Tommy er ikke verdt fem kroner

ØRJE (Dagbladet): Psykisk utviklingshemmede Tommy Skogheim (27) har på en måned fått timelønna redusert fra fem til null kroner. Kommunen skal spare penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I arbeidsrommet på Lilleveien arbeidssenter er det full fart. Noen pakker skruer. Andre syr duker eller lager postkasser.

- Jeg hadde lønn. 473 kroner måneden. Nå får jeg ingenting, sier Tommy Skogheim.

Før fikk de 15 brukerne fem kroner timen av Marker kommune for innsatsen. Fra 1. januar ble lønna kuttet til null. Tommys mamma, Dagmar Skogheim, er fryktelig skuffet.

- Psykisk utviklingshemmede gjør jo en jobb, de også. De har sine utgifter og er som oss andre glade når lønna kommer. Jeg er veldig skuffet over at kommunen ikke verdsetter innsatsen deres, sier hun.

Oppmuntringspenger

Marker kommune begrunner lønnskuttet med «vanskelig økonomi». I 2002 må kommunen spare totalt 5,5 millioner kroner. Rundt 158000 av disse har leder ved Lilleveien Arbeidssenter, Ann-Kristin Bønøgård, ansvaret for å knipe inn.

- Jeg beklager dette på det sterkeste, og forstår at folk blir opprørt. Disse pengene har betydd mye for enkelte brukere, sier Bønøgård.

- Men er det ikke smålig å ta fem kroner timen fra de svakeste for å spare penger?

- Jeg skjønner at det er oppsiktsvekkende. Å fjerne oppmuntringspengene er likevel det sparetiltaket som er minst ødeleggende for brukerne.

Alternativet var å kutte arbeidsstokken med et årsverk.

- Det ville gått ut over tjenestetilbudet ved senteret. Mange ville mistet terapeutiske enetimer - noe som er helt uakseptabelt, sier Bønøgård.

- Uholdbart

Sparekniven rammer alle etater i Marker kommune i år.

Men kommunestyreflertallet (KrF, Sp og Høyre) lar de psykisk utviklingshemmede svi hardt: Over 10 prosent skal vekk fra budsjettet deres.

Bønøgård er svært kristisk.

- Jeg har forståelse for at vi må ta vår del av kaka, men stadig å være truet av nedskjæringer er uholdbart. Det er tross alt snakk om en av samfunnets svakeste grupper.

Dagbladet lyktes ikke å få kontakt med KrF-ordfører Agnar Husebråten i Marker i går.

- Jeg har ingen kommentarer, sier kommunestyremedlem Odd Bekkholt (KrF).

GRATISJOBBING: Knut Nordhagen (i bakgrunnen) og Tommy Skogheim jobber fire dager i uka på Lilleveien arbeidssenter i Ørje. Nå må de jobbe gratis, til inntekt for kommunen.