Tompolos båter beslaglagt

Nigerianske myndigheter frykter han vil bruke de «norske» marinefartøyene mot landets regjering.

SEKS SLIKE: Her er en av de tidligere norske MTB-ene ute på tokt. Den tidligere krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo kjøpte seks slike fra Norge. Bildet viser at båtene igjen er utstyrt med mitraljøser. Foto: Privat
SEKS SLIKE: Her er en av de tidligere norske MTB-ene ute på tokt. Den tidligere krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo kjøpte seks slike fra Norge. Bildet viser at båtene igjen er utstyrt med mitraljøser. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den tidligere krigsherren Government Ekpemupolo, som går under navnet «Tompolo», er på flukt fra myndighetene i Nigeria. Store styrker fra politiet og militæret jakter på ham i Niger-deltaet. Tompolo er ettersøkt for å ha vært med på korrupsjon der tilsvarende snaut to milliarder kroner har forsvunnet. Kort tid etter at han ble ettersøkt gikk flere oljeinstallasjoner i lufta, men Tomolo har avvist at han står bak angrepene.

Farlig Dagbladet har i en rekke artikler avslørt at «Tompolo» i 2012 og 2013 fikk kjøpe sju marinefartøy fra det norske Forsvaret. I følge USAs tidligere ambassadør til Nigeria, John Campbell, har båtene han fikk kjøpe fra Norge gjort Tompolo til den sterkeste maritime maktfaktoren i Nigeria.

Nå har nigerianske myndigheter tatt konsekvensen av at Tompolo nylig har vendt seg mot sin egen regjering. I følge avisen Daily Trust har myndighetene nå beslaglagt 20 båter som tilhører Tompolo. Beslaget skal inneholde alle de sju båtene som Tompolo fikk kjøpe fra Norge:

• Seks missiltorpedobåter (MTB) i Hauk-klassen. Båtene ble oppgradert tidlig på 2000-tallet for å kunne være operative i Norge fram til 2015. • Det tidligere støttefartøyet KNM «Horten», som blant annet har fungert som kongeskip for kong Olav.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer