Tomra ut, tank og telekom inn!

En aksjonærvennlig John Fredriksen, ikke fullt så Tomra-vennlige politikere samt gode Telenor-tall var de viktigste hendelsene på børsen onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telekom, tank og Tomra var i søkelyset på Oslo Børs onsdag. De to førstnevnte bidro sterkt til at Oslo fremstod som en av de sterkeste børsene i Europa. Samtidig fortsatte salgspresset i Tomra. Ute i Europa presset resultatfremleggelsen fra Cisco Systems sent igår verdiene på IT-aksjene.

Cisco satte også press på aksjemarkedene fra start i USA og det bidro til at IT-aksjene falt mot slutten av dagen her hjemme.

Totalindeksen falt 0,4 prosent til 1.351,48 poeng. Omsetningen på hovedlisten stanset på 1.755 millioner kroner, hvorav Telenor stod for 300 millioner kroner. IT-indeksen falt 1,3 prosent og var dagens svakeste. Shipping-indeksen var den sterkeste.

Nesten hver dag nå er det nyhetsoppslag i tysk presse rundt det rådende pantebråket i landet. For Tomra har de fleste oppslagene vært dyster lesning den senere tid. Stadig flere delstater signaliserer nå motstand mot den foreslåtte loven om innføring av pant på engangsemballasje. Og usikkerheten øker.

Denne uken har Tomra-kursen falt 9,3 prosent. Dagens kursfall var på 3,6 prosent til 147 kroner.

Skipsreder John Fredriksen har hatt en god dag på Oslo Børs. Det ble oppgang for begge hans børsnoterte selskaper innen tank og rigg. Idag var det spesielt tankdelen som ligger i Frontline som gjorde seg bemerket.

Sterke resultater for første kvartal 2001, kombinert med et kvartalsutbytte på 1 dollar, satte fart på kjøpelysten. Frontline endte opp 8,1 prosent til 188 kroner, og var samtidig dagens nest mest omsatte aksje med 207 millioner kroner.

Utover utbytte, som ikke burde komme som noen stor overraskelse, var det lite nytt i dagens resultatrapport. Rederiet er som sedvanlig usedvanlig positive til de fremtidige mulighetene. Og det er helt sikkert mye spennende i vente for aksjemarkedet.

Shippinganalytiker Jarle Sjo i First Securities opprettholder sin salgsanbefaling på Frontline etter dagens fremleggelse, men oppjusterer sine estimater.

- Ved å utbetale utbytte bekrefter Frontline at de er blant de mest aksjonærvennlige selskapene innen shipping.(..) Historisk har man ofte sett at når tankselskaper gjør det veldig bra, velger selskapene å betale ned gjeld. Når markedet så kollapser og verdiene faller blir det lite utbytte til aksjonærene, sier Sjo til nyhetbyrået TDN Finans.

Også Northern Offshore la frem tall i dag. Kursen steg 3,3 prosent til 13,06 kroner. (Les mer her)

Oppgangen i Frontline dro også med Bergesen opp. Samtidig leverte Odfjell solide tall som ga en kursoppgang på 4 prosent, mens Farstad steg etter et skipssalg. Samlet ble det en god dag for shippingindeksen som steg 1,1 prosent.

IT-aksjene hadde en heller brokete dag. De fleste falt i tråd med førbørs-indikasjonene fra USA og fallende kurser i Europa. Blant disse var Opticom som endte ned 3,9 prosent til 750 kroner. Omsetningen i aksjen var på 175 millioner kroner. Også Tandberg, InFocus og Merkantildata bidro til å trekke IT-indeksen ned 1,3 prosent.

At fallet ikke ble større må tilskrives Telenor. Selskapet leverte i dag knalltall, og folkeaksjen ble belønnet med en oppgang på 2,1 prosent til 44,40 kroner. Nå var det nok ventet gode tall for Telenor hadde steget 3,6 prosent de seneste tre dagene før fremleggelsen. Blant annet renner pengene inn fra mobile tjenester.

Telenor kunne i dag melde om en større kontrakt med DnB sammen med datterselskapet EDB Business Partner. Også DnB var ute med kvartalstall i dag (lese mer her). Kursen var lenge opp, men endte til slutt ned 0,3 prosent.

Dagens desiderte taper ble Scandinavia Online (SOL) som falt 11,8 prosent til 12 kroner etter at selskapet kom med svært svake tall for første kvartal. Dårlige tall fra SOL er også dårlig nytt for Schibsted som må ta sin andel av tapene.

Ikke uventet falt også Schibsted videre. Med en nedgang på 1,5 prosent til 96 kroner har Schibsted-aksjen falt 11 prosent i mai. Nyhetstrømmen rundt selskapet er negativ for tiden.

Kanskje vil Schibsted-ledelsen greie å snu dette i morgen ettermiddag. Da legges resultatet for første kvartal frem. Ifølge nyhetsbyrået TDN Finans er det ventet et overskudd på 16 millioner kroner før skatt.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.