ble det kjent at Arizona, som i utgangspunktet åpnet opp for nattklubber og barer i midten av mai, har beordret en ny nedstenging. Ifølge The Guardian skal dette vare i minst 30 dager fra og med mandag denne uka.

California, Florida og Texas har også snudd underveis i gjenåpningsprosessen som følge av at smittetallene har steget. Natt til torsdag beordret California store deler av delstaten å stenge ned i minst tre uker fremover. I delstatene Oregon og Kansas er det ulovlig å ferdes på offentlige steder uten munnbind.

STENGES IGJEN: California er en av statene som har bestemt seg for å lukke ned igjen etter en ny oppblomstring av coronasmitte. Blant annet skal den velkjente Huntington-stranda holdes stengt fra fredag til og med mandag i neste uke. Foto: Marcio Jose Sanchez / NTB Scanpix
STENGES IGJEN: California er en av statene som har bestemt seg for å lukke ned igjen etter en ny oppblomstring av coronasmitte. Blant annet skal den velkjente Huntington-stranda holdes stengt fra fredag til og med mandag i neste uke. Foto: Marcio Jose Sanchez / NTB Scanpix Vis mer

England

På lørdag skal England lette på de strengeste restriksjonene når det gjelder nedstengningen av barer, restauranter, hoteller og frisørsalonger. I Storbritannia har 313 483 smittetilfeller og 43 906 dødsfall blitt registrert.

Leicester blir etter alt å dømme ikke inkludert i disse planene. Ettersom det har vært en stor økning i smitte i og rundt byen, har England innført lockdown i regionen som vil vare i minst to uker.

Ettersom smittetallene har økt også flere steder i landet den siste uka, er det forventet at flere regioner bare er dager unna tilsvarende nedstengning. Det meldte britiske Sky News onsdag.

Tyskland

Regionen Gütersloh i Tyskland er under lockdown etter at det brøt ut smitte i en slakteri med rundt 6000 arbeidere forrige uke. Omtrent 360 000 mennesker preges av den regionale lockdownen som er forventet å vare til 7. juli. Foreløpig har 196 324 smittetilfeller og 9061 dødsfall blitt registrert i landet.

KARANTENE: Ansatte ved en matbutikk i byen Verl gjør klar varer for kunder som er i karantene. Foto: David Inderlied / AP / NTB scanpix
KARANTENE: Ansatte ved en matbutikk i byen Verl gjør klar varer for kunder som er i karantene. Foto: David Inderlied / AP / NTB scanpix Vis mer

Sett bort fra de regionale restriksjonene i Gütersloh er gjenåpningen i gang for fullt i Tyskland. Frisører, lekeplasser, kjøpesentre og religiøse hus er blant stedene befolkningen kan besøke igjen.

Kina

Omtrent 500 000 mennesker er preget av en regional lockdown i Hebei provinsen i nærheten av Beijing som følge av en liten stigning i smittetall i området. Kina har til sammen registrert 85 232 smittetilfeller og 4634 dødsfall relatert til viruset.

LOCKDOWN: Hebei provinsen i Kina er preget av lokal nedstengelse. Foto: Str / AFP / NTB scanpix
LOCKDOWN: Hebei provinsen i Kina er preget av lokal nedstengelse. Foto: Str / AFP / NTB scanpix Vis mer

Myndighetene i Kina har lyktes i å flate ut smittekurven. Det har blitt slått hardt ned på selv små smitteutbrudd, og før de nylige smittetilfellene hadde det gått 57 dager uten en lokalt smittetilfelle i Beijing. Det skriver BBC.

De fleste andre land i Asia jobber nå med å lette med coronarestriksjonene.

Sør-Amerika

I Sør-Amerika har smitten nådd flere topper, og store deler av kontinenter er fortsatt nedstengt. All kommersiell flytrafikk er stanset i Argentina, og nedstengningen i store deler av landet er forventet å vare til 17. juli. Det skriver Business Insider.

Også Chile, Peru, Argentina og Ecuador har registrert store smittetall og innført retningslinjer deretter.

Brasil er spesielt preget i forhold til smittetall, og foreløpig er det bare USA som har flere smittetilfeller i verden. Likevel har ikke president Jair Bolsonaro innført strenge regler for å unngå smitte. Det er forventet at Brasil vil gå forbi USA i antall smittetilfeller og dødsfall i løpet av juli. Det skriver blant annet CBS News.

Foreløpig ligger antall smittetilfeller på 1 453 369 i landet, og 60 713 dødsfall er registrert.

I Afrika og Oseania er de fleste land i prosessen med å lette på restriksjonene. I forrige uke plasserte det australske forsvaret ut 1000 soldater i Melbourne som skulle overvåke personer i karantene, og tilby logistisk og medisinsk støtte. Det forventes at livet er tilbake til det normale innen slutten av juli i landet. Det skriver Business Insider.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer