Tomra steg kraftig på en oljesmurt Oslo Børs

Investorene flokket seg om Tomra mandag. Det var lav omsetning i IT-aksjene som holdt seg bra med tanke på fallet i USA fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Investorene på Oslo Børs var i godt lune mandag. Børsene i USA holdt stengt mandag og investorene ga tilsynelatende blaffen i at Nasdaq-indeksen falt 5 prosent fredag. Stigende oljepris gjorde Oslo Børs til en av de bedre stedene å putte pengene mandag.

Ifølge analyseselskapet First Call, kan det imidlertid være mer uro i vente i TMT-sektoren, da det verste ennå ikke er over. Så langt i år har 289 selskaper kommet med negative varsler, mot 33 på samme tid i fjor. Nesten en tredjedel av resultatvarslene kommer fra teknologiselskaper.

Her hjemme advarer både First Securities og Christiania Markets mot en urolig uke for TMT-sektoren.

Flere meglerhus oppjusterte sine forventninger til Tomra etter fredagens resultatfremleggelse og aksjen stod øverst på handlelisten mandag. Tank- og oljeserviceaksjene gjorde det også generelt bra etter at USA og Storbritannia gjennomførte nye bombetokt i Irak før helgen. Unntaket var DNO som skuffet under resultatfremleggelsen mandag.

Alt i alt ble det en oppgang på 1,34 prosent for totalindeksen til 1.388,88 poeng. Oslo Børs slo dermed resten av Europa med solid margin.

Her hjemme var det Tomra som dominerte. Kursen steg med godt og vel 11 prosent til 180 kroner. Omsetningen utgjorde nesten 600 millioner kroner, tilsvarende 38 prosent av omsetningen på hovedlisten som endte på 1,56 milliarder kroner mandag.

Tungvektere som Alfred Berg, Sundal Collier/ABG og Orkla Enskilda Securities har alle blitt mer positive til aksjen, og meglerhusene var blant de største netto kjøperne i dag. Årsaken til oppjusteringen skal være en plansje Tomra-ledelsen la frem på fredagens presentasjon der det ser ut til at Tomras egne forventninger til økning i enhetssalget i Tyskland er oppjustert fra tidligere signaler.

Frontline hevdet seg også høyt på vinnerlisten med en kursoppgang på 5,5 prosent til 125 kroner. Etter en treg start på året har tanksektoren skutt fart igjen i februar. I USA har tankaksjene gått bra de seneste dagene, noe som kan tyde på at amerikanske investorer kan være på vei inn i sektoren igjen.

Rekordresultater i fjerde kvartal og stigende spotrater har bidratt til økt interesse, og for Frontlines del kan det ventes en del kommentarer av mer strukturell art som kan gi et løft når tallene legges frem. Også Bergesen d.y. og Mosvold Shipping var med opp i dag.

Bombingen av Irak i helgen har satt ny fart på oljeserviceaksjene. Seismikksektoren fører an med TGS Nopec opp 7 prosent og omsetning på 60 millioner kroner, mens PGS og GGS endte opp henholdsvis 1,3 og 6,1 prosent. Også rigg- og supplyaksjer var med på oppturen mandag.

Investorene med aksjer i DNO måtte imidlertid finne seg i at kursen falt etter at selskapet la frem skuffende tall for fjerde kvartal . Tallene ble preget av nedskrivning av verdiene på et av selskapets oljefelt. Kursen falt 4,8 prosent til 21,80 kroner.

Omsetningen var høy i Gjensidige NOR Sparebank som steg 3,9 prosent til 270 kroner. Det ble handlet grunnfondsbevis i selskapet for 97 millioner kroner. Sluttnoteringen er historisk topp.

TheStreet.com skrev søndag at den neste runden med resultatvarsler allerede kan være i gang. Det betyr at det kan bli nok en tung uke i det amerikanske aksjemarkedet. First Call antydet fredag kveld at selskapene kanskje har vært for tidlig ute med sin erkjennelser.

'Nortel, Dell og Hewlett-Packard har meldt seg på en overraskende lang liste av selskaper som sliter under vekten av en svakere økonomisk vekst. Hvis dere synes det ser mørkt ut nå, vent noen uker og det blir verre', skriver First Call.

Det ventes en bedring fra og med tredje kvartal 2001, men det er stadig mer usikkerhet knyttet til disse anslagene, og en rekke aktører mener nå at inntjeningsvekst først vil komme i fjerde kvartal.

Til tross for dystre utsikter steg IT-indeksen 0,4 prosent i dag. InFocus sluttet uendret på 199 kroner, omsatt for 90 millioner kroner. Selv om konkurrentene falt markert i USA fredag la Eltek på seg 1,2 prosent til 208,50 kroner. Opticom steg 0,7 prosent til 602 kroner. Investorene er imidlertid forsiktige, og omsetningen var lav i de fleste IT- selskapene.

Tilliten til Merkantildatas ledelse og styre ble kraftig redusert i forrige uke, og kursen falt nye 2,4 prosent i dag. Også konkurrentene WM-Data og TietoEnator falt i Stockholm. Telia er opp 5,7 prosent, mens Telenor sluttet uendret på 40 kroner her hjemme. Børsene i USA holder stengt i dag på grunn av Presidents Day.