Tømmingen av «Jungelen» i Calais har begynt

Barn stiller seg i kø i håp om å bli blant de få som får innpass i Storbritannia.

ALLE SKAL UT: 24. oktober tømmes hele flyktningleiren i Calais, Frankrike. Barn stiller seg i kø i håp om å bli blant de få som får innpass i Storbritannia. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

flyktningleiren i Calais, som går under navnet «Jungelen» har huset tusenvis av mennesker fra Midtøsten, Afrika og Asia, som har levd under uverdige forhold og drømt om en dag å kunne ta seg over Den engelske kanal til Storbritannia.

Franske myndigheter har stengt og tømt leiren flere ganger tidligere, men hver gang har den blitt fylt opp igjen.

Jevnes med jorda

«Jungelen» antas nå å huse mellom 6.000 og 8.000 mennesker, de fleste av dem fra Afghanistan, Sudan og Eritrea, men Frankrike har gitt dem frist til mandag morgen med å forlate leiren, som nå skal jevnes med jorda.

Beboerne vil få tilbud om plass på mottakssentre i Frankrike, og britene har også åpnet for å ta imot noen av dem.

I morgentimene mandag strømmet hundrevis av menn, kvinner og barn, med få eiendeler i hendene, til møtepunktene som er opprettet for å registrering og uttransportering fra leiren.

Frykter sammenstøt

Rundt 1250 franske politifolk fulgte nøye med fra avstand, beredt til å gripe inn dersom det nok en gang skulle komme til tumulter i forbindelse med tømming av leiren.

De siste ukene har det nærmest daglig vært sammenstøt i «Jungelen», når politiet har forsøkt å hindre folk fra å snike seg opp på lastebiler som skal ta ferja over Den engelske kanal til Dover.

Barn

Rundt 1.300 av innbyggerne i «Jungelen» er barn uten voksne ledsagere, og nærmere 200 av dem har alt fått slippe over til Storbritannia.

Det er usikkert hvor mange britene vil ta imot, ettersom flyktninger må ha kunne bevise tilknytning til Storbritannia enten gjennom slektninger eller på annet vis, for å få opphold.

Vil bli værende

Ifølge hjelpearbeidere som jobber i leiren, ønsker flesteparten av beboerne å bli værende.

- Noen kommer til å prøve å gjemme seg i områder rundt Calais. Det er en reell fare for at det blir en forfølgelsesaksjon, sa lederen for den lokale hjelpeorganisasjonen Auberge des Migrants, Christian Salome, til lokale medier i helga.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve beordret den sørlige delen av leiren jevnet med jorda i mars, men flyktningene og migrantene har bare flyttet til nordsida.

(NTB)