Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tompolos båter beslaglagt

Nigerianske myndigheter frykter han vil bruke de «norske» marinefartøyene mot landets regjering.

SEKS SLIKE: Her er en av de tidligere norske MTB-ene ute på tokt. Den tidligere krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo kjøpte seks slike fra Norge. Bildet viser at båtene igjen er utstyrt med mitraljøser. Foto: Privat
SEKS SLIKE: Her er en av de tidligere norske MTB-ene ute på tokt. Den tidligere krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo kjøpte seks slike fra Norge. Bildet viser at båtene igjen er utstyrt med mitraljøser. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere krigsherren Government Ekpemupolo, som går under navnet «Tompolo», er på flukt fra myndighetene i Nigeria. Store styrker fra politiet og militæret jakter på ham i Niger-deltaet.
Tompolo er ettersøkt for å ha vært med på korrupsjon der tilsvarende snaut to milliarder kroner har forsvunnet. Kort tid etter at han ble ettersøkt gikk flere oljeinstallasjoner i lufta, men Tomolo har avvist at han står bak angrepene.

Farlig Dagbladet har i en rekke artikler avslørt at «Tompolo» i 2012 og 2013 fikk kjøpe sju marinefartøy fra det norske Forsvaret. I følge USAs tidligere ambassadør til Nigeria, John Campbell, har båtene han fikk kjøpe fra Norge gjort Tompolo til den sterkeste maritime maktfaktoren i Nigeria.

Nå har nigerianske myndigheter tatt konsekvensen av at Tompolo nylig har vendt seg mot sin egen regjering. I følge avisen Daily Trust har myndighetene nå beslaglagt 20 båter som tilhører Tompolo. Beslaget skal inneholde alle de sju båtene som Tompolo fikk kjøpe fra Norge:

• Seks missiltorpedobåter (MTB) i Hauk-klassen. Båtene ble oppgradert tidlig på 2000-tallet for å kunne være operative i Norge fram til 2015.
• Det tidligere støttefartøyet KNM «Horten», som blant annet har fungert som kongeskip for kong Olav.

Bevæpnet Båtene ble strippet for våpen før salget, men noe av det første Tompolo gjorde med de nye båtene var å montere nye våpensystemer om bord.

- Disse båtene er utstyrt med våpen og de som har hatt kommandoen over dem er under etterforsking. Vi synes det var lurt å ta kontroll over disse båtene så de ikke kan være en sikkerhetsrissiko i Niger-deltaet. Siden det er montert maskingevær på alle disse båtene vil vi ikke havne i en situasjon der båtene vil blr brukt mot nigerianske myndigheter, sier en kilde i kystverket NIMASA til avisa Daily Trust.

Båtene er eid av Tompolo, men ble leid ut til NIMASA for å brukes til oppsyn og skatteinnkreving. Tompolo fikk den omstridte kontrakten med NIMASA i bytte mot å legge ned våpnene i 2009. Han var da en av deltaets mest fryktede menn etter at han på 2000-tallet kidnappet oljearbeidere og kapret båter og rigger. Ustabiliteten han var med på å skape kostet Nigeria milliarder i tapte oljeinntekter.
Avtalen med myndighetene ga Tompolo rundt 600 millioner kroner og halvparten av alle de skattene og avgiftene han klarte å drive inn.

I følge visedirektør Hajia Lamin Tumaka i NIMASA kanselrte Tompolo kontrakten like før båtene ble beslaglagt.

Hudflettet Tirsdag konkluderte Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite med kraftig kritikk av forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Særlig fikk forsvarssjefen kritikk for at han ikke her tatt inn over seg alvoret i at minst 12 av Forsvarets utrangerte fartøy er blitt solgt til paramilitære i Nigeria. 

GISLER: Tompolos gerilja, MEND, viser fram filipinske gissler de tok i januar 2007. Foto: Reuters
GISLER: Tompolos gerilja, MEND, viser fram filipinske gissler de tok i januar 2007. Foto: Reuters Vis mer

«Flertallet kan ikke se at forsvarssjefen har vært tilstrekkelig var for statsrådens og Stortingets ønske om et forsvar som tar innover seg alvoret i at regelverk ikke følges, som har kontroll på hva som skjer i alle ledd og som tar ansvar når feil skjer», skriver komiteen i innstillingen.

Hele Norges coronakart