HER DØR DE: Alle som henrettes i Texas, ender livet her, henrettelseskammeret i Huntsville-fengselet nord for Houston. Foto: PAT SULLIVAN / AP / NTB SCANPIX
HER DØR DE: Alle som henrettes i Texas, ender livet her, henrettelseskammeret i Huntsville-fengselet nord for Houston. Foto: PAT SULLIVAN / AP / NTB SCANPIXVis mer

Tommy (49) skulle egentlig dø i morgen

Får leve litt til fordi han ikke fikk vite hva som er i giftsprøyta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Texas har i en årrekke vært den amerikanske delstaten som henretter flest mennesker. I «toppåret» 2000 endte hele 40 fanger livet for bøddelens hånd, mens «bare» 16 døde på denne måten i fjor.

Den neste måneden er fem henrettelser av dødsdømte planlagt i Texas - men gjennomføringen av to av disse er nå midlertidig stoppet. Årsaken er hemmeligholdet rundt giften som brukes i dødssprøyta, skriver Los Angeles Times.

Gispet etter luft Ifølge planen skal Tommy Lynn Sells (49) dø i morgen, mens Ramiro Hernandez-Llanas (44) følger etter onsdag om ei uke. Den føderale dommeren Vanessa Gilmore har imidlertid satt en stopper for dette inntil hun får på det rene hva giftsprøyta faktisk inneholder.

Kjennelsen kommer i kjølvannet av en lengre debatt om hemmelighold rundt dødssprøytas innhold. Debatten kobles til spørsmålet om hvorvidt praksisen strider mot grunnloven, som forbyr «grusom og uvanlig» avstraffelse.

Debatten rundt giften fikk ny næring i januar, da Dennis McGuire (53) ble henrettet i Ohio. Vitner fortalte hvordan den dødsdømte gispet etter luft, og at det tok 15 minutter før han døde.

Forkjemperne for åpenhet krever mer informasjon om leverandørene av og kvaliteten på stoffene som brukes, mens motstanderne mener en slik åpenhet går på sikkerheten løs.

Tre komponenter Fram til 2010 brukte de fleste statene i USA som praktiserer dødsstraff (det er 32 av dem), en gift med tre komponenter, blant dem et stoff som bedøver, og et som lammer den dødsdømte.

Men mens delstatene tidligere kjøpte mye av disse stoffene fra selskaper i Europa, er tilgangen nå mye vanskeligere fordi mange leverandører har bøyd av for press om ikke å selge stoffer øremerket til bruk i henrettelser.

Dermed må delstatene gå til andre kilder for å kjøpe stoffene, og mistenkes også for å ha endret på sammensetningen. Spesifikt sier myndighetene i Texas at de for to uker siden kjøpte et parti av bedøvelsesmiddelet pentobarbital, men nekter å oppgi hvem som er selger, av uspesifiserte sikkerhetsårsaker.

Dette har fått de dødsdømtes advokater til å saksøke delstaten for å få på det rene hvem som er kilden bak stoffet. Dommer Gilmore er altså enig, og gir saksøkerne medhold i at hemmeligholdet forhindrer dem i å undersøke hvorvidt giftbruken er i strid med grunnloven eller ei.

Anke Påtalemakten har svart ved umiddelbart å levere en anke mot dommerens avgjørelse. De dødsdømtes advokater er imidlertid godt fornøyde med utsettelsen.

FÅR LEVE - LITT TIL: Drapsdømte Tommy Lynn Sells (49) skulle egentlig henrettes i morgen, men en føderal dommer har gitt ham medhold i at han har rett på å vite opprinnelsen til stoffene som skal ta livet av ham. Foto: TEXAS' JUSTISDEPARTEMENT / AP / NTB SCANPIX
FÅR LEVE - LITT TIL: Drapsdømte Tommy Lynn Sells (49) skulle egentlig henrettes i morgen, men en føderal dommer har gitt ham medhold i at han har rett på å vite opprinnelsen til stoffene som skal ta livet av ham. Foto: TEXAS' JUSTISDEPARTEMENT / AP / NTB SCANPIX Vis mer

- Vi håper Texas' justisdepartement nå endelig vil bestemme seg for å innrette seg etter loven, og slutte med å holde skjult en side ved jobben deres som, framfor alt annet, burde utføres åpent, sier advokatene Maurie Levin og Jonathan Ross.

- Alle statene (som praktiserer dødsstraff) har måttet endre metodene sine, sier Richard Dieter, direktør for organisasjonen Death Penalty Information Center.

- Alle statene bruker relativt nye stoffer uten mye deltakelse fra lege eller anestesisykepleier, eller skaffer seg stoffene fra hemmelige kilder. Det er bare naturlig at domstolene blir mistenksomme, sier han.

Siden 1976, da dødsstraff igjen ble mulig i USA etter å ha vært avskaffet siden 1967, er i alt 1373 fanger henrettet, hvorav 512 i Texas. Til sammen 3095 sitter på dødscelle og venter på å få henrettelsen gjennomført.

FIKK OGSÅ UTSETTELSE: Ramirez Hernandez-Llamas (44) får også leve litt til, på grunn av dagens rettskjennelse, som er anket av påtalemakten. Foto: TEXAS' JUSTISDEPARTEMENT / AP / NTB SCANPIX
FIKK OGSÅ UTSETTELSE: Ramirez Hernandez-Llamas (44) får også leve litt til, på grunn av dagens rettskjennelse, som er anket av påtalemakten. Foto: TEXAS' JUSTISDEPARTEMENT / AP / NTB SCANPIX Vis mer